Pokládka podlahového EPS 150

Zobraz úvodní příspěvek
Profilova fotka
Dobry den. Mam nalepenou protiradonovku a ceka me pokladka celkem 160mm EPS 150. konkretne 60 a 100mm. Zednici co mi to budou pokladat ho chteji podmazavat lepidlem, aby tim vyresili pripadne nerovnosti. No a ja mam obavy co bude delat vlhkost z lepidla pod deskama. Dale jestli mohou byt desky prilepeny na pevno. Jeden pan z firmy na liti anhydritu mi rikal, ze desky musi byt "plovouci" aby se prizpusobily zatizeni pri liti podlahy. Dekuji za rady a informace.
Odpovědět
1
2

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@mxm1919 Já mám pocit, že pokud si to někdo udělá…
@zubr487 zdravím, budu pokládat EPS na hydroizolaci a už mi nezbývá místo na písek , tak se chci zeptat zda mi s tímto problémem pomůže i pěna na lepení eps. Na polystyren by jsem dal pěnu a přimáčkl, srovná mi to nerovnost ? Nebo raději použít alespoň lepidlo/cement ? Ještě se zeptám... Budu dávat šedý polystyren ale nevím zda 100 nebo 150. Do technické místnosti budu dávat XPS, ale pro zbytek domu jako obývák, kuchyně, koupelna stačí 100 nebo raději dát 150 ? Vrstvy budou dvě. ( První 5cm druhá 10cm ) Díky za radu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirca456:

@zubr487 zdravím, budu pokládat EPS na hydroizola…
@jirca456 Asi máte zkreslenou představu o vrstvě písku. To se nedává žádná silná vrstva. Dává se jen tak silná vrstva, aby jste srovnali nerovnosti na hydro, třeba sváry. Takže stačí tak 3-5 mm. Je to levnější a bezpěčnější než pěna a daleko rychlejší než pěna i lepidlo. Větší nerovnosti třeba nerovnost základové desky se buď neřeší, protože to nakonec srovná beton nebo si přidáte silnější EPS. Já to dělal tak, že jsem latí rozhrnul písek na úroveň nejvyšších výčnělků hydro. Pak jsem vzal desku EPS a několikrát jsem s ní zahladil povrh.
Odpovědět
Profilova fotka

@jirca456 pri vrstve 15cm by to mali byť 3 vrstvy, lepšie sa to prekryje a nebude to tak plávať. Či 100 alebo 150 je skoro jedno, 100kPa je 10ton/m2 pri stlačení 10%. Trvalé zaťaženie sa ale udáva len pre 2% deformáciu, čo potom vychádza na zaťaženie 20kPa. Takže 2 tony/m2. Takže EPS100 bohate stačí, skôr záleží ako kvalitne ho položíte. Penu na vypenenie častí, kde má slúžiť ako nosné médium nepoužívať, tú pevnosť to nemá. Piesok je dobré miešať s trochou cementu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

@jirca456 pri vrstve 15cm by to mali byť 3 vrstvy…
@josefx taky jsem používal směs, ale podstatný je typ písku. Má se zde používat křemičitý ostrohranný písek. U něj se zrna zaklesnou do sebe a ten cement je tam zbytečný. Já jsem měl obyčejný písek a tak jsem pro jistotu použil směs s cementem. Rozhrnul jsem ho na sucho a nakonec před položením desky jsem uhlazenou plochu trochu pokropil vodou z rozprašovače. Pěnu jsem použil na vypěnění kolem stěn a drážky pro kabely
Odpovědět
Profilova fotka

@josefx taky jsem používal směs, ale podstatný je…
@zubr487 dával som obyčajný piesok a s cementom som to miešal aj z toho titulu, že piesok bol trochu opršaný a cement z toho krásne vytiahol vodu a následne to dobre stuhlo aj bez použitia vody pri miešaní.
Odpovědět

@jirca456 Kládol som šedý EPS 150 hrubý 15 cm na pomerne nerovnú základovú dosku. Podsypával som obyčajným pieskom, ale iba tak trochu som to pod to rukou rozhodil, aby sa doska nekývala. Že medzi doskami vznikali skoky kľudne pol centimetra mi bolo jedno, všetko následne zrovnal betónový poter. Sem tam som dosky medzi sebou prelepil trochou peny, kde sa mi to nezdalo. Žiadne medzery medzi doskami neboli, akurát bola každá trochu inak vysoko. Vo výsledku to nikde žiadny problém neurobilo, miestami bolo betónu 6 cm, miestami 9, to je vlastne ale jedno. Bolo to možno drahšie (viac betónu), ale ušetrilo to kopu roboty, za pol dňa bolo hotovo aj s fóliou 72 m2. Je určite lepšie robiť to vo viacerých vrstvách, ale ja som v podlahe nemal nič, ani kabeláž, ani rozvody vody ani odpadu, proste nič, tak som si život trochu uľahčil a fungovalo to, nič nevyplávalo ani nič podobné.
Odpovědět

@zubr487 takže písek pytlovaný co se sype na zámkovku. Jinak se ještě zeptám na detail. Začnu s eps u jedné stěny NA TĚSNO a jak dojedou k další štěně, tak nechám mezeru mezi stěnou a eps a mezeru dopěním aby to zpevnila ? Nebo eps z každé strany na těsno s dotykem stěny. Díky
Odpovědět

@zubr487 vidíte malém bych zapomněl. Dávat dilatační pás ano/ne ? Podlahovku mít nebudu, rozhodl jsem se pro radiátory a potěr bude buď to hlazený beton a nebo cemflow. Pokud ano dávám již před pokládkou eps nebo až po něm ? Děkuji
Odpovědět

@zubr487 vidíte malém bych zapomněl. Dávat dilata…
@jirca456 to je špatné rozhodnutí nedělat podlahovku. Nechápu, proč chcete radiátory. Je to samozřejmě Vaše volba, ale za mě chybná. Dilatační pásy kolem stěn musíte dělat v každém případě. Mezery kolem stěn jsem někde pěnil spíše z lenosti. Pokud EPS nevyjde natěsno tak je jedno, zda mezeru doplníte nebo doplníte přířezem.
Odpovědět

@zubr487 vidíte malém bych zapomněl. Dávat dilata…
@jirca456 Nechápu důvod dělat radiátory, pak nemusíte dávat ani 15cm EPS ale stačí vám 8 - 10, protože podlaha bude pocitově studená a to věřte že EPS to nezachrání, stejně bude o 2 - 3 stupně studenější než strop. Starat se o radiátory které za 20 - 30 let proreznou dost možná, tahat trubky po baráku zvyšovat si náklady na vytápění a ještě snižovat komfort. A ve výsledku stejně nám nařídí všem za několik let, aby si pořídili tepelná čerpadla a to znamená podlahové topení nebo 3 metrové radiátory v každé místnosti aby to vycházelo. A ono metr té podlahové trubky stojí 20 korun možná, na místnost 20m2 potřebujete 100m délku cca. To je levnější jak radiátor hlavice konzole a ještě různé rozbočky
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?