Tradiční a netradiční recepty na domácí vaječný likér

  • 23.12.2022

Slaďoučký a voňavý vaječný likér je ideální pro zimní dlouhé večery. Pokud máte trochu času a toužíte po pravém domácím „vaječňáku“, přinášíme vám recepty na domácí vaječný likér, které vám zkrátí hledání a dotvoří vánoční atmosféru.

recepty na domácí vaječný likér
Foto: iStock

Tradiční domácí vaječný likér

K přípravě budete potřebovat:

• 3 žloutky

• 1 ks vanilkového cukru

• 0,25l hnědého rumu

• 1 plechovku kondenzovaného mléka (salko)

Postup:

Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem do pěny.

Do směsi přilijeme kondenzované mléko a šleháme další 3 minuty.

Nakonec přilijeme rum a jemně promícháme.

Přelijeme do skleněné lahve a skladujeme v ledničce.

recept na vaječný likér
Foto: iStock

Skořicový vaječný likér

Na 2 litry budete potřebovat:

• 10 žloutků

• 500 ml kondenzovaného neslazeného mléka

• 750 ml smetany ke šlehání

• 2 vanilkové cukry

• 1 lžíci skořice

• 500 ml rumu dle výběru

• 300 g krystalového cukru

Hledáte tipy na vánoční recepty?

Zapojte se do největšího diskusního Fóra o bydlení v části „Vaření a grilování“

Postup:

Vymícháme žloutky s krystalovým a vanilkovým cukrem do pěny. Můžete použít i mixér a míchat 5-10 minut.

Do pěny postupně přilijeme kondenzované mléko a smetanu ke šlehání. Znovu mixujeme dalších 5 minut.

Nakonec přisypte skořici a jen jemně promíchejte. Podle chuti přilijte rum.

Likér přelijte do skleněné lahve a skladujte v ledničce.

Náš tip: Pokud nemáte rádi syrová vajíčka, směs ještě převařte ve vodní lázni. Dejte pozor, aby likér nevřel a konstantně jej míchejte.

skořicový vaječný likér
Foto: iStock

Pudinkový likér

Budete potřebovat:

• 3-4 dl rumu

• 500 ml vanilkového pudinku

• 1 vanilkový cukr

• 1 plechovka Salka

• 1 smetana ke šlehání

Postup:

Uvařte si vanilkový pudink a nechte jej vychladnout.

Do mixéru nalijte Salko a smetanu ke šlehání a pomalu mixujte.

Přilijte vychlazený pudink a rum.

Na závěr dosypte vanilkový cukr.

Vaječný likér bez vajec

Budeme potřebovat:

• 2 kondenzovaná mléka

• 400 ml smetany ke šlehání

• 500 ml rumu

• Trochu mleté skořice nebo vanilkového cukru

vaječný likér bez vajec
Foto: iStock

Postup:

Zavřené konzervy od mléka dáme vařit do vody. Vaříme cca 3 hodiny.

Po vaření otevřeme plechovky a zkaramelizované mléko nalijeme do mixéru.

Přidáme rum a mixujeme. Vypneme mixér a přidáme šlehačkovou smetanu. Jemně promícháme. Dochutíme skořicí nebo vanilkovým cukrem.

Skladujeme v ledničce.

U vaječného likéru je důležité myslet na jeho životnost. Po přípravě byste jej měli zkonzumovat do jednoho týdne. Udržujte jej v chladu na tmavém místě.

Autor: Nina Macáková

Zdroj foto: iStock