Pracovna podle feng-shui: 7 tipů, jak ji zařídit

  • 17.03.2024

V době korony bylo mnoho z nás odkázáno na práci z domova. Věčné sezení za počítačem v obyváku nebo v kuchyni zabíjelo produktivitu, kreativitu a chuť pracovat. V současnosti je pandemie na ústupu, avšak některá povolání zůstala ve stavu home-office. Zaměstnavatelé zjistili, že některé činnosti lze jednoduše provádět z pohodlí domova, tím pádem nemusí držet velký počet kancelářských míst. Pracovna podle feng-shui může být přínosem.

Ne každému vyhovuje home-office. Možná k tomu nemáte prostory, máte menší děti nebo jen jednoduše milujete režim a oddělení soukromí od práce. Každopádně je práce z domova pro některé náročná a vyžaduje specifické podmínky. Připravili jsme si pro vás článek, který vám pomůže zlepšit atmosféru a prostředí home-office. Takhle vypadá pracovna podle feng-shui.

pracovna podle feng-shui
Foto: iStock

Co je feng-shui?

Feng-shui je tradiční čínské umění, jehož cílem je harmonické propojení energie člověka a energií proudících z ostatních předmětů kolem. V tomto případě se doslova uplatňuje pořekadlo: ,,Vše má své místo.“ Feng-shui dává důraz na estetiku a přesné rozmístění jednotlivých kusů nábytku a doplňků s ohledem na světové strany a 5 základních elementů.

Doporučujeme diskusi:

Projekt domečku – můj návrh podle Feng Shui

Základem je pořádek

Hlavním pravidlem, kterým se řídí feng-shui umění, je organizace a udržovaný pořádek. V místnosti, ve které nás nic nerozptyluje, se pracuje lépe a efektivněji. Nepoutá pozornost neutřený prach, neroztříděná spousta papírů ani skříňka, ze které vypadávají věci při každém otevření. Jak zařídit pracovnu podle feng-shui? Před zařízením feng-shui pracovny je důležitým krokem zorganizovat si všechny dokumenty, pera, knihy, nabíječky a různé jiné potřeby.

Vytřiďte si zásuvky, abyste věděli, kde mají věci své místo. Rozdělte dokumenty do organizérů, pořadačů nebo eurosložek. Zařaďte je podle pravidelnosti používání, staré odložte do skříněk, a nechte prostor pro nové, které budou po ruce. Odkliďte vše, co tam nemá být. V jednoduchém a zorganizovaném prostoru nic nepoutá vaši pozornost. Zvyšujete tím efektivitu své práce, výkon a možná i chuť do práce.

Harmonické bydlení s Feng Shui

Přečtěte si také:

Harmonické bydlení s Feng Shui

Důležitý je psací stůl

Pro někoho detail, pro feng-shui nosný pilíř. Nejvíce času v pracovně trávíte u psacího stolu, proto byste neměli podcenit jeho precizní výběr. Stůl by se vám měl líbit, měli byste se u něj cítit dobře a měl by zapadat do stylu místnosti. I při této volbě je dobré řídit se myšlenkou jednoduchosti. Feng-shui volí stůl čtvercového tvaru z kvalitního dřeva. Tím se zajišťuje jeho odolnost a jednoduchost. Vyhněte se stolům ve tvaru písmena L a do skleněného stolu se také nevyplatí investovat.

Feng-shui věří, že sklo díky své průhlednosti může způsobit, že se nám přes něj nápady ztratí. Nejdůležitějším bodem, jak zařídit pracovnu podle feng-shui, je správné umístění psacího stolu. Velkou roli hraje to, na co se v prostoru díváme. Psací stůl má velící pozici. To znamená, že má být umístěn ideálně naproti dveřím a tak, abychom měli přehled o dění v pokoji. Snažte se vyvarovat umístění stolu proti holé stěně a zády ke dveřím. Pokud vám možnosti neumožňují jinak, můžete si dopomoci zrcadlem, které zavěsíte blízko stolu. Tak budete vidět, co se v místnosti děje a nebude vás rozptylovat neustálé otáčení se.

