Šatní skříň nebo šatna

Zdravím, prosím o názory a rady. Máme obytnou místnost se šířkou stěny 3 metry, strop (asi) 2,6m. Co byste zvolili a proč? Vestavěnou skříň, nebo udělat lehkou příčku, přepažit místnost a udělat šatnu? Vestavěná skříň by byla ode zdi ke zdi a od podlahy ke stropu. Musela by být na míru. Levná fakt nebude. Zrcadlové dveře ani výrazné dekory nechceme, dveře tedy spíš nenápadné. Příčku bych si udělal sám. K tomu posuvné dveře. Do šatny by stačil regálový kvalitní systém. V obou případech počítám hloubku polic 60cm? Manipulační prostor šatny 80cm? Jsme oba hubení a už neplánujeme ztloustnout. Nějak se mi zatím víc líbí ta možnost šatny, ale zmenší to místnost.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme dělali takovouhle skříň ze sdk a pak jsem si dal nacenit jeno dveře.
Odpovědět
Do prostoru 300 cm se vám vejde Ikea Pax. Výhodou je kromě ceny i to, že má nepřeberné množství různých způsobů uložení oblečení a doplňků. Mám ráda skříně, šatna zbytečně zabírá místo. Police už v šatních skříních používám jen nahoru, kam se dávají sezónní věci. Jinak hlavně zásuvky na ponožky a spodní prádlo a nejvíc využíváme tyče na ramínka. Mezeru mezi skříní a stropem vyplní bedny na málo používané věci (třeba vánoční výzdoba).
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od honzik75:

Zdravím, prosím o názory a rady. Máme obytnou mís…
@honzik75 pokud to nezabere moc prostoru z pokoje, tak šatna. Prostě je to elegantnější. Mám skříně, ale pokud budu někdy znovu stavět budou ve všech pokojích šatny. Taky trpime na alergie a přijde mi to v odděleném prostoru lepší, i proti molům (dáte tam tu vůni, zavřete klid, zatímco v pokoji s tím se nedá spát).
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od puhelin:

Do prostoru 300 cm se vám vejde Ikea Pax. Výhodou…
@puhelin díky za tip. PAX máme už dvoje skříně, 5 let. Ve vnitřním vybavení je IKEA jednička. Problém jsou korpusy a police. Voština a papírová tapeta fakt není to, co chceme. Dělal jsem ála PAX ještě skříň do předsíně. Tam jsme koupili jen dveře a koše, korpusy a police jsem si nechal udělat z "poctivé" dřevotřísky. Podle rozměrů PAX, asi jsem porušil copyright :-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od artep1987:

@honzik75 pokud to nezabere moc prostoru z pokoje…
@artep1987 jaký prostor počítáte? Já zvažuju 60cm police, 80 cm volný prostor před tím, příčka asi 10 cm. To 150cm z pokoje, což už je bohužel dost.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od honzik75:

@puhelin díky za tip. PAX máme už dvoje skříně, 5…
@honzik75 Aha, myslela jsem, že chcete snížit náklady. My jste je už i stěhovali a žádná se nerozjíždí, tak jim věřím. Ale chápu, že máte jiné preference.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od honzik75:

Zdravím, prosím o názory a rady. Máme obytnou mís…
@honzik75 Co si představujete, že "levná nebude". Osobně bych si malou šatnu nedělal. Stačí aby jste byl o berlích a nebo na vozíku a bude po srandě. Šatny jsou za mě o tom, že je skrytá a uvnitř místo. A že pak využiji stěnu, např na obraz (někdo telku). Schválně si to nechte nacenit. A projděte se položku po položce + dopravu u té šatny. A zmenšení tedy bude značné. Kolik vám zůstane metrů(2) po šatně? Zkuste si sehnat kartonové krabice nebo tak něco, slepte z toho zeď a nasimulujte si zmenšení prostoru. Já bych raději vzdušnou ložnici, protože v ní žiju 8 hodin děnně, který jsou pro tělo nejdůležitější, naopak v šatně pár minut.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pavelpk:

@honzik75 Co si představujete, že "levná nebude".…
@pavelpk Vzdušná ložnice s rekuperací může mít klidně 10 m2. Bez reku nebude ve dvou dýchajících lidech vzdušná ani ložnice s 20 m2. My máme šatnu se šířkou 140 cm. Raději to budu mít schované za zdí. A ložnici budu mít designově čistou. Nechtěl bych z ní dělat "sklad" hader...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@pavelpk Vzdušná ložnice s rekuperací může mít kl…
@rumcajk Proč by 20m ložnice ve dvou lidech neměla být vzdušná? Copak Vy nemáte okna?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od horst_fuchs:

