Stavěl jsem na nejteplejším i nejchladnějším místě v republice a příště do toho půjdu znovu s HELUZEM, říká Jan Pešata

  • 07.10.2024

Rodinný dům na nejteplejším místě u nás a rekreační objekt na tom nejchladnějším stavěl investor s dlouhým časovým odstupem. V obou případech chtěl nejlepší materiál na trhu a obzvláště v tom druhém potřeboval i spolehlivého dodavatele.

Zdroj: HELUZ, Jan Zrzavý

Bydlet chtěli odjakživa v domě, a tak začali se ženou hledat v Brdech pěkné pozemky. Chtěli místo s napojením na vlak a s dostupnou školou pro děti. Dál potřebovali vyřešit, z čeho si dům postaví. „Povoláním jsem strojař, ale stavění mě baví, tak jsem si nakoupil knížky a začal studovat. Jako stavební materiál mi z toho jednoznačně vyšla cihla. Jezdili jsme po stavebninách, sháněli dodavatele, ale nelíbily se nám ceny, až jsme skončili v Dolním Bukovsku v HELUZu. Když jsem tam přijel, postarali se o mě, předvedli servis, jaký jsem očekával, dodávky byly bez problémů, cena výborná, takže jsme postavili z cihly 44 cm, nic lepšího na trhu nebylo,” vzpomíná na první zkušenost s největším českým výrobcem cihelného materiálu Jan Pešata. 

„Dům jsem si postavil mimo vody, topení a elektriky vlastníma rukama. Naučil jsem se to z knih, takže mě ještě kamarád zedník musel naučil stavět prakticky a začalo mě to bavit. V té době jsem na to měl i čas, takže jsem veškeré dovolené trávil na maltě. Ne na Maltě u moře, ale u moře práce.” Dílo se podařilo a Pešatovi si vybudovali domov, kde spokojeně žijí už řadu let. Jejich projekt a volba materiálu jim i v nejteplejším místě v Česku poskytuje výborný tepelný komfort.

Zdroj: HELUZ, Jan Zrzavý
Zdroj: HELUZ, Jan Zrzavý

Snad právě teplé brdské klima vedlo Pešatovy k oblibě rekreace na nejchladnějším místě Česka – na šumavské Kvildě. Jezdili tam pravidelně každé léto tak dlouho, až zatoužili po vlastním útočišti. Před dvěma lety se jim naskytla příležitost zakoupit pozemek a dnes už na něm stojí jejich nový rekreační objekt. Okolnosti stavby však nebyly běžné a dokonale prověřily jejich dodavatele, mezi nimiž nemohl tradičně chybět HELUZ.

Zdroj: HELUZ, Jan Zrzavý
Zdroj: HELUZ, Jan Zrzavý

„Vyšlo nám to na dobu covidu. Dodávky materiálů byly v Česku velmi nestabilní, ale HELUZ dodržel vše, co slíbil. Jsem opravdu vděčný, že jsme díky nim nečekali, protože tady v těch klimatických podmínkách, když začnete stavět v červenci, máte šanci něco postavit nejdéle do konce října, a to se nemusí povést. Měli jsme nasmlouvané dodávky a na telefon nám je vyváželi ze skladu přesně dle našich potřeb. Mám známé, kteří stavěli taky a neustále se jim to prodlužovalo, komplikovalo a materiály se zdražovaly. HELUZ cenu držel, takže pro nás byl spolehlivý partner. Střešní tašky jsem nechal na stavební firmě, a byl z toho trochu problém, dorazily až v prosinci. Naštěstí nám přálo počasí, takže jsme střechu zvládli položit.”

Nebylo to jen o cihlách. Horská chata Pešatových má od HELUZu i stropy, komín a překlady s kapsami na rolety. Vedle cihel HELUZ FAMILY 30 2in1 využili taky akustické cihly na příčky. „V horní části máme tři apartmány a dole je společenská místnost, kde se může sejít parta až 16 lidí. Dole je i naše část a díky tomu, že jsme pro stavební příčky využili akucihly od HELUZU, mají všichni svůj klid. Chtěli jsme dům postavit ve vyšší kvalitě a HELUZ nám to umožnil kompletním systémem. Když máte jiný materiál, třeba omítku, jinak pracuje, má jinou tepelnou roztažnost a nepůsobí to synergicky. Pro budovu to neznamená nic dobrého.”

Zdroj: HELUZ, Jan Zrzavý
Zdroj: HELUZ, Jan Zrzavý

Jan Pešata si stavbu vedl sám, ani nevyužil téměř žádné z praktických služeb, které HELUZ nabízí, pouze si nechal spočítat nosnost stropů a potřebný objem cihel, aby mu nevznikl zbytečný odpad. Při zakládání stavby si sám pohlídal, aby vše bylo, jak má. „To současné spojování bez hromad písku a malty cákající kolem není náročné,” podotýká. V blízké době jej čeká ještě jeden menší stavební projekt. „Chystáme drobnou přestavbu chaty pro rodičích a určitě do toho zase půjdeme s HELUZem. Máme tam dobré letité vztahy a kvalita jejich materiálu je pro nás jasná volba.”   

PR článek: HELUZ

Zdroj foto: HELUZ, Jan Zrzavý

Diskuse na téma článku