Ahoj, dělali jste někdo vyvýšený záhon, z čeho jste dělali, co vyšlo nejlevněji. Dřevo je sice hezké estetické, ale nevím jak dlouho to vydrží, nechce se mi to zvenku každý rok natírat. Máte někdo i jinou variantu. Díky za návrhy.
Budeme dělat asi z modřínových prken a nenatírat, nechám zešednout. Budeme ho kopat do hloubky, nevysychá tolik, takže nad zemí bude třeba jen 30 cm dřeva už obruba. Dá se dělat třeba z cihel, ale zase se řeší že sají vodu a víc to vysychá.
jak se říká, dle vkusu každého soudruha... Mě se nejvíc líbí staré fošny, trámy z bouračky, odložené z půdy apod. Ohoblovat nahrubo, natřít nějakou sametovou lazurou a vypadá to krásně. Má to prostě svoje kouzlo. Nově koupený kus je do toho jak pěst na oko. Takže je jen třeba mít tohoto dost. Vnitřek bych určitě vyložil nopovkou.
@milan1965 Dělal jsem už 4 kusy (3x rozměr 200x120x60 a jeden 350x120x60). Šířka prkna 3cm, výška prkna 20cm. V rozích trámky 60x60mm. Uvnitř nopovka, zespodu "králičí" pletivo. 2x natřeno barvou. A pokud to zhnije, udélám znovu. Stejně by se měl vnitřní obsah za cca 4-5 vybrat a záhon založit znovu (už v něm nemá co tlít). Takže vtu dobu záhon zreviduju jak jsou na tom prkna a případně vyměním ...
Dřevo výjde každopádně nejlevněji.
Já jsem to taky dost řešil.
V úvahu přícházely:
cihly - je jich hodně a pokdu to člověk nemá z vlastní bouračky, docela to stojí i dost peněz. A potom, jestli je nechám jen na sucho, nebo ne. Navíc to zabírá plochum, na které bych mohk pěstovat
kamení a mít to jako sucho zídku - podobný problém jako s cihlama, nevýhodou ještě je, že mezery mezi kameny budou prorůstat plevelem a zabere to víc místa, než cihly
ztracené bednění - 10 cm cihly, dobře by se s tím pracovalo, co se týče ceny, ej to tak někde uprostřed, je to věčné, ale vzhledově se mi to nelíbí.
proutí - měli jsme lískové, mělo vydržet 10-15 let, vydrželo pět. Jakože, co bylo venku bylo OK, ale ty zapíchané části v zemi shnily. A nevýhodou bylo, že mezi tím proutím prorůstal plevel a nešlo to pořádně čistit.
- na začátku jsme měli provizorní i z vrbového proutí, výhodou je, že když má člověk přístup k vrbám, tak ej to v podstatě zadarmo, každé jaro se stříhají a majitelé vrb se toho většinou zbavují, pokdu náhodou nepletou košíky
Trámky - to je vcelku dobré, když k nim člověk má přístup od jinud. Nákup trámků se ukáže jinak jako docela drahá sranda. Ale už to něco vydrží a vypadá to hezky.
Prkna - nejlevnější varianta, asi taky nejméně odolná. Zase záleží na dřevu.
Podle nějaké tabulky, co jsem našel, tak životnost dřeva v zemi:
smrk, borovice: 5 let
modřín: 10 let
dub: 15 let
akát: 15 let
teak: 25 let
jinak, když jsem si dělal kalkulaci na +- 60m obvodu záhonů a výška cca 40cm, tak mi vyšlo toto:
cihla klasik: 8700Kč (cihla 1ks/6kč)
prkna smrk: 5800 Kč
Trámy dub: 27000Kč
Klády (koupit jako palivové dříví): 7500Kč; pozn.: zabere dost místa
Hranoly: 8x8 28500 Kč (1m/ 80Kč)
Kámen: 5500 Kč (450 kč/t - počítám cca 1.5t na 1m3) + doprava
Nakonec jsem sehnal modřínové fošny za super cenu 6000Kč/m3 a to mě na těch 60m a výšku 42cm vyšlo na 8200Kč.
@milan1965 Asi bych se řídil tím, k čemu máš jednoduchý přístup a finance. Mám kolegu z práce, co má katr, takže u mě dřevo jasná volba. Taky jsem uvažoval nad obvodem ze ztraceného bednění a něčím to obložit, ale nechtělo se mi s tím dělat .. a taky dřevěný, když už nebudeš chtít, nebo ho budeš chtít přestěhovat, tak je mnohem variabilnější 🙂
Jako ženská jsem šla cestou nejmenšího odporu..vzala 2cm prkna,co zbyly z jiných projektů na zahradě,nařezala,namořila,dolu vyhrabala pod zem prostor na natažení králičí folie,na to usadila sešroubovaný prkna,dovnitř jen igelitovou černou folii a hotovo,nijak jsem se s tím nemazala...upřímně jsem ani nevěděla,zda se takové záhony osvědčí a budeme je používat,tak jsem do toho ani nechtěla zbytečně investovat...budeme mít třetím rokem,opakovat nátěr není zatím třeba a i kdybych to musela 1x za cca 4-5 let přetřít,tak s tím problém nemám...
Vysoké záhony jsem záměrně nechtěla,ani si neumím si představit pak výměnu obsahu po letech,tady měním co rok hlínu bez problémů,jiné vyuziti v případě potřeby,atd...tohle kdykoliv rozeberu,když budu chtít a zase z toho vytvořím něco jiného,až už záhony nevyužiju;-)
topič: tak nás to čeká letos taky, staré co máme asi 3 roky byly jen na zkoušku, takže nenatřené, sešroubované, ještě by asi pár let vydržely, ale jeden vyloženě odfláknutý se začal šklebit, tak když budeme ve výrobě , uděláme asi všechny. Co se týká povrchu chceme vyzkoušet opálení plamenem, japoncům se to osvědčilo ;-) .
Máme ze ztraceného bednění 10cm a místo betonu či stříšek nahoře, máme dřevěné desky.Je to kompromis, protože jsem snila o dřevěných záhonech, ale bohužel jsem viděla u rodičů, že to moc nevydrží. Toto je pevné a jak někdo psal skoro věčné.
Záhony máme ve svahu kaskádovitě.