Rozvody v plastu

Profilova fotka
Zdravim, chtel jsem se zeptat ostatnich zde a tech znalych veci, jak je to s plastovymi rozvody topne vody? mame TČ a vodar mi vse udelal v plastu, ja = neynaly veci - jsem proti tomu nic nemel, plast se ,pri teplote ktera se do nej pousti, nezkrouti, tak proc by ne. Ted u me byl jiny topenar a rikalz mi ze k TC plast vubec, kvuli toho ze mi to zanese vymenik. Kde je pravda a co ted? jestli to tak je, tak mam nejak casteji menit vodu nebo to nejak pravidelnejsi proplachovat, teda pokud to vubec jde..
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od ktz:

Zdravim, chtel jsem se zeptat ostatnich zde a tec…
@ktz to záleží na tom, o jakém plastu je řeč. Musí to být trubky s kyslikovou bariérou. Třeba to samé, co máte v podlaze. No a samozřejmě dimenze musí odpovídat přenášenym výkonům
Odpovědět
@ktz Aký plast myslíte? Podlahovka sa najčastejšie robí Pex-Al-Pex, čo je plast. Stretol som sa s rozvodom v alpexe aj pri plynových kotloch a radiátorových rozvodoch, takže neviem prečo by s tým mohol mal byť problém. Proti zanášaniu by sa obvod mal naplniť inhibítorom korózie, čo dosť ľudí ani nerobí a tiež moc problémov nemávajú.
Odpovědět
Tak na každém topení by měl být na kotli filtr který všechny nečistoty zachytí. A nevím coby se mělo z plastu uvolňovat aby to zaneslo výměník.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

Tak na každém topení by měl být na kotli filtr kt…
@edison101 tak to ani náhodou neplatí. Pokud je to udělané např. z PPR, který nemá kyslíkovou bariéru, tak se samozřejmě z plastu nic neuvolňuje. Problém je v tom, že nízká teplota a kyslík vyhovuje bakteriím a trubky se zanesou slizem.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@edison101 tak to ani náhodou neplatí. Pokud je t…
@zubr487 aha to jsem nevěděl no to jste mě nepotěšil já mám rozvody vody a topení udělané z těhle trubek PPR Trubka FASER HOT. A do topení mi nejde víc jak 35 stupňů tak doufám že se mi časem nezacpou.
Odpovědět
Taky mam rozvody v ppr, ale s kyslikovou barierou, konkretne typ na obrazku, obycejne PPR bych si na topnou vodu nelajznul hlavne kvuli difuzi kysliku do vody. To by me zelezne radiatory korado moc nemely rady 😁
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@zubr487 aha to jsem nevěděl no to jste mě nepotě…
@edison101 to jsou trubky bez kyslíkové bariéry. Ty nejsou určené pro rozvody topení. Pokud tam navíc máte radiátory, tak budou rezavět
Odpovědět
Profilova fotka
Mám také přímo od TČ veškerý rozvod v pex al pex DN 32. Říkají že je lepší měď ale tohle být může také. Jinak pex bez problémů.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@edison101 to jsou trubky bez kyslíkové bariéry. …
@zubr487 hlavně že udávají že mají certifikát na topení. Kdyby napsali že se k topení nehodí. Ale přimo výrobce udává že se hodí pro rozvody topení atd. Kdyslikovou barieru jsem neřešil. Řešil jsem teplotní roztažnost jak moc se to může hybat. Njn chybama se člověk učí uvidíme jak dlouho Korada vydrží než proreznou. Myslím si že pár let to bude snad.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@zubr487 hlavně že udávají že mají certifikát na …
@edison101 tak nevím, na prvním odkazu bylo uvedeno, že je jen pro rozvody vody. Na jiném že je i pro rozvody topení, ale není tam uvedena kyslíková bariéra. Tak je klidně možné, že to bude fungovat
Odpovědět
@zubr487 uvidíme co to vydrží měnit to už nebudu 😁
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@ktz to záleží na tom, o jakém plastu je řeč. Mus…
@zubr487 no ja taky myslel PPR. samozrejme v podlahovce mam pex-al-pex, ale od venkovni jednotky k vnitrni TC a mezi rozdelovacem a bojlerem a peletkovym kotlem mam vsude PPR
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od ktz:

@zubr487 no ja taky myslel PPR. samozrejme v podl…
@ktz to, co použil @edison101 je sice taky PPR ale je tam vrstva ze skelných vláken. Díky tomu se zvýší odolnost, sníží teplotní roztažnost a je možné, že to tvoří i kyslíkovou bariéru. Není to tam ale uvedené, takže osobně bych nepoužil ani tento materiál. Použití normálního PPR není opravdu vhodné. Pokud jste ho použili z důvodu jednoduché realizace svépomocí, tak klasické rozvody z mědi jsou z tohoto hlediska srovnatelné a bezpečnější. Je menší riziko, že se konec trubky shrne a sníží průtočný profil.
Odpovědět
@zubr487 no v době realizace jsem ještě měď pájet neuměl a s ppr v práci dělám často. Teď bych asi do mědi šel. A ppr jsem bral i kvůli tomu že dost známých má topení z ppr a někteří to už mají skoro 30 let denně topí na 80 stupňů a furt v pohodě zatím. Teď budu dělat komplet topení nové bratranci a tam to natahnem v mědi i proto že to chce tahát po zdi.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@zubr487 no v době realizace jsem ještě měď pájet…
@edison101 Na medené trubky by som použil lisovacie fitinky, nie pájení. A videl som už aj inštalácie s radiátormi v pex trubkách, dokonca boli priznané a nevyzeralo to na pohľad vôbec zle.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?