Proč byste měli zařadit rajčata do jídelníčku + 3 nejlepší recepty
Čerstvá rajčata jsou nejen chutná, ale i plná vitaminů. Konzumací středně velkého rajčete pokryjete přibližně 28 % doporučené denní dávky vitaminu C. Z 95 % tvoří plod voda, proto má jen velmi málo kalorií, ale na druhou stranu velké množství zdravotních benefitů.
Rajčata tradičně nazýváme jablkem lásky
Víte, proč je to tak? Nesouvisí to s červenou barvou, a už vůbec ne s tvarem rajčat. Důvodem je, že od roku 1554 je považovali za afrodiziakum.
I když s velkou pravděpodobností je pěstovali už Aztékové 500 let před Kristem, jejich zdomácnění v Evropě nebylo vůbec snadné. Až do konce 18. století je mnozí považovali i za jedovaté. Rajčata jsou však velmi chutná a pro naše zdraví extrémně prospěšná.
Červené barvivo v rajčatech zabraňuje vzniku některých druhů rakoviny. Chrání před migrénou, infarktem, snižují cholesterol a zůstávají plné živin i po tepelné úpravě. Jsou bohatým zdrojem draslíku a betakarotenu, užitečným zdrojem vitaminu C a mají jen nepatrné množství kalorií.
Doporučujeme:
Nejlepší recepty z rajčat
Na světě existuje přibližně 4000 druhů rajčat rozmanitých tvarů, velikostí a barev. V kuchyni je připravujeme na mnoho způsobů. Výborně se hodí k bazalce, česneku, majoránce, bobkovému listu, a kombinují se i s olivovým olejem.
Rajčatová polévka
Tradičním receptem z rajčat je rajčatová polévka. Může se konzumovat teplá i studená (gazpacho). Někdo má rád polévku hladkou, jiní upřednostňují kousky rajčat, nebo dokonce i jiné zeleniny v talíři. Věděli jste, že první publikovaný recept z rajčat se objevil už v roce 1857?
Na pravou tradiční italskou rajčatovou polévku budete potřebovat:
- 1 kg rajčat
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 velkou červenou papriku
- 1 ČL červené uzené mleté papriky
- 3 PL rajčatového protlaku
- 500 ml zeleninového vývaru
- mletý černý pepř
- bazalku
- olivový olej
Příprava tradiční rajčatové polévky z čerstvých rajčat je velmi jednoduchá:
- Rajčata spařená horkou vodou oloupejte, vyndejte z nich semínka a nakrájejte na kousky.
- Na olivovém oleji si z obou stran opečte papriku. Také z ní stáhněte slupku a nakrájejte ji.
- Na olivovém oleji opečte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte česnek a poprašte mletou paprikou. Ihned přidejte nakrájená rajčata, červenou papriku a protlak. Osolte a opepřete podle chuti. Zalejte vývarem. Směs vařte 10 minut.
- Na závěr přidejte najemno nakrájené lístky bazalky a směs rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Povařte ještě 3 minuty.
- Na talíři můžete polévku ozdobit lístky bazalky nebo pokapat olivovým olejem.
Těstoviny s pečenými rajčaty
Rajčata se ideálně kombinují s těstovinami. Určitě znáte klasickou rajčatovou omáčku, která je základem mnoha jídel. Pečená rajčata s těstovinami však chutnají ještě famózněji.
Na těstoviny s pečenými rajčaty budete potřebovat:
- 250 g cherry rajčátek
- 3 PL olivového oleje
- tymián, sůl, mletý černý pepř
- 100 g sýru
- 300 g těstovin
Příprava těstovin s pečenými rajčaty vám nezabere více než půlhodinu:
- Cherry rajčata omyjte, osušte, rozložte na plech nebo poskládejte do zapékací mísy.
- Rajčata osolte, opepřete, přidejte čerstvý tymián, pokapejte je olivovým olejem a dejte péct do rozehřáté trouby na 20 minut při teplotě 220 ºC. Budou hotové, když začnou praskat.
- Potom je už jen přidejte k uvařeným těstovinám a doplňte vaším oblíbeným sýrem, například nakrájenou mozzarellou nebo parmezánem.
Plněná rajčata
Rajčata můžete naplnit opravdu různorodými ingrediencemi, například vajíčkem, sýrem, nebo i houbami.
Na rajčata plněná houbami budete potřebovat:
- 4 ks velkých rajčat
- 2 PL olivového oleje
- 1 cibuli
- 250 g čerstvých hub
- sůl, mletý černý pepř
- 2 vejce
- strouhanku
- 2 stroužky česneku
- Petrželovou nať
- 1 PL másla
Příprava rajčat plněných houbami není vůbec náročná:
- Z rajčat seřízněte vršky, vyndejte z nich dužinu a vnitřek jemně posolte.
- Na oleji si zpěňte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte na malé kousky nakrájené houby, osolte, opepřete a poduste.
- Do vychladlých hub smíchejte rozšlehaná vajíčka, strouhanku, prolisovaný česněk a nadrobno nakrájenou petrželovou nať.
- Směsí naplňte rajčata. Poskládejte je do vymaštěné zapékací mísy a pokapejte rozpuštěným máslem.
- Rajčata pečte ve středně vyhřáté troubě do zlatova. Podávejte je s pečivem.
Rajčata v kuchyni
Rajčata můžete konzumovat syrová, dát si je do salátu, na chléb nebo využít jako přílohu k vajíčkám, sýru či k masu. Připravuje se z nich kečup, lečo, různé pomazánky, omáčky a polévky. Chutnají výborně na mnoho způsobů. Dají se zamrazit, usušit nebo naložit do oleje. Oblíbená jsou zavařená rajčata, rajčatová šťáva, rajčatový džem nebo sladké rajčatové chutney, které je jako stvořené k pečenému a grilovanému masu.
Jak nejraději konzumujete rajčata vy? Podělte se s námi o vaše rodinné recepty.
P.S. – Věděli jste, že originální inspirace do zahrady, nápady na projekt domu a rady do domácnosti najdete také u našich sousedů? Navštivte naši slovenskou Modrou střechu.
Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ
Zdroj foto: iStock
Ahoj, jako naprosty amater se chci zeptat, jestli odbornym okem vyhodnotite, pro…