SOKL - tepelná izolace

Dobrý den, aktuálně řeším přípravu pozemku. Jedná se o vyvýšený bungalov, s tím, že v sobě pořád řeším hloubku XPS. V projektu jsme dohodnutí na XPS do hloubky 500 pod terén, zespoda podloženo monol. pasem. Celkové založení do 1100. Jen si říkám, zda to nemám zaizolovat více viz obrázek, samozřejmě to razantně přidává na pracnosti. Provedl bych to jen z důvodů ochrany základové spáry proti promrzání. Jinak zemina jsou jíly s písky třídy F6. a základy jsou navrženy se statikem pro spodní stavby(včetně sondy). Co si o tom myslíte, přidali byste na izolaci? Případně jak jste to řešili vy? Drenáž jsme po dohodě zavrhnuli jelikož se voda docela vsakuje a bojím se spíše, že by to mohlo zatahovat vodu k pasům. Další dotaz je čím pak přihrnout XPS? Tím jílem z písky z pasů? Standardně se to dělá štěrkem, ale já si úplně nechci tahat vodu k pasům. Mám hodně dotazů, já vím, ale na tuto problamtiku mají i zkušení fachmani rozdílné názory. Budu moc rád za Vaše věcné komentáře. Děkuji S pozdravem Pěkný den.
Odpovědět
Profilova fotka
Za mě je to docela risk, takhle odkopat rostlou zeminu od pasu, jen abych tam nacapl polyš. Nehledě na pracnost, imo tepelná úspora není ekonomicky návratná.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jipisek:

Dobrý den, aktuálně řeším přípravu pozemku. Jedn…
@jipisek Mám zatepleno až ke spáře, přihrnoval jsem s hlínou a bez nopovky. Mám nosnou desku, jen izolace proti promrznutí není vodorovně, ale svisle.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kofejn:

@jipisek Mám zatepleno až ke spáře, přihrnoval js…
@kofejn Zpětně moc děkuji za odpověď.
Odpovědět
Zase bez nopovky.... pak po 10 letech vytáhne člověk nacucaný XPS...... krerý má izolační vlastnosti mnohkrát už horší, ještě díry od kamínků, otlaky a první centimetr, dva nacucané totálně.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

Zase bez nopovky.... pak po 10 letech vytáhne člo…
@vladimir_sacha Ach jo. 1. nopovka není hydroizolace 2. XPS i Perimetr jsou dělané do vlhka, mají uzavřenou struktůru. Když sokl oboucháte fasádním polyšem, tak se nedivte, že je nacucaný
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?