Našli jsme pro vás ověřený recept na pečené kaštany s tipy pro co nejlepší výsledek!
Kaštany jsou součástí podzimu asi stejně jako barevné listí. Děti z nich vyrábí různé postavičky a dekorace, ale mnozí je známe i ve formě vynikající pečené pochoutky. Našli jsme pro vás ověřený recept na pečené kaštany s tipy pro co nejlepší výsledek!
Kaštany pěstovali už v antických dobách Řekové i Římané a u nás se jedlé kaštany poprvé objevily ve třináctém století díky hraběti Forgáčovi. Kdysi byly jednou ze základních potravin, podobně jako například brambory.
Kaštany se dnes početně využívají v lékařství (proti kašli či průjmu, k posílení imunity, podporu paměti či krevního oběhu) nebo kosmetice (díky obsahu biotinu a karotenu pro zdraví vlasů a pleti). Neobsahují lepek a sodík a jsou bohaté na vitamíny, bílkoviny, sacharidy, železo či draslík. Dokonce v sobě obsahují množství vitamínu C srovnatelné s citrony.
Kde kaštany koupit?
Dnes už vám obchodní řetězce nedokážou stoprocentně zaručit čerstvost zeleniny a ovoce. Kaštany jsou nejchutnější, když jsou čerstvé (v chladničce dlouho nevydrží). Z tohoto důvodu je ideální volbou koupit je na trhu, v obchodě s biopotravinami nebo přímo od jejich pěstitelů a co nejrychleji připravit ke konzumaci.
Zapojte se do diskuse:
Jedlý kaštan v zahradě
Jak připravit kaštany před pečením?
Velmi důležitým krokem je kaštany před pečením nakrojit. Nenakrojené kaštany mají totiž tendenci vybuchovat, jelikož při pečení v nich vzniká tlak. Navíc se díky nakrojení po upečení snadněji loupou.
Co se týče samotného řezu, kaštany je třeba nakrojit do tvaru písmene X, a to na jejich oblé straně. Dejte si však pozor na to, aby byla proříznuta celá tloušťka skořepiny, jinak řez nebude efektivní.
Někteří doporučují kaštany den před pečením namočit do vody, aby se na změklém povrchu snadněji dělal jejich řez.
Recept na pečené kaštany v troubě
Troubu předehřejte na 200-220 stupňů. Pokládejte kaštany na plech v jedné vrstvě tak, aby X-ový řez směřoval vzhůru. Plech můžete vystlat alobalem nebo pečícím papírem. Nezapomeňte nechat kolem každého kaštanu dostatek místa – aby měl horký vzduch prostor pro proudění. Kaštany se tak důkladněji a rychleji upečou.
Můžete je lehce pokropit vodou a následně je pokrápět i během pečení zhruba každých 10 minut. Pečte je přibližně 20-35 minut (v závislosti na výkonu vaší trouby a velikosti plodů), než se rozevřou skořápky.
Tip pro lepší loupání
Kromě samotného nařezání kaštanů je skvělým tipem je ihned po vyjmutí z trouby přikrýt kuchyňskou utěrkou, díky čemuž se mírně spaří a následně se budou snadněji loupat. Loupejte je co nejdříve po upečení, dokud jsou ještě měkké a loupání jde snadno. Nezapomeňte na kvalitní, ostrý nůž.
Přečtěte si také:
Pečení na pánvi
Po umytí a naříznutí kaštany pečte na pánvi 10-20 minut. Střídavě je podlévejte vodou, duste pod pokličkou a připékejte. Dochutit je můžete špetkou soli.
Dobrou chuť!
Autorka článku: Michaela Debnárová @its1mishell
Zdroj foto: Canva, iStock