Jak se v létě ochladit a rychle a efektivně ochladit byt i bez klimatizace

  • 19.08.2024

Také byste nejraději unikli nesnesitelnému horku do ledničky? Ano, vysoké teploty mohou být skutečně velmi nepříjemné. Nemůžete odpočívat ani pracovat. Neustále se potíte, špatně spíte a cítíte se frustrovaní a vyčerpaní z horka. Protože v extrémních případech mohou vysoké teploty vést i ke zdravotním komplikacím, shromáždili jsme pro vás několik praktických rad a tipů, jak se v létě ochladit a jak si ulevit od horka, i když doma nemáte klimatizaci.

Jak se v létě ochladit a rychle a efektivně ochladit byt i bez klimatizace
Zdroj: iStock

Základní zásady, jak se v létě ochladit

Klíčem k udržení příjemné teploty v interiéru je větrání. Věděli jste, že správné větrání může být stejně účinné jako dobře nastavená klimatizace? Stačí jen vědět, kdy a jak větrat.

Kdy větrat?

Větrejte brzy ráno a pozdě večer. Držte se základního pravidla, že větráte, když jsou teploty venku nižší než teploty uvnitř. Naopak během dne, kdy jsou teploty nejvyšší, byste měli okna zcela zavřít. V horkých dnech je navíc doporučujeme zastínit, například roletami, žaluziemi nebo jinými vhodnými prostředky. Na výběr máte vnitřní nebo vnější žaluzie, horizontální nebo vertikální rolety a ochranu před sluncem vám mohou poskytnout také markýzy.

Jak větrat?

Vytvoření návrhu. Tím se urychlí výměna teplého vzduchu za chladnější. Přirozené větrání můžete podpořit použitím ventilátorů, které pomohou cirkulaci vzduchu a zvýší účinnost otevřených oken.

Funguje to i bez klimatizace

Klimatizace má mnoho výhod. Poskytuje téměř okamžitou úlevu od horka a snižuje vlhkost, což může být prospěšné pro alergiky a astmatiky. Mýtus, že klimatizace může tyto problémy zhoršovat, byl již dávno vyvrácen. Naopak, moderní klimatizace mají moderní filtry, které mohou zlepšit kvalitu vzduchu tím, že z něj odstraňují prach, nečistoty a dokonce i alergeny. Není proto divu, že se stále častěji stává v našich domácnostech nepostradatelným pomocníkem. Své uplatnění však našel i v pracovním prostředí, protože správné nastavení teploty může podpořit produktivitu a pohodlí zaměstnanců.

Svůj domov však můžete účinně ochlazovat i bez klimatizace. Pokud vám z nějakého důvodu nevyhovuje používání klimatizace, můžete vyzkoušet ventilátory, ať už stropní, podlahové nebo stolní.

V současné době se také používají zařízení, která ochlazují vzduch odpařováním vody (odpařovací chladiče), což by měla být energeticky účinnější alternativa ke klimatizaci. Hovoříme o adiabatickém chlazení.

Praktické tipy, jak ochladit byt bez klimatizace
Zdroj: iStock

Praktické tipy, jak ochladit byt bez klimatizace

Již výše jsme uvedli, že správné větrání je velmi důležité, stejně jako správné zastínění. Máme pro vás však ještě několik tipů, jak ochladit byt i bez klimatizace.

Pokud používáte ventilátor, zavěste v jeho blízkosti mokrý ručník nebo prostěradlo namočené ve vodě. Voda z ručníků se bude odpařovat a ochlazovat vzduch v místnosti. Můžete také vyzkoušet misku naplněnou ledem nebo lahve se zmrzlou vodou. Když bude ventilátor foukat přes led, vytvoří se chladnější proud vzduchu, který bude místnost účinněji ochlazovat.

Pomoci mohou také misky s vodou strategicky rozmístěné po celé místnosti. Doporučujeme také začlenit do místnosti pokojové rostliny, jako je aloe vera nebo fíkus, které nejen zlepšují kvalitu vzduchu, ale také pomáhají snižovat teplotu.

Jak se schladit v létě a horkách
Zdroj: iStock

Ke snížení teploty v místnosti přispěje také vypnutí elektronických zařízení, která nepoužíváte. Nepoužívaná elektronika, ať už se jedná o počítače nebo televizory, vytváří teplo. Svůj domov můžete zahřívat také používáním trouby nebo varných desek. V létě doporučujeme připravovat studená jídla a vařit buď brzy ráno, nebo později večer.

Jak se schladit v létě a horkách

Pokud se chcete cítit pohodlně i v největším horku, měli byste dbát na výběr správného oblečení. Volte přírodní materiály, jako je bavlna, len nebo bambusová vlákna. Důležitá je také barva oblečení. Tmavé barvy v létě pohlcují více tepla. Doporučujeme proto bílou, béžovou nebo světle modrou barvu. Správnou volbu materiálu a barvy podtrhne dobře zvolený střih. Volte volnější střih oblečení, který umožňuje cirkulaci vzduchu.

V horkých letních dnech dbejte na pitný režim. Vodu pijte průběžně po celý den. Dehydratace může být velmi nebezpečná. V intenzivních vedrech mohou pomoci také nápoje obohacené elektrolyty nebo kokosová voda. Nedoporučujeme ledové nápoje, ale spíše chlazené bylinkové čaje nebo smoothie.

V horkých letních dnech dbejte na pitný režim.
Zdroj: iStock

Jezte především lehká jídla. Dopřejte si dostatek ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vody, jako jsou melouny, okurky, rajčata nebo jahody. Vychutnávejte si saláty nebo studené polévky a vyhněte se těžkým a mastným jídlům, která zvýší vaši tělesnou teplotu a zpomalí trávicí proces.

P.S. – Věděli jste, že originální inspirace do zahrady, nápady na projekt domu a rady do domácnosti najdete také u našich sousedů? Navštivte naši slovenskou Modrou střechu.

Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ

Zdroj foto: iStock

Diskuse na téma článku