Máte doma černé brouky? Možná u vás přebývá kvapník plstnatý

  • 02.08.2024

Ve vašem domě se může usídlit mnoho druhů černých brouků. Důležitým faktorem pro jejich identifikaci je velikost. Například brouk kvapník plstnatý může dosahovat velikosti až 1,5 centimetru. Tento neškodný brouk se živí semeny rostlin a menším hmyzem, takže je velmi užitečný. V období rozmnožování migruje a často ho můžeme vidět na stěnách budov, kde ho láká umělé osvětlení. Díky své schopnosti létat se může dostat do bytu otevřenými okny.

kvapník plstnatý
Zdroj: iStock

Kvapník plstnatý nepatří do ruky

Tento tmavý brouk rozhodně nepatří do vaší dlaně, protože vylučuje sekret, který obsahuje kyselinu mravenčí. Může proto způsobit puchýře na kůži, a dokonce vám poleptá dlaň. Pokud máte citlivou pokožku, může se rána hojit až týden. Pokud vám tedy vletí do obývacího pokoje nebo na terasu a budete ho chtít chytit, nedělejte to bez rukavic.

Vysoké horečky věští invazi kvapníka plstnatého

Kvapník plstnatý má tmavé tělo a hnědooranžové nohy. Za velkých veder se velmi rychle rozmnožuje a ve velkém množství přichází do měst, protože ho láká umělé světlo. Můžete ho vidět na stěnách budov. Protože má na krovkách chloupky, může také mnoho lidí vyděsit. Není však nebezpečný. Své jméno však dostal podle toho, že běhá opravdu velmi rychle, takže nemusí být snadné ho chytit.

Usadil se kvapník plstnatý i u vás? Víme, jak se ho zbavit
Zdroj: iStock

Usadil se kvapník plstnatý i u vás? Víme, jak se ho zbavit

Kvapník plstnatý dává přednost polosuchým až vlhkým místům. Na zahradě se dokáže velmi rychle přemnožit a je pak jen otázkou času, kdy se dostane i do domu. Chcete-li se ho zbavit, musíte si nasadit rukavice a vymést jej z obydlí. Jak jsme již zmínili, nikdy se tohoto brouka nedotýkejte holýma rukama.

Můžete také použít chemický přípravek, který koupíte v drogerii, nebo si vyrobit přírodní odpuzovače hmyzu.

Jak si vyrobit přírodní odpuzovače hmyzu?

Použijte esenciální oleje, jako je levandule, tea tree, citronová tráva nebo eukalyptus, které krásně voní, ale odpuzují brouky. Můžete z nich vyrobit přírodní osvěžovač vzduchu, smíchat je s vodou a nastříkat na místa, kde se brouci nejčastěji vyskytují. Nebo umístěte sáčky s bylinkami, například levandulí nebo rozmarýnem, do skříní, zásuvek, k oknům a všude tam, kam lezou brouci.

Pokud nechcete doma černé brouky, myslete na prevenci

Samozřejmostí jsou síťky na oknech. To je asi nejúčinnější mechanická bariéra, která vás ochrání před nálety nežádoucího hmyzu. Důležité je však také udržovat pořádek. Při pravidelném úklidu zjistíte, zda se u vás kvapníci schovávají, nebo ne, a můžete velmi rychle zakročit. Pomůže vám také, když budete potraviny skladovat v uzavíratelných nádobách, abyste broukům zabránili v přístupu ke zdroji potravy. Utěsněte také všechny spáry a praskliny, které by mohly sloužit jako vstupní brány nejen pro kvapníky, ale i pro další nevítané hosty.

Pokud nechcete doma černé brouky, myslete na prevenci
Zdroj: iStock

Pokud jste milovníci přírody, pravděpodobně kvapníka plstnatého seberete v rukavicích a odnesete ho daleko od domu do přírody. Mějte však na paměti, že pokud brouky nezabijete, budou se vracet. Zkušenosti z minulosti ukazují, že invaze těchto brouků po vlnách veder mohou být opravdu intenzivní. Pokud se tedy ocitnete v této situaci, zkuste sáhnout po běžných insekticidech, které koupíte v drogeriích, a brouky jednoduše postříkejte.

P.S. – Věděli jste, že originální inspirace do zahrady, nápady na projekt domu a rady do domácnosti najdete také u našich sousedů? Navštivte naši slovenskou Modrou střechu.

Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ

Zdroj foto: iStock

Diskuse na téma článku