V menších místnostech se pravděpodobně nevyhnete ani sezení naproti stěně. V tomto případě určitě nedoporučujeme nechávat stěnu holou a monotónní. Pracovna podle feng-shui, to jsou také motivační citáty na zdi, nástěnka nebo nerušivá tapeta.

pracovní stůl feng-shui
Foto: iStock

Malá kompozice na stole

Čím méně věcí kolem, tím více prostoru pro originální nápady. Pracovní stůl je místo, u kterého podáváte výkon, tvoříte, častokrát silně přemýšlíte. Pro všechny tyto aktivity je dobré udělat si kolem sebe fyzický prostor. Na stole udržujte jen to, co k práci nutně potřebujete. Objekty na stole omezte na počítač, kalendář, psací potřeby a nádobu s vodou. Všechno ostatní z něj odkliďte.

Mnozí z nás trpí krátkodobou nepozorností. Něco nám nejde, zamyslíme se, spatříme něco v našem okolí, začneme si s tím hrát a už je naše mysl úplně někde jinde, daleko od původního problému. Udržováním minimálního počtu věcí na stole tomu snadno předejdete a práce vám půjde od ruky.

Pracovna podle feng-shui – udělejte si pohodlí

Když už máte správně nastaveno proudění energií v prostoru, zaměřte se na proudění v našem těle. Při práci na počítači je velmi důležitá zádová opora v podobě pracovní židle. Ta by měla být pohodlná, příjemná a hlavně s vysokým opěradlem. Feng-shui se snaží omezit všechny externí faktory, které mohou negativně ovlivnit náš výkon.

Mezi ně se řadí i bolest zad, krku a křížů. Člověk s bolestí se nedokáže soustředit, čímž se jeho práce zpomaluje a degraduje. Pracovna podle feng-shui by měla vytvořit nejen pocit pohodlí, ale také pocit bezpečí. Dobrou volbou je sezení zády ke zdi. Pokud to není možné, umístěte za sebe rostliny nebo menší komodu.

Ideální podmínky pro zrak

Přirozené denní světlo působí příznivě nejen na naše oči, ale také na celý organismus. Probouzí v nás kreativitu, pozitivní náladu a produktivitu. Během dlouhých zimních večerů se nevyhnete ani používání umělého osvětlení. Důležité je vyhnout se tlumeným a barevným tónům, které v člověku vzbuzují pocit uvolnění, relaxace a odpočinku. Nemluvě o tom, že čtení při tlumeném světle ničí náš zrak. Volte přímé bílé světlo, které vám pracovní plochu výborně osvětlí.

dekorace do pracovny podle feng-shui
Foto: iStock

Dekorace do pracovny podle feng-shui

Zmíněný minimalismus a jednoduchost, které se uplatňují v materiálech a barvách, hrají svou roli i při výběru dekorací. Obrazy by se měly nést v jemných barevných tónech a neměly by narušovat harmonii místnosti. Vhodné jsou inspirační obrazy, které jsou v souladu s naším cílem nebo vizí.

Nedoporučuje se umisťovat v okolí pracovního stolu předměty s ostrými hranami a svíčky, které by mohly spalovat naši energii. Určitě se vyhněte pestrým obrazům, plakátům, fotografiím a různým drobným předmětům, jakými jsou například sbírka mušlí z dovolené. Zelenou dostávají akvária a věci z přírodních materiálů.

Must have jsou rostliny do pracovny podle feng-shui

Pozitivní energie, čištění vzduchu a okysličení místnosti. Živé rostliny jsou jistě vhodnou volbou do pracovny. Důležitá je jejich poloha. Podle feng-shui výborně fungují na okenním parapetu a na podlaze.

Autor článku: Nina Macáková

Zdroj foto: iStock

Diskuse na téma článku