@artepp Mohl by jsi napsat zkušenosti s podlahovým topením? Jaký máte zdroj tepla, co jste zvolili za podlahy, jak funguje regulace, nahoře máte radiátory?
K problému s topením, jakou máte teplotu vstupní vody? U klasického systému bývá okolo 32st, ale u suchých systémů jako Herotec, by měla být mnohem vyšší až 50-60st podle podlahové krytiny.
@vinoraci Máme podlahové topení Herotec a myslím že máš trošku otočené info.Do "suchého"systému se pouští chladnější voda,protože se nemusí protopit vrstva betonu.My máme plovoučku od quick stepu a nastavené maximum teplé vody na 40st.I když je teď teplejší počasí ,tak jedeme na max.4kw a teplota co jde do podlahovky je 24-27st.Když klesne teplota pod 0,tak se občas nahřeje na 32st,ale je to vyjímka.Máme podlahovku v celém domě.Je strašně moc zná zda jsme doma,jestli se vaří,nebo jestli třeba příjde návštěva-to vše neskutečně"přitopí".Jinak máme v domě 20-22st-to podle již zmíněných hledisek.Teplo od podlahy je móóóc příjemné a hlavně nám tu "nestraší" radiátory-vřele doporučuji ;-)
My máme sice radiátory, ale nic nedělá problém, nic neustále neštelujeme jako někteří tu na diskuzi. K tomu máme krbovky bez výměníku. Teplo je tu parádní. Účet za elektřinu nás mile překvapil. Takže jsme rádi, že nakonec nemáme soláry ani nic dalšího. Jsme max. spokojeni. Máme v záloze sice přípravu na soláry, ale myslím, že k použití nedojde.
@jitule23
Nevím jestli jsou v Siku zabržděný, ale když se podíváte na technický nákres od Geberitu tak je tam jasně zakótováno že pokud je namontován dle doporučení ( na výrobku je určené místo které má být 100 cm od čisté podlahy ), tak potom je výška konstrukce 112 cm od čisté podlahy. Není tedy možné aby jste to měla zabudované správně v parapetu který je 110 cm vysoký. Buď máte vyšší parapet a nebo máte WC o kousek níže než by mělo být, schválně na to koukněte. Výška WC by měla být 40 cm od podlahy bez sedátka.
@artepp my mame taky venkovni rolety a na fr. okne mame elektricke stahovani, jinka vsude jinde manual, garnyze uz mame navrtane a ptali jsme se na to i partaka, rikal ze cca 12 - 15 cm je strojek a vedou tam zaluzky. My mame navrtano na výsku 12 cm a bok 8cm a nekde 10 cm a vse ok
@bakin Nemám praktickou zkušenost a o suchých systémech není moc informací. Pár zmínek je na tzb-info.cz a případne i revel-pex.com (tam dokonce mluví o 65st. pro suchý systém a plovoucí podlahu, 50st.pro dlažbu). Úvaha je taková, že do suchého systému se musí pouštět teplejší voda, protože se nahřívá vrstva izolantu oproti betonu, který vede lépe teplo. S tím souvisí i menší akumulace v suchých systémech, a kratší náběh díky vyšším teplotám.
Jak jste spokojeni s topením v horním patře? Používáte el.kotel?
@vinoraci co mám informace,tak naopak se do Herotecu nesmí pouštět voda teplejší než 55st.Je to hlavně z důvodu že se nemusí prohřívat beton ale jen vyrovnávací deska a pak plovoučka,které by asi 65st nedělalo nejlépe.A určitě má i rychlejší náběh-právě že to hřeje téměř přímo.I nahoře jsme spokojeni-je to příjemné ;-)
@zuzicz 14. den montáže se bude předávat?? To snad ani není možné :-) Gratuluju!
@kata009 A co vy? Jaké jste měli počasí? My začínáme pozítří a starost mi dělají hlavně povětrnostní podmínky a bahno všude kolem...
@romina15 my začínáme příští čtvrtek a toho bahna se taky obávám, žádnou zpevněnou plouchu tam nemáme, modlím se, ať trochu přimrzne, jinak to bude pro jeřám asi měkké...:-(
@romina15 my jsme chytli asi nejhorší počasí. První dva dny nám propršely, takže chlapi dělali, co mohli a pak to zaplachtovali. První den museli už po obědě práce ukončit, aby nenapršelo do podkroví. Taky máme bahno všude okolo, je to hnus. Kvůli tomu počasí jsme se i trochu zdrželi. Ale teď už je to pod střechou, takže dobrý :-) je to paráda!
