Zdravím všechny, ráda bych se zeptala jestli je vůbec reálné mít hypotéku skoro 20 000 Kč? Máme s manželem byt v OV, který bychom prodali a koupili bychom si vysněný domek. Byt 3+1/L by se prodal snad za 3000 000, něco máme naspořeno, ale kolem 3500 000 bychom museli vzít hypotéku :-( . Předběžně jsme si počítali, že ta splátka na cca 25 let by byla fakt kolem 20 tisíc. Máme normální příjmy - žádný šlágr, dohromady dáme lehce přes 40 000 a máme dvě děti a školou a školkou povinné, rodičovskou už mám za sebou, tak už budu celý život jen vydělávat, takže se dvěma příjmy už můžeme počítat. Ale děsí mě šíleně výše splátky....
Poradíte? Máte někdo zkušenost? Vysněný dům mi zas nestojí za živoření, chceme žít
Děkuju za názory, zkušenosti
@lublin tak to svědčí o všem 😃 Vy musíte děkovat pánu bohu za to, že Vás vůbec někdo zaměstná. Holt výjimka, která potvrzuje pravidlo. Přeju hodně štěstí, Vy ho budete potřebovat na tuny.
@adelkav zaměstnávám se sám a tady máme největší průmyslovou zónu v České republice, a nikde nikdo nikomu nedá 50.000,-Kč čistého, to vím stoprocentně, protože do těch firem chodím učit a překládat
@lublin nezlobte se, ale ve firmách se nesděluje externím lektorum vyse platu zaměstnanců, to je většinou považováno za hrubé porušení pracovního řádu. Pokud tak moc po takovem prijmu toužíte, mrkněte na vývojářské pozice. Tam takove platy jsou více než časté, pokud je člověk šikovný.
@lublin ředitel lázeňského hotelu v Čechách má 110tis. čistého. Šéfkuchař má 75tis.,někdy i vic. Ale s vámi nemá cenu diskutovat. Jestliže máte VŠ a umíte aj, tak jste fakt trochu mimo, pokud s tím neumíte vydělat peníze. Ale u filozofické fakulty bych se ani nedivila, tam je dost podobných bláznů (tím se omlouvám všem normálním). Mimochodem jsem řadový zaměstnanec v zahraniční firmě s takovým platem, který má podle vás jen soudruzka z TOP (nebo co to tu furt melete)
@slabici nevěřím tomu, a mimochodem, moje žena byla šéfkuchařkou v hotelu, pravda, před pár lety, naposledy v roce 2008, a dostávala za to 23.000,-Kč hrubého, divil bych se, že nyní by jí dali 3x tolik, bylo to v prestižním hotelu v Jeseníkách
@slabici i na ředitele se mi to zdá hodně, přece jenom, no, je to věc akcionářů, majitele, či kdo o tom rozhoduje, ale to není nějaká masová práce, co myslíte,
@slabici a právě jsem se spojil s šéfkuchařem jednoho hotelu u nás v Rychnově nad Kněžnou, a tam to je papírově při pohovoru okolo 40.000,-Kč, ve skutečnosti to koštuje okolo 20.000,-Kč, zbytek jsou to slibovačné kecy, a je to šéfkuchař, a je to pokoj, kde bydlení stojí okolo 2.500,-Kč na jednu noc
@slabici filozofická fakulta je velice těžká fakulta na vystudování, nároky vysoké, přečetl jsem toho ke státnicím asi 1,5 metru knížek, nemluvě o všem ostatním, přece jenom kolegové z technik to bylo lepší, ale tam na to člověk musí mít od přírody nadání, i když i zde byla píle velká, u nás je to o dřině, ale může to vystudovat kdokoliv, kdo je ochoten tomu dávat 6 - 8 hodin studia denně
@adelkav a ještě s tím porušením pracovního řádu to nebude tak horké, nevím, na co si hrají, když to finanční úřad + OSSZ + VZP + bezpečnost práce a další kontroly orgány musí vědět,
domluvme se tak, ať je po dohadech: kromě platu ředitele a vývojáře, naskenujte mi sem anonymně či do mého e-mailu: jarekjung@centrum.cz výplatní lístek, anonymně, bez označení firmy, bez označení jména a uvidíme, stačí, když tam bude název pracovní pozice, a skoro dopředu říkám, že jako bývalý účetní a daňař bych si klepal na čelo, jestli by jim firma tolik dala, protože by se nedoplatili na povinných odvodech, a komu to dají, to musí být sakra machr a těžce nepostradatelný pro firmu, jak jsem psal, u nás v okrese Rychnov nad Kněžnou, kde je nejmenší nezaměstnanost v celé ČR, kde je nejvíce průmyslových zón, tak kdyby někdo přišel s tímto platem, tak ho buď vyhodí či si o něm budou myslet, že je to blázen
@lublin jste se zbláznil, nikdo vám nebude skenovat výplatní pásku. Mimochodem.. já tam označení pozice nemám. A je mi šumák, jestli tomu věříte nebo ne. Jak koukám, máte FF, jste bývalý účetní, spoustu další profesí máte jistě v šuplíku. Ale jediný, co umite, je se ke všemu fakt inteligentně vyjádřit. Osobně bych vás tedy nikdy nezaměstnala, i kdybyste přečetl 1km knížek.
