Hokkaido polévka: Vyzkoušejte ji s touto ingrediencí
Podzimní dny jsou ideálním obdobím pro vaření a pečení ze sezónní zeleniny a ovoce. Favoritem podzimu jsou jednoznačně dýně. Mezi nejoblíbenější druh patří dýně hokkaido. A mezi nejoblíbenější recept z ní patří krémová hokkaido polévka. Existuje několik variací tohoto chutného jídla. My vám přinášíme tu naši, obohacenou o ingredienci, díky které bude mít hokkaido polévka fantastickou chuť.
Suroviny:
- máslo
- cibule
- dýně hokkaido
- mrkev
- brambory
- zázvor (pokud nemáte rádi, vynechejte)
- sůl
- mletý pepř černý
- čerstvá bazalka (když nemáte, použijte sušenou)
- kysaná smetana nebo kokosové mléko
- citronová šťáva
Věděli jste, že…
Hokkaido je nejen druh dýně, ale také ostrov v Japonsku? Své pojmenování získala tato všestranná zelenina právě po ostrově, který se nachází v zemi, odkud dýně hokkaido pochází.
Postup přípravy:
Na másle osmahněte nakrájenou cibuli, ke které přidáte umytou a nakrájenou dýni hokkaido. Starosti s loupáním si nedělejte, dýni hokkaido totiž nemusíte loupat. Dále do hrnce přidáte pár kusů nakrájené mrkve a brambory. Nyní přidáte ingredienci, díky které získá hokkaido polévka jemně pikantní, ale zároveň svěží chuť – zázvor.
Doporučujeme:
Kousek zázvoru očistěte, nakrájejte a přidejte k ostatním surovinám. Pokud jste ještě neochutnali tuto kombinaci, jistě si ji zamilujete. Pokud zvolíte menší množství zázvoru, určitě vyhovíte i těm, kteří nemají zátvor rádi. Lépe chutná hokkaido polévka s čerstvým, ale pokud jej nemáte, můžete ji dochutit i sušeným zázvorem.
Dýně hokkaido je vitamínová bomba
Dýně posiluje imunitu, pomáhá udržovat dobrý zrak a zlepšuje kondici srdce. Díky nízkému množství sacharidů je výbornou zeleninou při hubnutí. Kromě toho je dobré ji konzumovat zejména v době těhotenství, neboť obsahuje vitamíny, které podporují zdravý vývoj plodu.
Suroviny pořádně promíchejte, osolte, opepřete a přidejte pár listů bazalky. V případě, že nemáte čerstvou, použijte sušenou. Do hrnce nalijte tolik vody, aby zakryla zeleninu a nechte ji vařit, dokud nebude měkká. Chcete-li méně hustou polévku, použijte vody více. Po uvaření zeleninu rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte citrónovou šťávou.
Hokkaido polévku servírujte se zakysanou smetanou nebo kokosovým mlékem. Ozdobit a dochutit ji můžete krutony, dýňovým olejem a osmaženými dýňovými semínky.
Přejeme vám dobrou chuť! 🙂
P.S. – Věděli jste, že Modrou střechu najdete také u našich sousedů? Navštivte slovenskou „Modrú strechu“ a poraďte se s dalšími „střecháči“.
Autor článku: Dana Račko
Zdroj foto: iStock