Dotace u novostavby RD

Hezký den, Chci se zeptat, zda je možné u novostavby rodinného domu žádat o dotaci například na tepelné čerpadlo. Pokud ano, v jaké fázi se o dotaci žádá a co k tomu potřebujeme. Zatím jsme úplně na začátku ve fázi projektu. Rekuperaci mít nebudeme, tepelne čerpadlo ano. O solárních panelech uvažujeme. Ale nevíme, zda se dotace nevztahují pouze na staré domy.
Odpovědět
Profilova fotka
Dotácia pri novostavbe nie je na konkrétne veci, ale na dom ako celok. Je potreba mať to dopredu spočítané, či to vyjde, pretože po stavbe už asi ťažko pridáte niekam na hrúbke izolantu. Podmienkou je určite rekuperácia, TČ (alebo iný zdroj tepla, ktorý vie vyrobiť viac energie ako sám spotrebuje), blowdoor test a následne správna kombinácia tvaru budovy, zateplenia, veľkosti a umiestnení okien (slnečné zisky). Blbé je, že bungalov má zlý pomer objemu a plochy, takže pri ňom sú opatrenia náročnejšie. V aktuálnej NZÚ už možno bungalov ani na dotácie nedosiahne (ale to sa poraďte s niekým, kto to vie zrátať). A na jednovrstvé zdivo asi rovno zabudnite, sused má 500mm ytong na poschodovom dome a novú dotáciu nedostane (tú starú bohužiaľ nestihol, nepripravil si to popredu). Ja som stihol ešte staršiu verziu dotácie, ale staviam poschodový dom a mám dopredu spočítané, že mi to vyjde a peniaze sú už zarezervované.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od andreadolejsi:

Hezký den, Chci se zeptat, zda je možné u novos…
@andreadolejsi Dobrý den, stačí si přečíst podmínky dotační výzvy. Je to výživné čtení, ale pro novostavby je NZÚ Rodinné domy - sekce B. Musíte postavit energeticky velmi úsporný dům s kombinacemi opatření (rekuperace je povinná ve všech úrovních) a navíc splnit požadavek na spotřebu energie, neprostupnost obálky a měrnou spotřebu tepla na vytápění. Doporučuji řešit už ve fázi projektu s projektantem, který má s dotacemi zkušenosti (navíc je stejně třeba prováděcí dokumentace pro žádost o dotaci, kterou bude muset vystavit).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?