@slabici neumím se ke všemu inteligentně vyjádřit, neumím na nic hrát, technicky mi to nemyslí, o lékařství skoro také nic nevím apod., ale přece jenom ve svých 40-ti letech jsem už dost starý na to, abych dokázal leccos odlišit, jak je a jak ne
@slabici psal jsem anonymně, to by stačilo, tak, aby se z toho nic nedalo poznat - a ukazuje to, jak málo se v lidech vyznáte, já jsem byl vždy velmi loyální zaměstnanec, ale na řeči typu soudruha Hanáka ze Svazu průmyslu a obchodu, že prý mám být rád za práci za 12.000,-Kč jsem reagoval odchodem a ještě z toho byli špatní, nevím, čím to bylo, ale vždy mi všude dávali jenom minimálku, to se přiznám - můj dobrý známý, který zaměstnává 150 lidí ve stavebnictví, mi říkal, že prostě nemůže lidem dát, i těm nejlepším, více než nějakých 24.000,-Kč hrubého, protože prostě mu zákazníci víc nezaplatí, asi tak to je, a jak je to u nás se situací ohledně průmyslové zóny v Kvasinách jsem Vám psal
@lublin ale v prumyslovych zonach většinou není vývoj ve kterém ty peníze jsou také. Co finančnictví, zahraniční obchod, farmacie, IT, energetika, quality management? Tam se na nadprůměrné platy dostanou řadový zaměstnanci. Je tolik možností a kdo chce, tak si je najde.
@adelkav ano, to souhlasím, s výjimkou zahraničního obchodu, znám jednoho člověka, co dojíždí nějakých 100 km denně autem a bůhvíco tam dělá, jinak ty ostatní profese, to jsou víceméně úzkoprofilové profese, kde se to vydělat dá, i když jak v čem, farmacie asi no, lékař určitě, IT také, i když firma, která mi spravuje naše www stránky říká, že nemůže najít vhodné lidi, co umí pracovat s Delphim, finančnictví - zde bych byl opatrný, jestli myslíte nějaké finanční poradce apod., tak moje bývalá přítelkyně mi říkala, jak se to dělá, jsou to pyramidové záležitosti, a já mám od přírody nedůvěru k takovým, i jak řekl Henry Ford: celý život jsem se řídil zásadou nikdy nepodnikat tam, kde není konečný výrobek, pokud jde ale o různé čachry machry s hypotékama apod., tak to asi jde, ale na to je třeba mít žaludek, je to hodně o štěstí, o žaludku a o mnoha dalších věcech - vidíte, jedna moje klientka na kurzu mi dokonce říkala, že s přítelem nějak skupují pozemky, pak je upraví, kšeftují s úvěry a tak různě, a pak rozparcelované prodávají lidem - prostě hroší podnikání, na toto já nemám, to přiznávám,
po přečtení příspěvků přidám svůj. Dělám v Jindřichově Hradci, pracuji jako tepelný technik (momentálně na MD) a můj plat je cca 23000 hrubého, můj vedoucí má 35000 a výrobní ředitel 50000. Ekomonický ředitel cca 120000. Určitě záleží na pozici a hlavně na městě kde děláte. V Hradci se pohybují platy kolem 18hrubého a to jsou lidé rádi. Takže 50000 je pro hodně lidí nereálné.
