Hypotéka 20 000 Kč, dá se to vůbec?

Zobraz úvodní příspěvek
Zdravím všechny, ráda bych se zeptala jestli je vůbec reálné mít hypotéku skoro 20 000 Kč? Máme s manželem byt v OV, který bychom prodali a koupili bychom si vysněný domek. Byt 3+1/L by se prodal snad za 3000 000, něco máme naspořeno, ale kolem 3500 000 bychom museli vzít hypotéku :-( . Předběžně jsme si počítali, že ta splátka na cca 25 let by byla fakt kolem 20 tisíc. Máme normální příjmy - žádný šlágr, dohromady dáme lehce přes 40 000 a máme dvě děti a školou a školkou povinné, rodičovskou už mám za sebou, tak už budu celý život jen vydělávat, takže se dvěma příjmy už můžeme počítat. Ale děsí mě šíleně výše splátky.... Poradíte? Máte někdo zkušenost? Vysněný dům mi zas nestojí za živoření, chceme žít Děkuju za názory, zkušenosti
Odpovědět
@veru99 zčásti máte pravdu, v létě, někdy okolo června jsme se na to byli ptát, a ač máme našetřen skoro milion, příjmy dohromady jsme měli okolo 36.000,-Kč, 2 dospělí a 2 děti, úvěry žádné, manželka klasický zaměstnanec se smlouvou na dobu neurčitou, já OSVČ, řekli nám, že max. je to možné na částku 880.000,-Kč - takže i po tomto zjištění jsme se zařídili jinak a pevně doufám, že v prvním týdnu v lednu 2017 vše úspěšně dovršíme
Odpovědět
@cincula nejde o úzké, jde o to, že si tady někdo hraje na úspěšné lidi po vzoru TOP 09, ale ve skutečnosti je vazalem a dlužníkem banky, že
Odpovědět
@sabejn nevím, jestli mám cítit zášť a závist k někomu, kdo je zadlužený do konce svého života a nikdy si nemůže být jistý, co se stane, to asi ne,
Odpovědět
Profilova fotka
Bože, vypněte to už někdo, to se nedá číst ;-) ;-)
Odpovědět
@lublin 15 let není do konce života. Ve svých 24 letech, kdy jsem si hypotéku vzal, jsem více než v klidu. Do 40 let mám zaplaceno. Mucki.
Odpovědět
mi to přijde falešné, protože taky šel žádat o hypo a nedostal jí, kdyby ano, platí a nerozčiluje se
Odpovědět
Profilova fotka
@adjanni Já bych mu to i věřil. Každý může mít svůj názor a věřím, že někdo jen při představě dluhu a pravidelného splácení dostává osypky. Já si naopak myslím, že vzhledem k postupnému znehodnocování peněz inflací a hrozbě černé labutě ve formě možné hyperinflace, měnové reformy, převratu nebo nedej bože války, je dluh ve formě hypotéky s nízkými úrokovými sazbami jedna z nejlepších investic. Ale ať se každý zařídí po svém. @lublin Přeji ať Vám to v tom prvním týdnu nového roku výjde :-) Doufám, že se s námi časem podělíte o co jde.
Odpovědět
@sabejn rozumný názor to je, ale například RS útočí nejvíce mezi 20. - 30. rokem, každopádně rozumná úvaha to je, hlavně, jestli jste si vzal normální částku, a ne nějakých 15.000,-Kč měsíčně
Odpovědět
@adjanni víte, psal jsem, že jsme se ptali, ale neznamená to, že bychom si ji vzali, v té době jsme měli ještě rozjednaný městský byt, kterých je u nás docela dostatek + další řešení, které jak doufám, tak vyjde 4.1.2017 a bude to vyřízené, alespoň v to doufám, pak napíši, jak to dopadlo
Odpovědět
@jakuda děkuji na názor, určitě se podělím se všemi, jestli mi to 4.1.2017 vyjde a dám podobný návod, ale víc neprozradím, protože to přináší smůlu, jinak máte pravdu, asi jsem ten typ člověka, co má z dluhu osypky, ale máte pravdu, třeba se opravdu bude brát mzda 50.000,-Kč a výše, a pak nějaká splátka 8.000,-Kč měsíčně apod., opravdu nebude tak strašná, prozatímní vývoj by Vám dal zapravdu, viz vývoj od roku 1992 mezd (i když to oproti Říši, to je kapitola sama pro sebe)
Odpovědět
Profilova fotka
@lublin mzda 50 tis. je v dnešních dnech v některých oborech naprosto normální, tak nevim, proč by si pak člověk nemohl vzít hypotéku a splácet 15tis.
