Jak čistit prkénka na krájení z různých materiálů: 5 účinných řešení pro dřevo a plast
Krájecí prkénka jsou nepostradatelným pomocníkem v každé kuchyni. Pokud se je naučíte správně používat, můžete si být na sto procent jistí bezpečností a hygienou vašeho kuchyňského prostředí.
Ať už máte doma prkna dřevěná nebo plastová, oba tyto materiály mají své výhody a specifické vlastnosti. Berte je při používání v úvahu. Ke krájení syrového masa vždy používejte samostatné krájecí prkénko. Snížíte tak riziko přenosu bakterií na další potraviny. Vyhraďte si prkénko i na krájení ovoce a zeleniny. I sýry, pečivo nebo syrové ryby by měly mít u vás doma vyhrazenou speciální desku. Minimalizujete tak riziko křížové kontaminace a udržíte jednotlivé chutě oddělené.
Dřevěná prkénka na krájení
Tradiční a oblíbenou volbou mnoha kuchařů, ale i hospodyněk a žen v domácnosti či různých kulinářských nadšenců zůstávají klasická dřevěná prkénka na krájení. Mají totiž řadu výhod.
Dřevěná prkna jsou šetrnější k nožům v porovnání s plastovými prkénky. Mají estetický vzhled a jejich netradiční vzory a barvy mohou být dokonce i určitým dekoračním prvkem v prostoru. Výhodou dřeva jsou také jeho přirozené antibakteriální vlastnosti.
Jak správně čistit dřevěná prkénka na krájení
Pokud chcete, aby vám dřevěné prkénko sloužilo co nejdéle, abyste byli v bezpečí a nemuseli se bát žádných bakterií nebo znečištění v kuchyni, použijte citrónovou šťávu nebo dřevo ošetřete olejem.
Citronová šťáva k dezinfekci
Čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu natřete jemným štětcem na povrch dřevěné desky. Nechte působit několik minut. Eliminujete tak nejen bakterie, ale také nepříjemný zápach. Potom desku opláchněte pod vodou a nechte volně vyschnout na vzduchu. Citronová šťáva je přirozeným dezinfekčním prostředkem a má také osvěžující vůni.
Olej na ošetření dřeva
Na dřevo můžete použít klasický potravinový olej. Naneste tenkou vrstvu oleje na celý povrch dřevěné desky. Nechte jej vsáknout do dřeva. Nadbytečný olej můžete otřít suchým hadříkem. Takové ošetření provádějte pravidelně. Dřevěná prkénka na krájení potřebují pravidelnou hydrataci, aby nepraskala a nedeformovala se.
Opatrně s horkou vodou
Dřevěná prkénka jsou stále jednou z nejpopulárnějších alternativ. Měli byste se však o tento materiál příkladně starat, aby vám prkénko zůstalo dlouho jako nové. Při mytí dřevěné desky byste neměli používat například horkou vodu, neboť ta by mohla dřevu otevřít póry a zvýšit jeho nasákavost.
Vždy, když myjete dřevěnou desku pod tekoucí vodou, co nejdříve ji osušte. Dřevo může absorbovat vodu a necháte-li desku příliš dlouho mokrou, nejen že se může deformovat, ale může i nabobtnat, nebo dokonce začít plesnivět. Předejít tomu můžete pravidelnou údržbou olejováním. Zachráníte tak vaše dřevěné prkno nejen před tvorbou skvrn, ale také před absorbováním přebytečné vody.
Plastové desky na krájení
I plastová prkénka na krájení mají své výhody, proto je najdete nejen v domácnostech, ale také v mnoha profesionálních kuchyních. Jsou totiž odolné proti absorpci bakterií, šťáv a látek z potravin. Jednoduše se čistí a nejsou náchylné k deformaci nebo rozpínání v důsledku vlhkosti. Jsou ideální pro krájení zeleniny a jiných vodnatých potravin. Mají hladký povrch, který se čistí velmi jednoduše a můžete je dát i do myčky na nádobí.
Jak správně čistit plastová prkénka na krájení
Čistit plastové prkénko musíte stejně často jako to dřevěné. Je to důležité, pokud při přípravě vašeho jídla chcete zajistit absolutní hygienu.
Antibakteriální mýdlo a teplá voda
Desku můžete namočit do teplé mýdlové vody a měkkým kartáčem odstranit zbytky potravin. Antibakteriální mýdlo pomůže eliminovat bakterie a mikroorganismy a zároveň zajistí čistý a hygienický povrch. Potom desku opláchněte teplou vodou a nechte uschnout na vzduchu, případně otřete suchým hadříkem.
Dezinfekce octem
Pro hloubkové čištění a dezinfekci použijte roztok octa a vody. Naneste jej na povrch prkénka a nechte působit několik minut. Octová kyselina odstraní všechny bakterie a nečistoty. Potom prkénko opláchněte teplou vodou a nechte volně vyschnout.
Doporučujeme:
Jak zabránit křížové kontaminaci v kuchyni
Barevná plastová prkénka na krájení jsou ideálním způsobem, jak zamezit křížové kontaminaci v kuchyni. Jednoduše přidělte konkrétnímu druhu potravin konkrétní barvu a minimalizujte tak riziko přenosu bakterií.
Modrou desku můžete například vyhradit pro krájení ryb, červenou pro maso, zelenou pro zeleninu a podobně. Na desku můžete přidat také jasné označení nebo barevnou nálepku.
P.S. – Věděli jste, že originální inspirace do zahrady, nápady na projekt domu a rady do domácnosti najdete také u našich sousedů? Navštivte naši slovenskou Modrou střechu.
Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ
Zdroj foto: iStock
Budeme si zařizovat naši první kuchyň, a tak bych vás chtěla poprosit o nějaký s…