Bratrovi fixujem hypotéku rok dopředu za 2.38% .Kamarádce refinancujem hypotéku za 2.29% a vše je u KB .Já mám hypo z ledna na byt 70% za 2.39% u CSOB ale mala častka takže lepší sazba .
Únor u KB 2.29%. Máme u nich veškeré účty včetně podnikatelských a dlouhou historii.
Kamarád žádal měsíc po nás taky u KB, stejná fixace a úrok 3.29. Netuším proč =-)
Zavisi, kolik si beres HU, jaka je hodnota nemovitosti, co muzes nabidnout (jinou nemovitost, hotovost a pod., cili LTV) a na kolik let. Dale zda nebo bez pojisteni a jinych dalsich "podminek" spojenych s HU. Jinak ti to bude k nicemu.
Idealne najit 2-3 nezavisle poradce, kteri delaji vice bank, zajit s jednotnym zadanim a nechat srovnat, popr. zajit pak osobne do bank.
Zdravím, měl bych otázku ohledně čerpání hypotéky při stavbě svépomocí - do výsledné ceny nemovitosti se přeci promítá i práce, kterou ale u svépomoci odmakáme sami. Je na to u hypotéky nějaká klička? Abych si nemusel brát hypotéku na 2.2 mega, když stavba vyjde na 1.2 - 1.5?
@bluepenguin My jsme např. sami psali kolik která fáze bude asi stát....takže si to můžete uzpůsobit. Každopádně u většiny hypoték se část (např. 20% ) nemusí dočerpat-takže u 2mio hypotéky vezmete jen 1,6mio.
My ted aktuálně 2,59 s pojištěním u Raifeisen, fix 7 let, 5 letý fix za 2,49. Výhoda že nemusíme dočerpat až 50% a prokazovat vlastní zdroje (ikdyž máme, ale netřeba profinancovat hned ze startu atd.)
@bluepenguin Nechci sýčkovat, ale ke konci stavby možná budeš rád, že máš "pár korun" k dispozici navíc....a sami psali znamená, že banka chtěla jen půdorys, pohledy a pak nám dali seznam položek, kde jsme psali sumu za kterou to postavíme....pak to jen zkouknul a schválil jejich odhadce. Takže jestli za základovku napíšeš 150 tisíc, nebo 300 tisíc...pokud to nebudou úplné nesmysly, tak to neřešili. Dokonce nám sami radili abychom nadhodnotili ty první fáze-základovka, hrubá....abychom se pak nedostali do potíží. Odhadce pak jen přijel, řekl základovka 100%-uvolnili tu sumu, kterou jsme měli napsanou (nebo poměrnou část podle %, co odhadce napsal)
@bamak Tak to zní zajímavě, jsem zvědav, co mi řeknou v bance. Jinak nepředpokládám, že by se stavba prodražila na skoro dvojnásobek oproti položkovému rozpočtu. :D
@jkjkj Ano ale jen říkám že když 90% LTV šlo za 2,22 80% by šlo tehdy tuším za 2,08. Ale zase máte 10 let klid, my kteří jsme si to na 1,69 zafixovali na pár let uvidíme kam až to vzroste.
@spaly Na druhou stranu, pokud by se očekával tak raketový vzestup úroků, tak by banky nefixovaly takto nízko na 10 let....myslím, že to mají dobře spočítané, aby zbytečně nepřišli o peníze.
@bluepenguin tak vy dodáte bance projekt, včetně Vaší představy o financování, ale oni si sami (jejich odhadce) vyhodnotí za kolik je reálné, že to skutečně postavíte. A buď se sejdete nebo ne. My si oproti rozpočtu "sundali" na svépomoc asi tak 600 tis. a prošlo. (tvrdíme, že postavíme za 3,125 mil., rozpočet je cca 3,8 mil.) Máme to u ČS a tou dobou kdy jsme to řešili banka počítala cca 4,5 tis./m3 stavby takže jsme na to poladili :).
Ale manželova kolegyně s tím třeba měla problém a museli si zažádat o větší hypo než původně chtěli, aby jim banka věřila, že to za to už skutečně postaví...
@spaly ano na 5 let to slo lepe.. ale my to radsi volili jistotu. otazne je, jak se to bude vyvijet dal. to clovek nikdy neodhadne. jak rikam, my si v 2006 brali za 5,95 Rpsn bylo s poplatky 6,13.
UCB, asi 1.99%, 5let. Ale toto pro mě není nejdůležitější faktor. Daleko podstatnější je absolutní výše splátky a flexibilita banky. To, že úvěr byl načerpán (tj. peníze na účtu protistrany) během 5-ti dní, kdy bylo potřeba ještě vystavit různá potvrzení, včetně zástavních smluv a dodatků, následně různých oprav, je naprosto famózní. Od dodání veškerých podkladů byly peníze na účtu do 48 hodin.
@ptjj Ty jo, fakt? Přes finančního poradce? MOhu se zeptat na celkovou výši hypotéky? Máte u nich nějakou historii nebo jak se jde dostat na takovou sazbu?