Odpovědět
@slabici tak to bych si s Vámi dovolil nesouhlasit. Osobně znám pouze 2 lidi, kteří mají 50.000,-Kč měsíčně, jeden z nich je zastupujícím šéfem továrny, a ten druhý, teď mi vypadlo, koho jsem vlastně myslel. Ledaže to není lékař, který je suprově placený z našich peněz. Nemluvě o ředitelích školy apod. Ale to je těžká minorita. A proč by si člověk neměl brát 15.000,-Kč hypotéky ? Protože pokud opravdu není nějak zajištění či tam není něco jiného, co bude dělat, až onemocní, nebo když ho sundají z takto dobré práce ? Uvědomme si, že nikdo z nás není jasnovidcem a nikdo neví, co se stane za měsíc, natož za 20 - 30 - 40 let. Myslím si, že opatrnosti v tomto není nikdy dost. Co vlastně máme za 15.000,-Kč měsíčně ? Pár stěn navíc ? Já jsem typem člověka, který si peníze raději užívá, tedy výlety, dovolená v ČR, pařby apod., ale je to každého věc. Každopádně já s tím můžu kdykoliv skončit, když je mít nebudu, ale platit hypotéku se musí stále.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@lublin platit nějaký nájem musíte tak jako tak. Jaký je rozdíl mezi 12tis.za pronájem bytu a 10tis.za hypotéku? Žádný. P.S. znám spoustu lidí, co mají takový plat, zvlášť v Praze. A nejsou ředitelé ničeho, běžné pozice ucetnich, daňových poradců atd.
Odpovědět
@lublin hrát si na bůhví koho? Jste vtipný. 😊 Ale člověk jako vy, mne nemůže urazit. Já jen říkám pravdu. Naše podnikání je absolutně v pořádku, nemusíte mít obavy. 😊 Já mám zřejmě jinou výchovu. Zajistit rodinu, mít vlastní zázemí a stát na vlastních nohou. To je priorita. Ne někde parazitovat. A opravdu nejsem volička TOP 09 a ani netuším, jak by to s tím mohlo souviset. Jsem vcelku tolerantní člověk ale jestli něco bytostně nesnáším, tak jsou to paraziti, příživníci a jim podobná verbež, ať už parazitují na rodině nebo na státu (různé dávky pro nemakačenka a podobně). Pokud nejsem schopna zajistit s partnerem vlastní zázemí pro rodinu, tak ji nemám. Stejně jako si matky stěžují, že mají malou mateřskou. Bejt s dítětem doma 4 roky a brát za to peníze? No kde jinde ve světe to mají? Jinde platí pravidlo, nemáš na to mít dítě, tak ho neměj. A fakt mne nezajímá, koho jste kde s jakou diagnózou viděl. Vy to totiž zřejmě záměrně vyhledáváte nebo si to vymýšlíte, abyste měl dalších milion výmluv pro svoji pohodlnost před chudákem vaší ženou, která, soudě z vašeho uvažování, bude mít s tchýni peklo na zemi. Tímto končím v této diskuzi. Nemá smysl s vámi o čemkoli diskutovat. Když chce někdo svoji rodinu držet v takovém bydlení jak popisujete, tak to opravdu normální není. Ale to vy nikdy nepochopíte. Jak už zde někde zaznělo, tak byste měl uvažovat o ústavní léčbě. Paranoia je diagnóza. A jestli je pravda, že jste hypo chtěl a nedali vám ji, tak to už jste úplně k smíchu. Ale dál si seďte tam, kde jste, nadávejte na svět a mějte strach z každé choroby, o které čtete na internetu. Mně je to vlastně jedno. 😊 Jen lituju lidi, kteří žijí váš paranoidní život s vámi.
