Hutnění zeminy pod deskou

Ahoj, jsem ve fázi úpravy podloží pod budoucí základovou deskou. Máme tu takovou zřejmě jílovitou zem. Dle dozora tuto zeminu nemám vůbec hutnit, jen ji zasypat 15 cm štěrkem a teprve ten uhutnit vibrační deskou. Prý by hutnění zeminu jen zhoršilo. Přesto bych rád slyšel ještě nějaké další názory, ať jsem si trochu víc jistý a vše dopadlo dobře. Určitě má někdo s podobným řešením zkušenosti. Přikládám foto - myslíte si, že mám takto na tu zeminu prostě rovnou položit štěrk?
Odpovědět
Profilova fotka
Jíl nehutnit.
Odpovědět
Jílovité zeminy a hutnění: Jíl má tendenci zadržovat vodu, což může vést k bobtnání nebo smršťování v závislosti na vlhkosti. Hutnění takové zeminy může skutečně způsobit problémy, zejména pokud je příliš vlhká – může dojít k vytvoření nehomogenních vrstev nebo "žvýkací" konzistence. Z tohoto důvodu může být rada vašeho stavebního dozoru správná.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od karel999:

Ahoj, jsem ve fázi úpravy podloží pod budoucí zák…
@karel999 Ešte môžete dať medzi hlinu a štrk separačnú geotextíliu, bude menšia spotreba kameniva, neutopí sa v tom.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@karel999 Ešte môžete dať medzi hlinu a štrk sepa…
@roman_ Zbytečné, při hutnění štěrku se stejně zničí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@roman_ Zbytečné, při hutnění štěrku se stejně z…
@jozkakomosny Trochu sa zničí, ale to ničomu nevadí, nepustí do mokrého jílu toľko kameniva ako keby tam vôbec nebola. Ak je to premočené, môže tam padnúť aj dvakrát toľko ako bez nej.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@jozkakomosny Trochu sa zničí, ale to ničomu neva…
@roman_ Ale bude to nepochybně stabilnější.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@roman_ Ale bude to nepochybně stabilnější.
@jozkakomosny Stavba stojí na betónových pásoch. "Základová doska" resp. správnejšie podkladový betón, nie je nosná časť stavby, takže tam pridaná únosnosť podložia ničomu nepomôže (ale ani neuškodí), akurát je to podľa mňa zbytočne drahšie. Armovanie v betóne podrží všetko, čo na tom bude stáť, aj keby sa pod tým náhodou vytvorili dutiny.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?