Diskusi odebírá 1 člověk

Retenční nádrž dvouplášťová vs k obetonování

Ahoj, prosím může mi někdo zkušenější objasnit, proč je do prostoru spodní vody a jílovité půdy doporučovaná dvouplášťová retenční nádž? V průměru stojí o cca 10 tisíc víc než k obetonování a já vnich v principu nevidím nějaký rozdíl. V čem je ta dvouplášťová lepší? Vždyt přeci, když zabetonuj nádrž určenou k obetonování odedna až po vrch, tak vytvořím betonovou stěnu, klidně 15 cm tlustou, která v té zemi musí držet a nebortit se ne? Kdybych kupoval betonovou nádrž, tak má stěnu tlustou podobně. Výhoda té k obetonování, je že má vnitřek plastový a tedy s větší pravděpodobností nebude protékat. No a dvouplášťová, má plastový plášť okolo jako šalování? Má pak silnější stěny nebo co? Není pak tedy lepší vzít nádrž k obetonování, která je o 10k levnější a zabetonovat ji odedna až po víko ve slupce 15-20 cm, jakožto dostatečná mocnost betonu? Díky za rady...
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám betonovou a neprotéká... Spodní voda může plastovou vynořit jak ponorku, proto je nutno obetonovat.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Já mám betonovou a neprotéká... Spodní voda může …
@pyramis Díky za reakci, já to asi napsal zmatečně. Já nechápu moc rozdíl mezi plastovými dvouplášťovou a druhým typem - jednoplášťová k obetonování. Oba dva typy se musí obetonovat. Je tam cenový rozdíl 10 tisíc v neprospěch dvouplášťové díky druhému plášti. A já moc nechápu proč bych měl chtít dvouplášťovou, když přece jednoplášťovou zvenku v díře obetonuji a vytvořím ji tedy oporu právě proti tlaku zeminy a případné zemní vodě..
Odpovědět
Profilova fotka
U ty dvouplášťový je stejná vrstva betonu a je tam už ve stěnách nějaký síť, u té k obetonování musíte výztuže kupovat a díru a šířku betonu asi nebude mít úplně stejně, tak bude vyšší spotřeba betonu.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak tak, hlavně tu levnější budeš muset stejně šalovat, jinak by tam padlo enormně betonu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@pyramis Díky za reakci, já to asi napsal zmatečn…
@rumcajk Nie je to len prostý plastový šalung, je to vodotesný šalung a to je na tom to podstatné. Klasickú jednoplášťovú samozrejme obetónovať môžete tiež, ale nepodarí sa vám to nikdy vodotesne, betón má póry a praskliny a vodu prepustí. Síce mu to trvá dlhšie, ale prepustí. A ak je hladina podzemnej vody vysoko dostatočne dlho, tak sa cez betón voda dostane až k plastu a svojím hydrostatickým tlakom ju môže zbortiť do vnútra, ak je prázdna. Bez obetónovania by vyplávala, s obetónovaním nevypláva, ale môže sa zmačkať do seba. Preto sa vyrábajú dvojplášťové, kde sa medzipriestor vybetónuje proti tomu, aby vyplávala. Môžete si urobiť vedľa retenčky šachtičku z kanalizačnej trubky a monitorovať hladinu podzemnej vody. Ak udržíte v nádrži vyššiu hladinu, ako vonku, nič nehrozí a bude stačiť jednoplášťová. A vždy ju viete prípadne dopustiť, keby bola prázdna.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@rumcajk Nie je to len prostý plastový šalung, je…
@roman_ moc děkuji za obsáhlou odpověď s vysvětlením.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?