Jezis, to jsou teda kecy neskutecny. Znam nekolik VS vzdelanych lidi a temer vzdy to jsou lidi bez spetky realneho pohledu na zivot (te hrstce VS normalnich a soudnych se omlouvam), vetsina z nich ma nejaky humanitni obor-cili v prekladu neumi nic. Bohuzel tak to je, takze VS neznamena byt lepsi clovek, vydelavat vic a byt neco vic nez ostatni. Co jsem poznala vystudovane s hum. obory, tak to jsou lidi, co furt jen breci, jaky jsou chudaci, jak to maji tezky, ze je nikde nikdo nechce, stezuji si, jak tezce studovali a pro me to jsou mimoni, co neumi lautr nic, jen brecet a nadavat na vse kolem, jen tu chybu nevidet u sebe.
Nevim, v jakem svete zijete, ja delam jen asistentku v krajskem meste, za 15.tis bych ani nevstala z postele. Stejne tak kolem sebe vidim lidi, pro ktere je 50t plat, pod ktery nejdou, ale to chapu, ze zalezi, v jakem okruhu lidi se clovek pohybuje.
Jinak 50t. cisteho je napriklad jen zlomek mesicni mzdy jednoho meho rodineho prislusnika. 50.t najdete v jeho platu nekolikrat a to ma jen maturu, nepracuje v Pha a nad sebou jeste nejvyssi management. Takze kdyz clovek chce, maka na sobe, obetuje praci, ktera ho bavi a naplnuje vice casu nez jen 8hod denne, tak jde spoustu veci. Staci chtit, zvednout prdel, makat a ne blbe zvanit, nadavat na nesmysly, politiku a vse kolem. Za vse si clovek muze sam a kdyz nejsem spokojen, tak to resim. Jo a volic TOP nejsem :-D
Jo a chtela bych videt nekoho, byd kamarada, jak vam sdeluje svuj plat, to je fakt usmevny, takove veci se nerikaji a neverim tomu, ze by i treba u piva nekdo takto zvanil. Lidi z vyssiho managementu toto proste nedelaji.
@lublin finančnictví jsou i účetní, daňoví poradci, auditoři. To je můj obor. A peníze jsou tam dost nadprůměrné. A tím to končím, vy si prostě jedete v tom svým. Pesimista to má v životě vždycky těžší a vidí problémy i tam, kde nejsou
@lendy1 já si nestěžuji :-) jen píši jak to chodí u nás. Je mi jasné že bych mohla dělat i za víc, ale nám to stačí :-D, oddělám si svoji práci a jdu dom. A ti co ty peníze mají budiš jim je přáno. 8-)
@lu.ci.e jééé, já to nepsala na tebe ;-) , to bylo na výše zmiňovaného, psala jsem to z mobilu a než jsem to dopsala, tak tam skočil tvůj příspěvek :-)
Víš jak, on člověk dokáže vyjít s málem, sama to znám, ale problém jen ten, že někdo má málo a je spokojen, nevadí mu to, je rád ve své práci, která ho baví a pak jsou prostě lidi jako výše uvedený, kteří brblají, jsou naštavný na ty ostatní, že jak to, že oni mají víc, když já mám VŠ a chybu vidí všude kolem jen ne u sebe. A ty peníze je žerou, vidí jen tu sumu, nevidí už co za tím vším je :-/
No tady to teda porad jede....fakt usmevne :) .....jestli je @lublin tak vzdelany a s tolika schopnostma, tak opravdu nechapu tyhle nazory....s timto vybaveni byste si mel diktovat kolik penez budete vydelavat....asi to bude o necem jinem....ja bych mohla jmenovat hooodne lidi co maji plat 50tis a mnohem vic.....je to o tom chtit a neco pro to udelat!
Svůj plat na Internetu zveřejňovat nebudu a stejně nechápu o čem se tady dohadujete. Kdyby lidi ty platy neměli, tak na ty hypotéky nedosáhnou. Jinak plat není vždycky rozhodující. Důležité je vybudovat si i nějaké pasivní příjmy například ve formě dividend nebo příjmu z nájmu. Tím se pak dá částečně pokrýt i případný propad z příjmu.
@slabici daňoví poradci a auditoři docela dobrý, ale taky práce pro úzkou skupinu lidí. Účetní, nejsou-li hlavní účetní, jsou na tom o dost hůř. Ale beru to, nicméně to opravdu je práce jen pro pár málo lidí, kteří na to mají schopnosti.
@martii1 není, je to jen o tom mít štěstí a navíc, kdo vám ty peníze dá, a já jsem skutečně ještě nepoznal člověka, který by mi těch 50 litrů měsíčně dal, a řekl bych, že podobně jako já je na tom dalších 99,7 % republiky