Upečte si chutný cheesecake se slaným karamelem

  • 09.08.2024

Cheesecake se slaným karamelem od Klaudi Rimka bude ten nejlepší, jaký jste kdy měli! To vám slibujeme. 🙂 Lehoučký krém s úžasnou vrstvou karamelu na vrchu vás přenese do sladkého nebe. Jemný, krémový a chutný! Recept na karamelový cheesecake si určitě uložte mezi oblíbené.

cheesecake se slaným karamelem
Zdroj foto: klaudi_rimka

Ingredience na cheesecake se slaným karamelem:

Sušenkový základ

  • 150 g máslových sušenek (například Bebe)
  • 50 g másla

Krém na cheesecake

  • 500 g jemného nehrudkovitého tvarohu (Philadephia, cream cheese…)
  • 250 g mascarpone nebo tvarohu (podle toho, co dáte v první možnosti – můžete dát například jen 750 g z jednoho druhu krému, podle vaší chuti)
  • 200 g kysané smetany
  • 150 g práškového cukru
  • 2 vejce
  • 1-2 lžíce mouky (není nezbytná)
  • vanilkový extrakt

Slaný karamel

  • 110 g cukru
  • 35 g másla
  • 80 ml smetany ke šlehání 33 %
  • 1-2 lžičky soli

Přečtěte si také:

Diskuse v našem Fóru na téma „Vaření a grilování“

Postup přípravy:

  • V mixéru rozdrtíme sušenky společně s máslem, které nemusí být pokojové teploty.
  • Suroviny se nám krásně spojí. Sušenky už nebudou tak sypké, ale více slepené díky máslu.
  • Pokud chceme sušenky dát na boky i na spodek formy, tak dáme polovinu
  • sušenkové směsi do formy, kterou jsme vystlali pečicím papírem (papír dáváme pouze na spodek, kraje formy ať jsou bez papíru). Sušenky pomocí lžičky přilepujeme na stěny formy. Následně nasypeme druhou polovinu sušenek a přitlačíme je na spodek formy.
  • Pokud chceme sušenky pouze na spodek, formu po bocích vytřeme sprejem na pečení nebo olejem a celou směs vysypeme do formy a jen přitlačíme rovnoměrně na spodek formy.
recept na cheesecake
Zdroj foto: klaudi_rimka
  • Dáme zapéct při teplotě 180 ° C asi na 8 minut a necháme úplně vychladnout.
  • Krém připravíme tak, že všechny suroviny na cheesecake kromě vajíček dáme do jedné misky a smícháme ručním mixérem na slabých otáčkách, abychom krém moc neprošlehali.
  • Přidáme po jednom vajíčka a zamícháme do krému – ručně nebo mixérem.
  • Krém nalijeme do formy a párkrát jemně poboucháme, aby nám zmizely vzduchové bublinky.
  • Troubu si předehřejeme na 150 ° – 160 ° C a pečeme asi 45–50 minut (přesnou teplotu a délku pečení si přizpůsobte podle typu vaší trouby).
domácí cheesecake se slaným karamelem
Zdroj foto: klaudi_rimka
  • Doporučujeme sledovat okraje, a budou-li pevnější a budou se nadzvedávat, cheesecake je hotov.
  • Uvnitř se může trochu „želatinově“ třást (pozor, ne však úplně vodnatě). To je v pořádku, cheesecake ztuhne po vychladnutí.
  • Po dopečení otevřeme troubu a necháme koláč ještě alespoň 30 minut uvnitř.
  • Potom ho necháme vychladnout na pokojovou teplotu a odložíme do chladničky.

Domácí karamel

  • Doporučujeme si všechny suroviny připravit předem, abyste je měli po ruce.
  • Rozpustíme si cukr ve středním hrnci na hnědou řídkou hmotu. Cukr během tání neustále mícháme – pokud se nám pojí do větších hrudek, tak je rozbíjíme vařečkou.
  • Cukr nám musí úplně roztát. Následně hned přidáme máslo pokojové teploty, které stále pořádně zamícháváme s cukrem (pozor na obličej a ruce, máslo po přidání do hrnce prská!)
  • Pomalu přilijeme smetanu za stálého míchání (také prská ​​a bublá) a vaříme ještě minutu.
  • Zásadní rada – při každém jednom kroku stále, stále mícháme, dokud nevypneme sporák.
  • Nakonec přidáme sůl. Záleží dle vaší chuti. Na toto množství doporučujeme tak asi 1–2 lžičky.
  • Pokud byste ho náhodou přesolili, dosypte tam trochu cukru.

Cheesecake se slaným karamelem doporučujeme zdobit či krájet až po vychladnutí a ztuhnutí v chladničce.

Dobrou chuť!

Autorka receptu: Klaudia Rimarčíková, kterou můžete potkat na Instagramu jako @klaudi_rimka 🙂 Nenechte si ujít i její aplikaci s recepty „Rimka recepty“ v App Store nebo Google Play.

Diskuse na téma článku