@evculinda: my rekuperaci nemáme, ale snad trochu tuším o čem to je... jestli se nepletu, tak se dělá spíš do pasivních domů, protože když máš rekuperaci tak se nevětrá. Rekuperace jsou takový hranatý trubky a je tím poháněný vzduch, takže by si měla mít vývod v každým pokoji aby se ti tou rekuperací topilo, nebo myslím i ochlazovalo. Snad sem to moc nepopletla, myslím, že takhle nějak to je...
Pro evculinda: Prevzato z netu:
Novostavby jsou dokonale vzduchotěsné a aby byla zajištěna hygienická výměna vzduchu, je potřeba dodávat do těchto domů a bytů čerstvý vzduch. Klasické větrání otevřením oken je velice nehospodárné, protože ohřátý vzduch se vyvětrá ven, a dovnitř do místnosti se dostane sice čerstvý vzduch, ale studený. Tímto dochází k velkým ztrátám energie, protože musíme ztracené teplo opět dostat pomocí topení zpět.
Větrání pomocí rekuperace má tu výhodu, že z místností se odsává vzduch, který je potřeba vyměnit a jde přes rekuperační výměník ven z domu. Naopak dovnitř do domu jde čerstvý venkovní vzduch, který přebírá v rekuperačním výměníku tepelnou energii, a je dodáván předehřátý dovnitř. Teplo je tedy předáváno v rekuperačním výměníku, ale čerstvý a vydýchaný vzduch se spolu nemíchají – je to dáno konstrukcí rekuperačního výměníku.
Zároveň s výměnou vydýchaného vzduchu dochází také k regulaci vlhkosti, a to především z místností, kde je zvýšená tvorba vlhkosti, jako například koupelny a kuchyně.
Většinou rekuperační jednotky odsávají vydýchaný vzduch z kuchyní, koupelen, WC a přivádějí čerstvý vzduch do obývacích pokojů, ložnic, dětských pokojů. Tento způsob je sice nejběžnější, ale dá se použít také lokální rekuperace, která zajistí výměnu vzduchu pouze v jedné místnosti, takže pomocí jednoho otvoru ve stěně je odsáván znečištěný, ale i dodáván čerstvý vzduch.
My rekuperaci musime mit z duvodu chladicich stropu.
@veronikapulkertova no je to bída, hodně dělaji jiný formáty než chci, tedy nee 30 x 60 a když jsou, tak blbý barvy. Viděla jsi defile položené nebo jen kusovku? Já právě jen kusovku a ta se mi tolik nelíbila. Budu muset obejít studia i tady u nás a okouknout to znovu. Přeci jen to neni záležitost na chvíli, ale na roky :-).
Holky, děkuju za reakce :-D Co je rekuperace víme, spíš mi šlo o realizaci a možná i cenu 8-) Domluvili jsme se, že zadáme dvoum firmám a uvidíme.
A co centrální vysavač???? :-D
Hezke rano holky,
vcera jsem opet vymetala vodu z domecku a dnes opet presi. Soused se smal, proc to delam, ze se tam voda zas vrati, ale me je je uzko u srdicka, kdyz vidim ty zatopene pokoje, kde stoji hodne vody :( Uz at mame strechu...potrebuji uzdravit mozoly na ruce ze zametani :)
Breberka, nekde na netu jsem videla fotku realizace, zkusim pohledat:)
Eculinda: o rekuperaci ti pisnu az v pondeli, jak se manzel vrati, centralni vysavac ne, zas tak velky domecek nemame :)))), ale o robotickym premyslim, uvidime :)
Hezky den vse, bez deste alespon, kdyz ty mracky (mraky:( jsou....
@veronikapulkertova díky Veru, takhle v koupelně to vypadá moc pěkně, tak já fakt nevim. Včera jsem na tom seděla v noci a jsem z toho hin. Líbí se mi taky Tahiti (a cena je super), Zingano tm. hnědá (cena je šílená), Sandstone Plus hnědá a pak to Defile. Zkusim to ještě objevit někde na živo. Potřebuju to právě do více místností, takže to je cca 60 m2, takže cena tu hraje velikou roli. No a koukam, že tu u toho nemaji takový ty lišty/sokly, tak to se řeže přímo z té dlažby, nevíš?
Plus řešim celkem zásadní problém. Chodbička je na začátku 1m široká a až u schodů se rozšiřuje a tim pádem se tam nevejde dlažba 30 x 60 na šířku ani na dýlku, takže uvažuju o kombinaci s těma čtvercovýma stejného druhu, možná jen jiný odstín, co vy na to? Díky za rady.
S vodou je to bída, to tě chápu, já bych taky vymetala :-| :-( . Snad se počasí umoudří, aby jsme to všechny mohli dát pod střechu a pak bude klid.
