Omítání domu vám urychlí jednokroková malta od Weber

  • 14.10.2010
Zdroj: WEBER

Chystáte se na omítání zdí? Nic vám neušetří čas a peníze tolik jako jednokroková omítka weberdur 3v1. Kombinuje v sobě podhoz, jádrovou omítku i štuk a hned po vyzrání ji můžete opatřit barevným nátěrem.

Omítání bývá časově i technicky náročná část stavebních prací, která vyžaduje pečlivost a přesnost. S jednokrokovou omítkou tento proces urychlíte a zároveň dosáhnete profesionálního výsledku.

Pořiďte si kompletní omítku v jednom balení

Weberdur 3v1 je vápenocementová směs pro strojní i ruční zpracování, která poslouží jako podhoz, jádro a štuk. To znamená, že místo tří kroků, které byste museli při klasickém omítání provádět, stačí jeden. Navíc je univerzální – lze ji použít jak v interiéru, tak i na venkovní zdi, kde vytvoří jemnou, jednovrstvou omítku s hladkým povrchem.

Jednokrokovou omítku ocení stavební firmy, které potřebují zefektivnit práci, ale také šikovní kutilové. Weberdur 3v1 se snadno strojně aplikujea po vyzrání má vzhled kvalitního štuku. Můžete ji proto rovnou malovat nebo použít jako podklad pro další tenkovrstvé omítky.

Nejsnadněji se aplikuje na homogenní keramické cihly nebo pórobeton. V případě omítání zdiva z betonu, starých cihel nebo kamene vyžaduje spojovací můstek, který vylepší přilnavost omítky k podkladu. Ten zajistí cementový špric weberdur podhoz.

S omítkou od Weber omítnete novostavbu i historické objekty
Zdroj: WEBER

S omítkou od Weber omítnete novostavbu i historické objekty

Jak omítka weberdur 3v1 funguje v praxi? Hodí se pro moderní zděné domy, ale osvědčila se i na cenných historických stavbách. Posloužila totiž během rekonstrukce chaty slavného českého spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku. Chata, která je dnes kulturní památkou, prošla v posledních letech rozsáhlou renovací. Ve finále přišla řada i na obnovu staré omítky, a to právě pomocí weberdur 3v1. Aby vápenocementová směs co nejvíce připodobnilapůvodní omítku, přidal se do ní navíc štěrk (zejména na terase a v části soklu).

Zdroj: WEBER

Jak funguje podhoz, jádro a štuk?

Tradiční omítání může zabrat dost času. O to více, když ho provádíte ručně a nepomáháte si strojem. Taková práce má celkem tři samostatné kroky, přičemž u každého po aplikaci omítky čekáte na vyzrání dané vrstvy:

  1. Podhoz

Jde o první vrstvu omítky, která se nanáší přímo na zdivo. Obvykle má drsný povrch a slouží jako „základní vrstva“, která umožňuje lepší přilnavost dalších vrstev. Bez kvalitního podhozu může dojít k separaci omítky od podkladu nebo výskytu trhlin. Obvykle schne asi 24–48 hodin, v závislosti na podmínkách.

  1. Jádro

Druhá vrstva tvoří většinu tloušťky celé omítky. Vyrovnává plochu stěny achrání obvodovou konstrukci před povětrnostními vlivy, pokud je na venkovní straně. Kvalitní jádro se musí nanášet rovnoměrně tak, aby vytvořilo rovný povrch a poskytlo dostatečnou mechanickou odolnost. Nechává se vyzrát cca 4 až 20 dnů, podle tloušťky.

  1. Štuk

Tato nejtenčí vrstva má za úkol dodat stěně jemný a hladký vzhled. Po vyzrání štuku (48–72 hodin)přichází čas k finální úpravě, například k malování nebo nanášení dekorativních omítek. Štukování vyžaduje dávku pečlivosti, protože i malé chyby jsou na hladkém povrchu viditelné.

Omítka weberdur 3v1 všechny kroky spojuje dohromady. Stačí ji rozmíchat ve vodě dle návodu, nanést a stahovat zubovou latí. Povrch upravíte hladítkem ze dřeva nebo PU a po zavadnutí vyhladíte molitanovým hladítkem. Výsledek nechte vyzrát, na každý milimetr omítky připadá jednodenní technologická přestávka.

PR článek + foto: WEBER

Diskuse na téma článku