Jak najít díru v bazénu rychle a spolehlivě? Vyzkoušejte tyto osvědčené tipy a užijte si léto

  • 08.08.2024

Kazí vám neustále klesající hladina vody radost z koupání ve vlastním bazénu? Příčinou mohou být díry v bazénu způsobené neopatrnou manipulací nebo únavou materiálu. Nevidíte, kde bazén prosakuje? Někdy jsou díry velmi malé a těžko zjistitelné. Poradíme vám, jak díru v bazénu najít.

Jak najít díru v bazénu rychle a spolehlivě? Vyzkoušejte tyto osvědčené tipy a užijte si léto
Zdroj: iStock

Zaměřte se na místa v oblasti schůdků nebo horních zábradlí. Nejčastěji dochází k porušení vnitřní bazénové fólie v místech, kde se dotýká jiných materiálů, a může se dokonce stát, že díru do bazénové fólie vypálí slunce. Kontrolujte proto také místa nad vodní hladinou.

Proč a jak najít díru v bazénu?

Pokud máte nafukovací bazén, můžete velmi snadno zjistit, že je děravý již při jeho nafukování. Někdy však mohou být díry velmi malé nebo se objeví až poté, co bazén napustíte vodou. Kdy byste měli zpozornět? Nejviditelnějším znamením toho, že máte v bazénu díru, je klesající hladina vody. Dále se zaměřte na vzduchové bubliny v bazénu a zkontrolujte také okolí bazénu. Pokud jsou v okolí bazénu mokrá místa, pravděpodobně dochází k úniku vody. Pozornost však věnujte také průtoku vody ve filtračním systému. Pokud klesá, bude někde problém.

Jak najít díru v bazénu rychle a spolehlivě? Vyzkoušejte tyto osvědčené tipy

Nejjednodušší způsob, jak najít díru v bazénu, je ponořit se do bazénu a kousek po kousku prohlédnout bazénovou vložku. Vezměte si potápěčské brýle a s trochou štěstí najdete díru, která způsobuje potíže. Při hledání vám mohou pomoci i děti.

Zdroj: iStock

Pokud nemůžete najít díru vizuálně nebo nemáte trpělivost, zkuste potravinářské barvivo. Smíchejte několik kapek potravinářského barviva s vodou. Roztokem naplňte injekční stříkačku (bez jehly) a pomalu vypouštějte obarvenou vodu po stěnách bazénku. Protržená plachta nasákne barevnou vodu a vy budete vědět, kde lepit.

Pokud jste díru nenašli pomocí potravinářského barviva, zkuste tekuté mýdlo nebo prostředek na mytí nádobí. Smíchejte jej s vodou tak, aby byla tekutina dostatečně hustá. Je třeba, aby dělala bublinky. Mýdlový roztok nastříkejte na vnitřní povrch bazénu. Případně jej pomocí houby rovnoměrně naneste všude tam, kde si myslíte, že by mohla unikat voda. Pak už jen sledujte, jak se v místě otvoru začnou tvořit bublinky. Vytvoří se přesně v místě úniku.

Existují však také speciální detektory, které dokáží díru v bazénu najít velmi rychle a s vysokou přesností. Nemusíte vypouštět bazén ani barvit vodu. To však není zrovna nejlevnější záležitost.

Jak díru v bazénu ucpat?

Podařilo se vám najít díru v bazénu? Výborně. Nyní je čas dát bazén do pořádku. Jak na to? Pořiďte si sadu na lepení bazénů, bazénové lepidlo nebo samolepicí bazénové záplaty. Existuje řada výrobků určených speciálně pro lepení děr v bazénech.

Systém záplaty a lepidla se doporučuje pro větší trhliny. Postup je jednoduchý. Přečtěte si pokyny na obalu, ale obecně platí, že pokud používáte záplaty, místo, které se chystáte záplatovat, nejprve důkladně odmastěte a vysušte. Někteří odborníci dokonce doporučují místo jemně přebrousit, aby záplata dobře přilnula. Tento postup můžete použít, pokud jste díru našli již při napouštění bazénu. Existují však i bazénová lepidla, která můžete použít, i když je bazén mokrý. S nimi můžete díru v bazénu zalepit i pod vodou. Na malé díry a praskliny v bazénu použijte sadu pro opravu pod vodou.

Nechce se vám hledat díry v bazénu? Zde je několik tipů, jak jim předcházet

V první řadě je velmi důležitý podklad, na kterém je váš bazén položen. Plocha pod bazénem by měla být rovná, neměly by se na ní nacházet ostré kameny ani kořeny stromů. To vše by mohlo bazén velmi rychle poškodit. Pořiďte si také kvalitní podložku pod bazén.

Nechce se vám hledat díry v bazénu? Zde je několik tipů, jak jim předcházet
Zdroj: iStock

Bazén pravidelně kontrolujte, a to jak uvnitř, tak i zvenčí. Dříve odhalíte opotřebení nebo drobné praskliny, které můžete velmi snadno a rychle opravit. Používejte krycí plachty na bazény, které chrání bazén před padajícím listím, hmyzem a dalšími nečistotami. Je to také bezpečnostní opatření, které oceníte, pokud máte děti nebo domácí zvířata. A nezapomeňte bazén po létě řádně uskladnit. Pokud máte nafukovací bazén, důkladně jej vyčistěte, nechte vyschnout a uložte na chladném a suchém místě mimo dosah hlodavců.

Pravidelná údržba a správná péče o bazén výrazně prodlouží životnost nadzemního bazénu a vy si tak budete moci naplno užít letní sezonu bez jeho opravování a hledání děr.

P.S. – Věděli jste, že originální inspirace do zahrady, nápady na projekt domu a rady do domácnosti najdete také u našich sousedů? Navštivte naši slovenskou Modrou střechu.

Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ

Zdroj foto: iStock

Tagy: bazén | zahrada

Diskuse na téma článku