Trápí vás zápach v ledničce? Takto ji vyčistíte do 30 minut!

  • 20.07.2024

Příchozí svátky se u mnoha z nás nesou ve znamení vytváření zásob. Plné chladničky však v sobě mnohdy už po pár dnech ukrývají zbytky jídel, které nejsou v dobré kondici. Věděli jste, že v některých zemích existuje Národní den čištění ledničky? Tento den je údajně zakořeněn v období díkůvzdání v Americe. My však nebudeme čistit lednici jen jednou ročně. Prozradíme si pár tipů, jak odstranit zápach z ledničky a jak ji pravidelně čistit, ideálně bez použití zbytečných chemikálií.

zápach v ledničce
Foto: iStock

Jak odstranit zápach z ledničky?

Čištění ledničky a odstranění pachů nevyžaduje množství speciálních produktů. Měli byste však mít po ruce ty, které vám to pomohou zvládnout co nejrychleji a nejefektivněji.

Seznam věcí, které byste mohli potřebovat:

• tašky na odpadky

• gumové nebo jednorázové rukavice

• v nutných případech dezinfekční prostředek

• houby, hadry a papírové utěrky

• utěrky z mikrovlákna

• pevný zubní kartáček

jak vyčistit ledničku
Foto: iStock

Začněte tím, že vše z lednice vytáhnete ven. Ano, opravdu všechno. Víme, že budete v pokušení nechat některé věci tam, zejména kvůli času a strachu, že se v teple zkazí. Odolejte tomuto pokušení! Odstranění všech potravin najednou, i těch z mrazáku, bude mnohem méně časově náročné, než snažit se vyčistit vše kolem.

Pokud si vyložíte potraviny na stůl nebo na linku, bude navíc snazší zhodnotit, co si necháte a co vyhodíte. Přiznejte se, kolikrát jste z ledničky vytahovali jogurty nebo jiné potraviny s prošlou trvanlivostí? 🙂

Malý tip: Nezapomeňte vybrat také všechny odnímatelné police, zásuvky nebo stojany na vajíčka a podobně.

plíseň v ledničce
Foto: iStock

Jaký je první krok při inventarizaci potravin?

Jako první vyberte velmi rychle kazící se potraviny, jako je mléko, šunka, syrové kuře nebo vepřové maso. Zkontrolujte, zda tyto výrobky nejsou zkažené. Můžete pro ně případně připravit ledovou koupel, pokud jste se rozhodli mýt ledničku během veder. Potom vyjměte všechny láhve a sklenice. Ty, které jsou již otevřené, zkontrolujte. Častokrát se právě na džemech či pomazánkách vytvoří plíseň dříve, než byste čekali.

Pokud stále cítíte zápach v ledničce, zkontrolujte zbytky uvařeného jídla. Pokud tušíte, že se tam nachází něco zkysnuté, použijte rukavice, zhluboka se nadechněte a utíkejte s plesnivým jídlem do koše. Minimalizujete tím obrácení svého žaludku.

Nezapomeňte na police či zásuvky

Začněte s vybranými policemi, zásuvkami a dveřními vložkami. Můžete je umýt stejně jako myjete nádobí, tedy pomocí houbičky a saponátu. Pokud se vám nevejdou do umyvadla, použijte prostor ve sprše nebo ve vaně. Zažrané nečistoty nechte případně na pár minut odmočit.

Když jsou odnímatelné části umyté, osušte je a odložte stranou. Naplňte umyvadlo asi do poloviny vodou a malým množstvím čisticího prostředku a vložte do něj prázdné skladovací nádoby, abyste je odmočili, zatímco obrátíte svou pozornost na vnitřek chladničky. Odmočení urychlí proces mytí. Někteří lidé si potrpí na použití silného dezinfekčního prostředku, zatímco jiní se při myšlenkách na Savo otřásají.

jak vyčistit kuchyni
Foto: iStock

My v redakci používáme dezinfekci k finálnímu „doťuknutí“ poté, co použijeme jiné oblíbené prostředky. V případě, že jste byli na dovolené, chladnička byla vypnuta a po návratu z ní jde zápach, určitě se vám v tomto případě osvědčí ocet spolu s citrónem. Rozkrojený citrón necháváme někdy pár dní v ledničce jen tak položený na poličce. Vytáhne vám nepříjemné pachy.

Zápach v ledničce odstraníte i pomocí kávy

Čerstvě pomletou kávu dáte do misky a položíte do chladničky. Rovněž by v misce měly působit i ovesné vločky nebo čajové sáčky. Tento trik otestovaný nemáme, ale pokud jste ho zkusili vy, rádi si přečteme vaše zkušenosti.

