Jak na pěstování jahod a různé druhy jejich zpracování
Sázení a sklízení vlastnoručně vypěstovaných plodů je přímo balzámem na duši, a to nejen pro vášnivé zahrádkáře. Jakmile se vám podaří vytvořit ideální podmínky pro pěstování jahod, otevřou se před vámi dveře nejen k bohatým sklizním těchto sladkých plodů, ale také různým možnostem jejich zpracování. Čerstvé, sušené nebo v podobě džemu, následné využití již necháme na popud vaší kreativitě. Vždycky lze nakonec jahody koupit v obchodě, ale no řekněte sami, nebudou ty vypěstované na vaší zahrádce přeci jen chutnat lépe?
Kdy se do pěstování jahod pustit?
Jahody jsou vytrvalé rostliny, jenž se nejlépe sází na podzim nebo na jaře. Optimální období pro sazení je podzim, kdy má půda dostatek tepla. Kořeny jahodníku tak mají vhodné podmínky pro zakotvení před zimou. I na jaře lze jahody úspěšně vysadit, je ale potřeba počítat s menší šancí na sklizeň hned v prvním roce.
Podmínky pro pěstování
- Slunce: Jahody milují slunce a teplo. Vybírejte tak místo s dostatkem slunečního záření.
- Půda: Připravte si půdu bohatou na humus, dobře propustnou a mírně kyselou. Jahody mají rády půdu s pH mezi 5,5 a 6,8.
- Zalévaní: Pravidelná zálivka je klíčová, zejména během období tvorby plodů. Určitě je lepší ale zalít jahodník vydatně například jednou týdně než každý den zalévat po troškách. Vytrvalé deště mohou být pro jahody problém, jelikož jsou poměrně náchylné na plíseň. Pomoci může například podložení plastovými košíčky, které zabrání neustálému kontaktu s rozmáčenou půdou.
- Ochrana před plevely: Nezapomeňte přidávat mulč kolem rostlin. Díky mulčování potlačíte růst plevelů a udržíte půdu vlhkou.
Péče o rostliny
- Odrůdy: Vyberte odolné odrůdy jahod vhodné pro vaši oblast. Pokud si nevíte rady s výběrem vhodné odrůdy pro vaši zahrádku, poraďte se v obchodě, kde budete semínka jahod kupovat.
- Řezání: Pravidelně odstraňujte staré listy a po sklizni zkracujte dlouhé výhonky.
- Hnojení: Aplikujte hnojivo obsahující dusík na jaře a hnojivo s vyšším obsahem fosforu během období tvorby plodů.
Zpracování jahod
1. Jahodový džem
Jedním z oblíbených způsobů, jak využít hojnost sklizně jahod je příprava domácího jahodového džemu. Jeho přípravu zvládne každý, jahody stačí smíchat s cukrem, želírovacím prostředkem, citronovou šťávou a nechat povařit. Na první pokus možné džem nebude hned takový, jaký ho znáte od babičky, ale tréninkem jeho chuť určitě vyladíte.
2. Sušení jahod
Pro získání klasických sušených jahod lze použít sušičku ovoce nebo usušit jahody v troubě. Plátky jahod se stanou sladkou pochutinou. Můžete je pak přidat například do müsli, jogurtu nebo ovesné kaše.
3. Jahody sušené mrazem
Další inovativní možností je lyofilizace. Jahody sušené mrazem mají nejen výbornou chuť, ale také si zachovávají obrovské množství vitamínů a živin. Nutno podotknout, že proces lyofilizace je poměrně náročný, a ne úplně vhodný pro domácí podmínky. Tento druh tak koupíte opravdu spíše v obchodě. Jsou však výtečnou pochoutkou pro zdravé mlsání, anebo skvěle poslouží na dozdobení různých sladkých pokrmů či dezertů.
Pěstování jahod a jejich zpracování nabízí široké možnosti pro každého, kdo má rád čerstvé ovoce nebo si rád vyzkouší vlastní domácí produkty. Ať už si vyberete pěstování jahod ve své zahradě nebo experimentování s různými způsoby zpracování, tyto slaďoučké plody vám přinesou radost a lahodné chvilky po celý rok.
Dobrý den, poradíte? Je vhodná mulcovaci borovicova kura do skalky? Mám tam leva…