Tradiční a netradiční recepty na domácí vaječný likér
Slaďoučký a voňavý vaječný likér je ideální pro zimní dlouhé večery. Pokud máte trochu času a toužíte po pravém domácím „vaječňáku“, přinášíme vám recepty na domácí vaječný likér, které vám zkrátí hledání a dotvoří vánoční atmosféru.
Tradiční domácí vaječný likér
K přípravě budete potřebovat:
• 3 žloutky
• 1 ks vanilkového cukru
• 0,25l hnědého rumu
• 1 plechovku kondenzovaného mléka (salko)
Postup:
Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem do pěny.
Do směsi přilijeme kondenzované mléko a šleháme další 3 minuty.
Nakonec přilijeme rum a jemně promícháme.
Přelijeme do skleněné lahve a skladujeme v ledničce.
Skořicový vaječný likér
Na 2 litry budete potřebovat:
• 10 žloutků
• 500 ml kondenzovaného neslazeného mléka
• 750 ml smetany ke šlehání
• 2 vanilkové cukry
• 1 lžíci skořice
• 500 ml rumu dle výběru
• 300 g krystalového cukru
Hledáte tipy na vánoční recepty?
Zapojte se do největšího diskusního Fóra o bydlení v části „Vaření a grilování“
Postup:
Vymícháme žloutky s krystalovým a vanilkovým cukrem do pěny. Můžete použít i mixér a míchat 5-10 minut.
Do pěny postupně přilijeme kondenzované mléko a smetanu ke šlehání. Znovu mixujeme dalších 5 minut.
Nakonec přisypte skořici a jen jemně promíchejte. Podle chuti přilijte rum.
Likér přelijte do skleněné lahve a skladujte v ledničce.
Náš tip: Pokud nemáte rádi syrová vajíčka, směs ještě převařte ve vodní lázni. Dejte pozor, aby likér nevřel a konstantně jej míchejte.
Pudinkový likér
Budete potřebovat:
• 3-4 dl rumu
• 500 ml vanilkového pudinku
• 1 vanilkový cukr
• 1 plechovka Salka
• 1 smetana ke šlehání
Postup:
Uvařte si vanilkový pudink a nechte jej vychladnout.
Do mixéru nalijte Salko a smetanu ke šlehání a pomalu mixujte.
Přilijte vychlazený pudink a rum.
Na závěr dosypte vanilkový cukr.
Přečtěte si také:
Vaječný likér bez vajec
Budeme potřebovat:
• 2 kondenzovaná mléka
• 400 ml smetany ke šlehání
• 500 ml rumu
• Trochu mleté skořice nebo vanilkového cukru
Postup:
Zavřené konzervy od mléka dáme vařit do vody. Vaříme cca 3 hodiny.
Po vaření otevřeme plechovky a zkaramelizované mléko nalijeme do mixéru.
Přidáme rum a mixujeme. Vypneme mixér a přidáme šlehačkovou smetanu. Jemně promícháme. Dochutíme skořicí nebo vanilkovým cukrem.
Skladujeme v ledničce.
U vaječného likéru je důležité myslet na jeho životnost. Po přípravě byste jej měli zkonzumovat do jednoho týdne. Udržujte jej v chladu na tmavém místě.
Autor: Nina Macáková
Zdroj foto: iStock