Odpovědět
@lublin Nuz a ja prave nepoznam moc ludi, ktori by brali pod 50tisic/mesacne. Zrejme to bude o tom, kto a v akom kruhu ludi sa pohybuje.
Odpovědět
@lublin promiňte, ale zkuste se podívat o pár kroků dále. V této zemi nežijí jen omezenci Vašeho typu. Každý je svého štěstí strůjcem a pokud na sobě člověk trochu pracuje a je ochoten se občas i přizpůsobit tak plat 50 tisic opravdu není nic neobvyklého. Vaše argumenty zní jako argumenty zakomplexovaneho člověka, který neumí zajistit vlastní rodinu. S hypotekou se dá si život užívat, stačí pracovat na vlastních příjmech a můžete pařit i cestovat :-)
Odpovědět
@nicol22 typické myšlení pro TOP 09, taky vám nepřeji nic zlého, ale přesně takovíto namakaní borci někdy špatně skončí
Odpovědět
Profilova fotka
Tak my s manželem začínali na 22 tisíc :D Když jsme dostali rozum a řekli jsme si že bychom chtěli víc tu částku jsme překonali úplně bezproblémově. Nejsme z lepších poměrů :D Já výučák a manžel maturita. Rodiče bez kontaktů :D Takže úplně nereálně bych těch 50 tis neviděla ;-) Ono to je taky pěkný nic když děláte dům jen si nemyslete :D
Odpovědět
@adelkav aha, tak mi řekněte konkrétně, kdo 50.000,-Kč měsíčně má, ukažte mi nabídku na ÚP, říkáte nesmysly typu alá TOP 09, a zapracuje na sobě ? já jsem pár lidí viděl, jak jsou zdravotně, kteří jsou rádi, že žijí, natož aby pracovali na své kariéře, opravdu další z myšlení TOP 09, jenomže vy si všichni neuvědomujete, že Karel a Mirek ty prachy doopravdy mají, vy si na to jenom hrajete
Odpovědět
@martinaatru to je pravda, nereálné to není, ale dost těžké určitě, jinak pokud podnikáte jako OSVČ, a přesáhnete-li tuto mez, pak jste povinna se zaregistrovat k DPH, a začínají Vám další těžkosti - viz kontrolní hlášení + EET + elektronické zpracovávání, takže je otázka, jestli se to při takto nízkém obratu vůbec vyplatí, ale přeji jen úspěch, je to rozumný názor, ale pro konkretizaci: jakému oboru se věnujete ?
Odpovědět
@deto_oesya přesně tak, dokonce i nedávno šéf Svazu průmyslu a obchodu soudruh Hanák říkal, že prý zaměstnanci mají mít trochu pokory v sobě, protože jinak musí shánět lidi z východu, tou pokorou jistě nemyslel, že by nějaký jeho zaměstnanec nedej bože mohl mít 50.000,-Kč, a ještě k tomu čistého, ti topáci, co tu píší, jak je to snadné, si možná ani nedovedou spočítat, kolik je to hrubého
Odpovědět
@lublin hele a proč by měl být problém plat 50.000,-- ? Můj muž se vyučil elektrikářem a šel pracovat do chemičky. Po roce práce nastoupil na vysokou školu IT, celý život na sobě pracuje, vzdělává se, něco umí a tak jsou zaměstnavatelé ochotni dát i víc než těch tvých 50.000,-- Kč.