Já dneska jedu ke tchánovcům a dozvim se nabídky oken, tak jsem zvědavá, jestli půjdu do kolen :-S
Holky, nasla jsem uuuuuzasne stranky, zastineni oken. Kazde zastineni je opatreno videem. Na strankach jsou i markyzy, zluzie, rolety, japonske posuvne steny atd, tak kdo ma zajem, juknete, maji vse hezky zpracovane!!! :)
http://www.rolrols.cz/twinrollhttp://www.rolrols.cz/silurollhttp://www.rolrols.cz/fasetroll
Ucim se do skoly jiz od patku, uz mi z toho hrabe, tak se odreagovavam ne netu:)
Breberka: myslim, ze kombinace jineho formatu muze byt zajimava:) A doufam, ze nabidka oken te prijemne prekvapi :)
@veronikapulkertova veru, úžasný stránky, líbí se mi všechny. I ty japonský stěny a římský rolety, tak to bude taky oříšek :-D
ceny oken zatim nevim, všechny nabídky nedorazily, ale plast prej tak cca 200 tis, tak uvidíme, co zbytek
U nás dneska zdíme ztracený bednění, tak snad počasí bude dál přát
hurá tak dlažba je vybraná, nakonec bude to Defile hnědé, viděla jsem ho naživo pěkně v koupelně v prodejně a je krásný :-D. No a do spodní koupelny půjde to Bamboo. Ale stále váhám nad těma 2 zbylýma koupelnama, zda to Via veneto roso, líbí se vám?
Defile je moc hezka dlazba :) My take budeme mit tmave hnedou s tou kremovou :) Ono to vypada jinak, kdyz je vystaveny jeden kus a kdyz je z toho udelana koupelna :)
Kolik tech koupelen mate breberka :) To bude uklidu :) Bamboo i Via vento roso jsou moc hezke obklady :) BUde to super pokoupani :)
@breberka: Verčo, super obklady! Jak defile - vypadá fakt parádně! Tak i ten červenohnědý obklad-viděla jsem v albu, snad to platí! Hlavně jsi to moc hezky vybrala a barvy se ti nebudou tlouct, i když je každá koupelna jinde tak budou pěkně sjednocený, základ hnědá a jedna se smetanovou a druhá s červenou... Taky bych to tak chtěla... hnědosmetanovou a hnědosmetanovo oranžovou :)
@mavo@kremrolka01
díky za názory holky, to jsem ráda, že se líbí nejen mě. Jen to Via Venero Rosso je takové s nádechem do růžova, ale myslim, že to bude hezký takhle s tou tmavou hnědou. Ještě jsem objevila španělský obklad Nirvana, ale nevim, jaká je to kvalit, ale hlavně v Siku máme velikou slevu, tak to asi stejně nebudu moc řešit a zůstane to tak, jak je to vybrané a bude klid :-)
Zjistila jsem, že je dobře, že dlažbu vybírám teď, protože jsme měli chodbu jen 1 m a ta 30x60 by se mi tam 2 vedle sebe nevešly, tak chdbu o asi 23 cm rozšíříme na úkor koupelny, ale to naštěstí neva :-D. A zjistila jsem, že když máme podlahovku, tak spáry mají být min. 6 mm, to jsem byla překvapená
Ahojky holky, po dlouhe dobe u nas vykukuje slunicko, KONECNE se zacne neco dit se strechou :)
Jinak jsme dnes 2 hodiny resili krb, neni to jen tak, jak jsme mysleli, prijdeme, ukazeme a koupime krb a pak jej tam jen dame:) Resi se u toho tlouska sten, komin a dalsich milion veci :)
Bylo to slozite, skrz zachovani vizualizace architekta, ale mame vybrano, brunner krb, ma dvojite sklo, teplo se uvolnuje postupne a i po vyhasnuti, delsi dobu oproti ostatnim krbum, sala teplo. Super se otevira a je komplet moc hezky :) Jen ta cena :(((
Dnes jdeme na stavbu probrat jeste okna, protoze nam z eurooken doporucili zvetsit rozmer nekterych oken, skrz panty, treba z 1x60 na 1x70, ze to lepe drzi...
Dnes mame vyroci tri roky svatby, toto leti :)
A co noveho u vas? :)
@veronikapulkertova tak to je krásný Veru, oslavte to pořádně. :-)
U nás se dodělává dnes ztracený bednění a v pátek bude manžel pokračovat se základama - dnes a zítra je v práci. Jinak já se teď zaobírám koupelnama, do toho mi tady náš Matěj sem tam udělá pěknou vsteklou scénu (prej tomu říkají první puberta), takže celkem zábava :-)
tak jupííííííííí. Dnes nám došel souhlas s provedením stavby. Volejme sláva a tři dny se radujme!!!! :-D :-D :-D . O víkendu můžeme vesele pokračovat v demolici. ale ted to vezmeme pořádně. Já už se nemůžu dočkat. Jenom furt čekám nějaké komplikace. Příjde mi to až neuvěřitelné.
Ježiš já bych pila, ale co ti naši dva cipísci. To bych je taky večer mohla ve vaně utopit - samou radostí. Nechám si tu euforii asi raději na tu bouračku. ;-)
Veru gratuluju k výročí. My jsme s mojim přemýšleli nedávno, že jsme spolu už 6 roků. Ani mi to tak nepřipadá.
Ahojky holky, nestíhám vás dočíst, u nás teď momentálně stojíme, máme odstojkovaný strop, a čekáme na spravení kanalizace, máme objednané dřevo na střechu ale bude až 14.9, takže asi tak :-|
Večer vás dočtu a dám další fotečky ;-)
hmm tak jsem neodolala a dočetla vás, veru gratulace k výročí,
lumber gratulace k povolení :-)
breberka ať vám jsou základy od ruky a počasíčko ať vydrží, to samozřejmě přeji všem 8-)
Stavařky, kdo staví na ohlášku, ráda bych se zeptala, jestli vám přišla cedulka stavba povolena. Nám nedošla a nevím,jestli omylem nebo to tam být nemá. Děkuju