@rumcajk Proč by 20m ložnice ve dvou lidech neměl…
@horst_fuchs Mám okna, a okna i v domě mít budu. Dobře dvacetmetrů čtverečních se možná tak rychle nevydýchá. Ale jistě uznáte, že v zimě s otevřeným oknem nespíte. Já tím jen reagoval na pavelpk a jeho argument, že vložnici tráví 8 hodin času (většinu asi spánku) a málá ložnice nebude vzdušná. Což vlastně není při dnešních technologiích pravda. Rozhodně bude vzdušnější než 20 metrová bez reku. O to se přít snad nebudeme.
Odpovědět
Dám trochu jíný pohled - v novém domě jsem plánoval tak nějak automaticky šatnu. Ale když jsem se zmínil manželce s dotazem na velikost, dostal jsem zamítavou odpověď. A důvod - dnes máme vestavnou skříň - je s ní spokojenost a hlavně se dovnitř nepráší, vše je krásně uložené v zásuvkách nebo třeba košile visí na ramínkách. Ale se tam prach prostě nedostane. Většina šaten má jen regály, kde je vše volně, prý byla u pár lidí, kde to mají a dle názoru se tam práší. Takže pozor, pokud máte rádi 100% čistotu, šatna může být problém (nebo na to při realizaci myslet a nějak vyřešit).
Odpovědět
Pokud to máte jako prostor navíc volil bych šatnu. Podle mě je to perfektní využití prostoru protože úložného prostoru není nikdy dostatek :)
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od p_sava:

Dám trochu jíný pohled - v novém domě jsem plánov…
@p_sava přesně takto jsem doma také argumentovala. Udělali jsme kompromis - máme šatnu a v ní vestavěné skříně se dveřmi. 👍🏻
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@horst_fuchs Mám okna, a okna i v domě mít budu. …
@rumcajk Proč bych v zimě nespal s otevřenou ventilačkou, když normálně topíme a ležím pod teplou peřinou...?
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od honzik75:

Zdravím, prosím o názory a rady. Máme obytnou mís…
@honzik75 Si ma inšpiroval k článku o výhodach a nevýhodach šatníkov i vstavaných skríň. Potom pridám link, nech poradíme aj ostatným. Ty už si sa rozhodol? Som zvedavá na verdikt.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od honzik75:

Zdravím, prosím o názory a rady. Máme obytnou mís…
@honzik75 Děkuju všem za názory. Faktem je, že v hlavě první nápad vypadal dobře, ale v reálu by šatna zmenšila prostor místnosti neúměrně, takže zatím jsme pro skříň. Bavíme se rozměru 3x2,6x0,6 (š x v x h). Nejspíše půjdu zase do PAX, protože ten systém je fakt dobrý, jen si nechám nařezat korpusy a police z opravdové dřevotřísky. Nejde ani tak o rozlézání, ale o to, že ta papírová tapeta, co IKEA používá na nábytek, samozřejmě nějaká odolná není - třeba se odře. A police se prohýbají, ty voštiny prostě nemají tu nosnost, když je hodně krámů. Ale použijeme pak dveře a vnitřní vybavení. Z toho důvodu ani nechci jít do zakázkové skříně, protože oceňujeme vybavení a nápady z IKEI a namyslíme a nakoupíme si v klidu vybavení, jaké opravdu chceme. Třeba to někomu pomůže, jako názor. Protože i unás má celá tato akce souvislost s ložnicí, tak souhlasím zcela s Rumcajkem, že: Vzdušná ložnice s rekuperací může mít klidně 10 m2. Bez reku nebude ve dvou dýchajících lidech vzdušná ani ložnice s 20 m2. Máme rekuperaci a 10m2 ložnice je naprosto v pohodě plocha. Naopak se může lépe provětrávat (s reku), než větší. Hodně dělá orientace. Ložnice orientovaná na chladnější světové strany (co nejméně odpoledního slunce) bude pro nás vždy snesitelnější a útulnější pro účely spaní a působit méně vydýchaně.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od horst_fuchs:

@rumcajk Proč bych v zimě nespal s otevřenou vent…
@horst_fuchs Môžete mať otvorenú ventilačku kľudne celú zimu, ak ste fanúšik vysokých faktúr.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?