Odpovědět
Profilova fotka
@lublin ano chápu, můj manžel bere sám skoro zmiňovanou částku. Můžu Vám říct s ledoyým klidem že daně má jako 65% mého platu :D Plat je vykoupený tím že je opravdu dost v práci běžně 250 hodin. Budete se divit jsem obyčejná prodavačka a manžel se zabývá frézovaním a oprav komunikací ;-) Každý má na výběr. Na to potřeba myslet. Já taky začínala na 8 čistého a teď bych za to ani nevstala. Stejně tak manžel začínal ve fabrice za 14 a platily jsme úplně za nájem stejně jako teď za hypotéku, takže nám je rozhodně líp s hypotékou. On člověk když nebude platit tak mu dům vemou, stejně tak ho vyhodí z pronájmu.
Odpovědět
já se řídím doporučení, že hypotéka by měla být max. třetina celkového příjmu domácnosti a že by ji měl být schopný v nejhorším případě (výpadek příjmu) splatit jak muž tak i žena ze svého samostatného platu pokud to tak je a domácnost je dobře pojištěná, nevidím problém samozřejmě to znamená, že čistý příjem domácnosti na hypotéku 20 tis. by měl být cca 60 tis. a více, což opravdu není v některých městech a na některých pozicích naprosto nereálné...vždyť průměrný příjem (i když hrubý) je dnes 30 tis.
Odpovědět
Profilova fotka
@lublin proč sem furt pletete politiku a TOP, vy se fakt nechte někde vyšetřit... Doma všichni na politiku kašleme a plat kolem 50tis.nam problém nedělá. Je mi vaší rodiny upřímně líto, vy to nemáte v hlavě v pořádku. Melete furt o nějakých soudruzich a sám nejste schopný ničeho. Pro plat 50tis se samozřejmě nechodí na úřad práce..
Odpovědět
@lublin panebože vy jste vůl! Ale konkrétněji ve větších městech pro vysokoškolsky vzdělané lidi (což samozřejmě není podmínkou, ale menší výhodou) a s jazykovou výbavou to opravdu není problém. A pokud se člověku chce studovat a není inteligenčně omezen a není líný se za prací třeba i přestěhovat, učit se jazyky a celoživotně na sobě pracovat, tak takovéto přijmy jsou opravdu reálné. Samozřejmě, k tomu člověk musí být zdravý, ale bavíme se zde o lidech v produktivním věku a většinou na hypotéku není pouze jeden a rozumně uvažující člověk si nastaví splátky tak, aby je v případě výpadku příjmu byl schopen bez problému uhradit i partner s nižším příjmem. Pokud chce člověk dřepět už ve tři odpoledne u piva a nadávat na politiku, tak je jasné, že na tyhle peníze nikdy nedosáhne.
Odpovědět
@petraxname tak to Vám přeji, a kde pracuje a na jaké pozici ? to u nás nemá ani šéf výroby, můj bratranec, který pracuje pro velké slévárny v Brně, má 80.000,-Kč, ale to má pod sebou stovky lidí
Odpovědět
@martinaatru nedá se to úplně srovnávat, ale divil bych se za danou částku, vloni jsem kupoval auto od jednoho šéfa fabriky, který má asi 60.000,-Kč čistého, a to má pod sebou stovky lidí, a říkal mi, že je asi vždy 5 - 15 pozic v každé fabrice, které se musí královsky zaplatit, zbytku stačí dát okolo 15.000,-Kč čistého, protože to může dělat cvičená opice po zácviku, proto tomu moc nevěřím
Odpovědět
@slabici tak konkrétně, kde pracujete a na jaké pozici ? klidně mi to napište soukromě na: jarekjung@centrum.cz
Odpovědět
@adelkav soudružko, já mám za sebou 5 let filozofické fakulty, mám tlumočnické zkoušky z AJ, jsem vicemistrem republiky v rychlopisném psaní + šachový mistr a to co popisujete, to není nic jiného než názory jedné vypatlankyně z TOP 09
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?