Při drhnutí dávejte pozor na výběr pomocníka. Zapomeňte na drátěnky a jiné ostré pomůcky. Zvolte raději houbu a silný čistící prostředek. Předejdete tak poškrábání povrchů.

Můžete použít běžné houby, utěrky nebo hadry, velkou pomocnicí je i kvalitní starý zubní kartáček, který se vám nezlomí při prvním zatlačení. Je skvělý na nedostupná zákoutí, gumová těsnění kolem dveří, případně drobné spáry, ve kterých se mohou ukrývat drobky nebo další „hrůzy“.

Na vnější stranu vaší chladničky doporučuji použít hadřík z mikrovlákna, protože je vynikající při odstraňování šmouh a otisků prstů, které tak často „zdobí“ povrch nerezových spotřebičů. Vnější části plastových ledniček lze čistit stejným způsobem jako interiér. Nezapomeňte vyčistit i vrch, kde se pravděpodobně nashromáždilo velké množství špíny a prachu.

Soustřeďte se zejména na odolné skvrny

Zde přichází na řadu lehký trik, který vám pomůže při odstraňování přilepených nečistot a zaschlého jídla. Namočte houbu nebo hadr do horké vody (pozor, abyste se neopařili). Mírně ji vyždímejte a nechte ji položenou na nečistotě, kterou chcete rozpustit. Teplo vám pomůže při snadnějším utírání. V případě, že skvrna nechce zmizet, použijte silnější čistící prostředek, kartáček a drhněte, drhněte, drhněte.

Doporučujeme:

Zapoj se do diskuse v největším Fóru o bydlení na téma „Úklid“

Je čas vrátit všechno zpět

Nejprve vraťte police, zásuvky, případně si police reorganizujte tak, abyste měli prostor i pro vyšší potraviny či nádoby. Ještě jednou zkontrolujte vše, co máte v plánu vrátit zpátky do ledničky, aby vašemu oku nic neuniklo. Opět otevřete víčka, sledujte a voňte. Otřete všechny nádoby a obaly, utáhněte víčka a ukládejte. Pokud jste našli potraviny, kterým již končí záruka, nechte si je na očích a vymyslete z nich rychlý a chytrý recept.

Do přední části vyložte vše, co se rychleji kazí, tzn. mléčné výrobky, maso, nápoje a zbytky jídel.

jak uchovávat potraviny v ledničce
Foto: iStock
Jak se zbavit rybenek v domácnosti?

Přečtěte si také:

Jak se zbavit rybenek v domácnosti?

Tipy pro skladování potravin

Zabalené syrové maso a ryby: Umístěte je na talíř nebo do nádoby, abyste zabránili odkapávání. Nechte je na nejnižší poličce, kde zabráníte znečištění či stečení na jiné potraviny.

Mléko a jiné mléčné výrobky: Takové potraviny patří hlouběji do chladničky, abyste zabránili kolísání teploty při otevírání dveří. Zabalené sýry můžete skladovat v zásuvkách.

Olivy, konzervovaná zelenina či dresinky jsou potraviny, které déle vydrží: Ty umístíte i do dveří, kde nebudou mít změny teplot takový účinek.

Saláty a čerstvé bylinky: uchovávejte v zásuvkách.

Rajčata: U rajčat se často vedou diskuse. Někdo je nechává venku, jiný zase v ledničce. Pokud jste spíše ledničkový typ, naučte se je skladovat na malé dřevěné desce, mimo ovoce a zeleninu, která rychleji podléhá hnilobě. Jsou totiž citlivé na ethylen, který při tomto procesu vzniká, a mohou se tak rychleji zkazit.

Hrozny a jemu podobné ovoce: toto oblíbené ovoce bychom měli skladovat neotevřené v šuplících. Po vytažení bychom jej měli umýt a okamžitě zkonzumovat.

Vejce: Můžete na ně mít speciální krabičku, ve které je uchováte mimo jiné potraviny. Existují také vložky do poličky, do kterých je pěkně umístíte. Nezapomeňte však nádoby pravidelně a důkladně mýt.

Poslední tip na závěr:

Než půjdete vyhodit smetí tak, jak to pravidelně děláte, zkontrolujte chladničku. Hoďte do sáčku veškeré jídlo, které už nebudete jíst nebo se vám nezdá, případně mu skončila trvanlivost. Tento zvyk si snadno osvojíte a předejdete tak zápachům či jiným nepříjemným překvapením.

Máte i vy své tipy, které jste v článku nenašli, ale jsou podle vás účinné? Podělte se o ně, jsme zvědaví.

Autorka článku: Michaela z Modré střechy

Zdroj foto: iStock

Diskuse na téma článku