Švédské skořicové uzlíky Kanelknuter podle Danky

  • 06.05.2024

Když jsem se před několika lety prvně rozhodla vyzkoušet recept na švédské skořicové uzlíky Kanelknuter, myslela jsem si, že když se mi to i podaří, asi je už nebudu dělat. Mýlila jsem se. Podařily se mi a v naší rodině se staly mimořádně oblíbenými. I tvar těchto uzlíků se mi velmi líbí, i když každý vypadá jinak. Dnes ráno jsem je opět upekla a po pár hodinách už nebyly. A podruhé mám prý upéct dvojnásobnou dávku. A tak jsem se o svůj recept rozhodla podělit i s vámi.

Více inspirace a receptů najdete i na mém profilu na Modré střeše @danao69.

Švédské skořicové uzlíky kanelknuter podle Danky
Autor foto: Decoration by Danao69

Na přípravu budeme potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g špaldové hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 75 g cukru
  • 1 vajíčko
  • 1/2 KL soli
  • 1 KL kardamonu (ten tam musí být na 100 %)

Můj tip:

Pokud se vám zdá motání uzlíků složité, udělejte si skořicové šneky a budete mít švédské kanelbullar. A do těsta určitě přidejte kardamon. Bez toho to nebude ono.
recept na skořicové uzlíky
Autor foto: Decoration by Danao69

Postup:

V hrnečku rozpustíme máslo, přilejeme 250 ml mléka a zahřejeme. Nalejeme k ostatním surovinám a vymícháme těsto. Kvásek nedělám.

Necháme vykynout, potom rozválíme na tenko a potřeme náplní z 80 g rozpuštěného másla se 100 g cukru a 2 PL skořice. Těsto přeložíme na jednu třetinu a druhou třetinou přikryjeme. Přeložený pruh ještě jemně projedeme válečkem a nařežeme na proužky, které potom natáhneme, zatočíme do spirály a obtočíme okolo dvou prstů dvakrát dokola a konec zasuneme z vrchu do středu.

recept na koláč
Autor foto: Decoration by Danao69

Pokud se vám to zdá složité, tak těsto nepřekládejte, ale zatočte do rolády a udělejte si skořicové šneky. Budete tak mít upečené švédské šneky Kanelbullar.

Švédské skořicové uzlíky Kanelknuter potřeme vajíčkem a posypeme cukrovými hrudkami. Já jsem použila mandlové. Dáme péct na 200 stupňů, přibližně na 15 minut. Je třeba je sledovat, protože každá trouba peče jinak. Dobrou chuť!

P.S. – Věděli jste, že originální inspirace do zahrady, nápady na projekt domu a rady do domácnosti najdete také u našich sousedů? Navštivte naši slovenskou Modrou střechu.

Autor článku: členka Modré střechy – Danka @danao69 (její Facebook najdete ZDE)

Zdroj foto: autorka

Diskuse na téma článku