Potápník v bazénu a vše, co byste o něm měli vědět

  • 30.07.2024

Věděli jste, že potápník, a zejména jeho larva, je ve vodní říši dravcem? Loví larvy komárů a dělá to opravdu efektivně. V rybnících je vítán, protože je užitečný a přirozeně patří do vodního ekosystému. Problém však nastává, když se objeví v bazénu. Potápník v bazénu není příjemný, zejména pokud se bojíte hmyzu, protože patří mezi větší zástupce hmyzí říše.

Zdroj: iStock

Potápník vroubený může mít až 3 centimetry

Potápník vroubený (Dytiscus marginalis) je jedním z nejčastěji se vyskytujících dravých vodních brouků. Dosahuje velikosti až 3 cm a s oblibou vyhledává především stojaté vody. Proto ho velmi často můžete najít i v bazénu. Všimnete si ho, když plave. Třetí pár nohou je dokonale uzpůsoben k veslování. Náš největší vodní brouk se totiž dokonale přizpůsobil životu ve vodě. Pod křídly se mu vyvinul zásobník, do kterého si nad hladinou načerpá kyslík a opět si zamíří pod vodu.

Nejčastější otázka: Může mě potápník v bazénu kousnout?

Potápník vroubkovaný má silná kusadla, která mohou kousnout i člověka. I když toto kousnutí není nebezpečné, může bolet. Ve výjimečných případech může způsobit mírnou alergickou reakci, protože potápník v sebeobraně (a při lovu) uvolňuje látky, které mohou způsobit například zarudnutí, otok nebo svědění.

Jak bezpečně odstranit potápníka z bazénu?

Pokud se ve vašem bazénu objeví potápník, můžete ho jednoduše chytit a zlikvidovat podle vlastního uvážení. Pokud je vám brouka líto, odneste ho někam mimo bazén. Mějte však na paměti, že má křídla, a proto může přiletět zpět. Ideální je odnést ho někam do blízkosti rybníka, kde bude mít dostatek potravy i vhodné životní podmínky. V rybnících ho však moc rádi nemají, protože útočí i na ryby. Larvy potápníka požírají například i pulce.

larva potápnika
Zdroj: iStock

Na druhé straně, potápník vroubkovaný může být velmi užitečný, protože požírá larvy komárů. Jak už to v životě bývá, všechno má své výhody i nevýhody. Pokud se například usadí v blízkosti sudů, v nichž zadržujete dešťovou vodu, můžete ho tam klidně nechat. Alespoň se zbavíte komárů, kteří takovou stojatou vodu považují za pozvánku do vašeho domu.

Pokud je v bazénu potápníků více, budete pravděpodobně muset vyčistit celý bazén a porozhlédnout se, odkud se vzali. Je totiž velmi nepravděpodobné, že se vylíhli přímo ve vašem bazénu. Potápník se totiž páří na jaře a samice naklade až 1 000 vajíček do vodních rostlin. Může tedy přilétat do vašeho bazénu z nedalekého rybníčku nebo jiné stojaté vody.

Jak chytit potápníka a navždy ho z bazénu odstranit?

Naplňte nádobu trochou vody z bazénu tak, abyste mohli odchyceného potápníka bezpečně do nádoby umístit. V bazénu potápníka najdete velmi rychle, protože se nemá kam schovat, ale v jezírcích jej budete muset hledat s baterkou, protože je aktivnější zejména za soumraku. Kromě toho se ukrývá mezi rostlinami, v nichž hledá larvy hmyzu nebo malé rybky.

Jak chytit potápníka a navždy ho z bazénu odstranit?
Zdroj: iStock

Potápníka chyťte do síťky na hmyz nebo na ryby s jemnými oky. Nezapomeňte však na to, že potápník umí také létat. K přežití však potřebuje vodu. Několikrát za hodinu se musí vynořit na hladinu a doplnit zásoby kyslíku. Když potápníka chytíte, můžete ho přemístit k jinému přírodnímu zdroji dále od vašeho bazénu.

Je pro vás potápník v bazénu noční můrou? Udělejte toto!

Bez ohledu na to, jak je potápěč užitečný, a i kdyby vás zbavil všech komárů na světě, určitě jsou mezi vámi tací, kteří do bazénu prostě nevlezou, dokud se potápníka nadobro nezbaví. Jedna věc je potápníka chytit a odnést někam daleko, druhá trnout, zda se nevrátí jeho okřídlení příbuzní. Proto je důležité ochránit bazén před těmito nevítanými návštěvníky.

V první řadě používejte ochranné kryty na bazény. Když bazén nepoužíváte, zakryjte ho. Zabráníte tak vniknutí potápníka, ale i jiných živočichů do vody. Bazén můžete zakrýt jemnou síťkou, přes kterou potápník neprojde. Pomůže také, když budete udržovat okolí bazénu čisté a uklizené a odstraníte veškerou stojatou vodu, která by mohla sloužit jako líheň hmyzu. Bazén pravidelně čistěte, odstraňujte z něj nečistoty a kontrolujte kvalitu vody. Pokud budete ve vodě udržovat přiměřenou hladinu chlóru, potápník k vám pravděpodobně nepřijde, protože chlorované prostředí mu nevyhovuje.

P.S. – Věděli jste, že originální inspirace do zahrady, nápady na projekt domu a rady do domácnosti najdete také u našich sousedů? Navštivte naši slovenskou Modrou střechu.

Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ

Zdroj foto: iStock

Diskuse na téma článku