@raidis Také nemáme zpevněnou plochu, navíc jsme v kopci, takže pokud to trochu nenamrzne, tak tam opravdu nevyjednou... Navíc u nás pěkně fučí a vítr je prý nejhorší překážka. Ach jo, počasí... :-)
@kata009 To je paráda, nejhorší máte za sebou :-) Měli jste kolem dokola baráčku (základovky) něčím zpevněno - vysypáno štěrkem nebo tak něco? Myslím, že je takový nějaký požadavek v protokolu k převzetí staveniště...
@romina15 Ahoj, vy začínáte pozítří a jste z Litoměřicka? My jsme kousek od Kralup a začínáme příští středu, možná budem mít stejnou partu a chlapi budou pendlovat mezi námi :-)
@romina15 ano, měli jsme navezen cihlový recyklát (cenově nejlevnější) na místo, kde stál jeřáb (prostor 7x6 m myslím). protože v tom blátě by se tam asi propadl :-|
@honzulin Jo, jo, přesně. Jsme kousek u Roudnice :-) Dneska bych se měla dozvědět jméno stavbyvedoucího, ty už víš? :-) Chtěla jsem napsat, kde přesně stavíte, že bychom to přijeli omrknout... :-D Nějak mi pořád nedochází, že už to máme za pár...doslova :-)
@kata009 To jo, musí být zpevněno stání pod jeřábem, ale myslím, že ještě navíc má být obsypán pás cca 1-2 m široký kolem dokola domu... Kde jste ten cihlový recyklát vzali-je to běžně k dostání?
@romina15 to vám někdo dával vědět, že vám dnes sdělí jméno stavbyvedoucího? My jsme měli zpevnit jen plochu před garáží pro jeřáb a zvětšit oblouk u příjezdové cesty, aby se kamion vytočil! Jinak máme pozemek jílovitý, takže to bude žůžo :-) Mám taky nerva :-D
@romina15 myslím, že ten recyklát je běžně k dostání. Ale já moc nevím, protože tyhle věci zajišťoval přítel přes známého. Kdybys to ale chtěla vědět, kolik jsme toho brali a za kolik, klidně ti to zjistím :-) kolem domu jsme to vůbec neřešili a nikomu to nevadilo :-)
@pistanda Ne, já jsem si aktivně volala :-) Jinak to předem asi vědět nedávají... Také máme jíl. Je to strašný, všude bílá kaše a když to pak uschne, tak je to jak beton. Obalí mi to vždycky boty tak, že ani neuzvednu nohu :-D
@kata009 Jsi hodná, děkuju, ale asi to ani nezjišťuj... Myslím, že bychom to stejně už nestihli. Máme tam kačírek, tak snad to bude stačit. Jsem ráda, že kolem toho domu to tedy nevyžadují... :-)
Řešili jste někdo s montážníky přímo na stavbě zhotovení dveří - průchodu z technické místnosti do garáže? Je to reálné udělat tak, že se posune bojler a normálně se to vyřeže? Popřípadě kolik by to vyšlo v rámci víceprací? Díkes za info 8-)
@raidis Myslím, že dveře z tech.m. do garáže se při montáži řešit nedají - my je máme a připláceli jsme za nějakou výztuž proti kroucení. Ale na 100% to nevím - jen dedukuju :-) Ale raději se přímo poptejte buď u projektanta nebo na vašem obchodním zastoupení.
@raidis Já si také myslím, že spíš ne. Odvozuju to podle toho, že když jsme žádali o stavební povolení (ohlášku), tak paní na stav. úřadě se zajímala o to, zda je garáž průchodná přímo do domu nebo zda je to oddělené. A když jsme řekli, že ne, znatelně se jí ulevilo. Takže si myslím, že by tam mohl vzniknout problém i z tohodle pohledu. Možná to mělo co dočinění s tím požárně bezpečnostním řešením... Ale nevím.
@pistanda tak jsem volal do rýmařova pánovi, který s námi řešil konečnou specifikaci a říkal, že kluci to na stavbě umí, že je nutné jim to říci hned první den, na stavebním úřadě paní nevěděla, ale slíbila, že mi zjistí zda to jde, že historicky tam musely být protipožární dveře, ale že neví, jak je to teď, takže čekám na jejich vyjádření. Každopádně bych potřeboval vědět alespoň orientační cenu, ať vím, zda o tom mám vůbec uvažovat...:-)