Co znamená alkalita vody v bazénu a jak snížit pH vody?

  • 31.07.2024

Pokud máte zahradní bazén, jistě víte, že zásaditost vody v bazénu znamená schopnost vody neutralizovat kyseliny a udržovat stabilní pH. Ideální hodnota alkality se pohybuje mezi 80 a 120 mg/l. Doporučená hodnota pH bazénové vody by se měla pohybovat mezi 7,0 a 7,4.

Co znamená alkalita vody v bazénu a jak snížit pH vody?
Zdroj: iStock

Alkalita vody v bazénu a jak ji měřit

Měření zásaditosti bazénové vody je velmi jednoduché. Potřebujete pouze sadu na testování zásaditosti nebo jednoduchý tester. Do vzorku vody přidejte 5 kapek testovacího roztoku alkality. Poté postupně po kapkách přidávejte testovací činidlo. Vzorek se zbarví zeleně nebo červeně. Spočítejte počet přidaných kapek a vynásobte je deseti. Tím získáte celkovou hladinu alkality vody v bazénu.

Jaké je ideální pH v bazénu?

V bazénu se můžete bezpečně koupat, pokud je pH vody v rozmezí 7,0 až 7,4. Pokud je nižší, hovoříme o kyselé vodě, pokud je vyšší, hovoříme o zásadité vodě.

Pokud je voda nižší než 6,5, má voda charakteristický zápach a dráždí oči a pokožku. Kvůli vázanému chlóru ve vodě se množí řasy, které mohou způsobovat alergické reakce. Hodnoty nižší než 6,0 mohou být nebezpečné i pro kovové části bazénu, které začnou korodovat. Takovou vodou jsou ohroženy schůdky i mechanismus bazénu.

Pokud je voda zásaditá, je pH vyšší než 7,5. Voda ztrácí své dezinfekční účinky a dráždí oči a pokožku. Pokud je hodnota pH vyšší než 8,0, voda se zakalí a začne se tvořit vodní kámen, který může poškodit technické vybavení bazénu.

Podle toho, zda jsou hodnoty pH vysoké nebo nízké, kupujte bazénovou chemii, která pH zvýší nebo sníží. Při používání bazénové chemie vždy postupujte podle návodu a nezapomeňte pravidelně kontrolovat pH bazénové vody.

Jak měřit pH vody v bazénu?
Zdroj: iStock

Jak měřit pH vody v bazénu?

Budete potřebovat pH tester nebo pH metr. Na trhu je mnoho druhů, výběr je na vás. Testery mohou být tabletové, kapkové nebo elektronické. V současné době jsou oblíbené také digitální měřiče.

Hladinu pH vody v bazénu byste měli kontrolovat dvakrát týdně. Pokud budete pravidelně zjišťovat správné hodnoty, můžete frekvenci kontroly pH snížit na jedenkrát týdně. Naopak, pokud je venku velké horko nebo se vám voda jakkoli nezdá, klidně testujte pH vody každý den.

Co způsobuje vysoká/nízká alkalita vody v bazénu?

Vysoká alkalita bazénové vody způsobuje zakalení vody a snížení účinnosti chloru. Koupání v takové vodě by mohlo podráždit vaši pokožku. Nízká alkalita bazénové vody způsobuje korozi kovových částí a zelené zakalení bazénové vody.

Jak snížit/zvýšit alkalitu vody v bazénu?

Alkalitu vody byste měli snižovat postupně, aby nedošlo k bílému zakalení vody. Používají se přípravky, které snižují spotřebu alkalických látek, a tím poklesne i vysoká alkalita bazénové vody. Přípravky jsou vhodné pro chlorovanou i nechlorovanou vodu a pro všechny typy bazénů. I ke zvýšení alkality bazénové vody můžete použít přípravky vhodné pro chlorovanou, nechlorovanou, sladkou i slanou vodu, které sníží a stabilizují její pH a zvýší funkci chloru.

P.S. – Věděli jste, že originální inspirace do zahrady, nápady na projekt domu a rady do domácnosti najdete také u našich sousedů? Navštivte naši slovenskou Modrou střechu.

Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ

Zdroj foto: iStock

Tagy: bazén | zahrada

Diskuse na téma článku