Tajemství dlouhověkosti a zdraví odhaleno: Jak může goji zlepšit váš život a proč ji nazývají superpotravinou s tradicí
Znáte goji? Plody kustovnice čínské (Lycium barbarum) jsou malé, sytě oranžové až červené a podobají se šípkům. V poslední době se o nich mluví jako o superpotravině z Asie. Zde se po staletí využívají nejen v kuchyni, ale i v tradiční medicíně. Tyto bobule jsou často spojovány s dlouhověkostí, vitalitou a pevným zdravím.
Plody dlouhověkosti jsou bohatým zdrojem živin
Jedním z hlavních zdravotních přínosů goji je schopnost posilovat imunitní systém. Obsahují vysoký podíl vitamínu C, který je pro obranyschopnost organismu klíčový. Vitamín E zase pomáhá předcházet tvorbě vrásek a podporuje celkovou elasticitu pokožky, čímž goji přispívají k mladistvému vzhledu a zdraví.
Goji obsahují také polysacharidy, které stimulují aktivitu imunitních buněk a podporují tvorbu protilátek. Při pravidelné konzumaci pomáhají předcházet infekcím a virovým onemocněním a urychlují zotavení po nemoci.
Doporučujeme:
Jedlé nebo jedovaté? Jak bezpečně rozpoznat houby a jak je upravit, abyste si je mohli bez obav vychutnat
Tyto bobule jsou významným zdrojem antioxidantů, což znamená, že neutralizují volné radikály v těle a snižují zánětlivé procesy. Navíc zvyšují fyzickou i psychickou výkonnost. Díky obsahu betakarotenu přispívají i k ochraně zraku a podpoře regenerace sítnice.
Jaké účinky má goji na zdraví?
Podporují imunitu, zvyšují fyzickou a psychickou výkonnost, jsou bohaté na betakaroten a mají antioxidační účinky. Obsahují vlákninu, která je důležitá pro správné trávení, regulují hladinu cukru v krvi a v tradiční čínské medicíně se využívají také pro podporu kvalitního spánku. Mají tedy komplexní účinek na organismus.
Plody goji se sbírají až do konce podzimu – ještě to stíháte!
Při sběru postupujte velmi opatrně, protože bobule jsou jemné a snadno se poškodí. Sklízejte zralé plody sytě červené barvy.
Po sklizni plody jemně opláchněte, rozložte na suché a slunné místo a počkejte, dokud se přirozeně nevysuší. Pokud chcete proces urychlit, použijte sušičku. Sušené goji s mírně sladkou chutí uchovávejte na suchém a tmavém místě, kde si uchovají kvalitu po několik měsíců.
Univerzální potravina s mnoha možnostmi využití
Jak už jsme zmínili, nejběžnější formou konzumace goji jsou sušené plody. Můžete je jíst samotné nebo přidat do snídaňových cereálií, jogurtů či smoothie.
Tip od Modré střechy
Přidejte je do pečených dezertů nebo sušenek a uvidíte, že jejich specifická chuť vaše sladké recepty obohatí.
Sušené plody můžete také na několik hodin namočit do vody a poté je spolu s vodou rozmixovat. Šťávu konzumujte přímo nebo přidejte do jiného nápoje. Obsah vitamínů a antioxidantů v nápoji zvýšíte kombinací s dalšími šťávami, například jablečnou, pomerančovou nebo řepnou.
Vypěstujte si vlastní goji!
Můžete zasadit semena nebo sazenice, ale mladé rostlinky začnou rodit dříve než rostliny ze semen, a díky zakořenění máte větší šanci, že se ujmou. Sazenice se sází na podzim nebo na jaře. Aby dobře rostly, potřebují propustnou, hlubokou a mírně zásaditou půdu. Vyhovuje jim sušší a dobře odvodněná půda. Milují slunce, ale zvládnou i mrazy. Mladé rostlinky se však v prvních letech na zimu přikrývají. Kustovnici můžete pěstovat na zahradě nebo na balkoně. Dorůstá do výšky 2 až 3 metrů, ale v květináčích bude o něco menší. Vyberte pro ni slunné a teplé stanoviště.
P.S. – Věděli jste, že originální inspirace do zahrady, nápady na projekt domu a rady do domácnosti najdete také u našich sousedů? Navštivte naši slovenskou Modrou střechu.
Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ
Zdroj foto: iStock