Jakou značku cihel?

Zobraz úvodní příspěvek
Dobrý den, na trhu je celá řada dutinkových cihel. Okolo sebe vidím, že většina staví z Hebel nebo Porotherm, existují ale i jiné značky. Jakou s nimi máte zkušenost? Jsou opravdu mezi jednotlivými výrobci velké kvalitativní rozdíly? Zajímá mě jakákoliv zkušenost. Primárně hledám broušené cihly. Další méně mainstrem: Leier Winklman Rotz
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@sellir nevím co řešíte. Chcete stavět svépomocí …
@zubr487 ano i takoví lidé existují co by chtěli stavět svépomocí ale bohužel nic o tom nevědí, protože je to neměl kdo naučit. ale jsem v tomto velmi odhodlaný. @zdenekk12 tomu říkám rychlost. a s kolika lidmi to dokážu postavit takto rychle prosím tě? @roman_ tak to jste chytrý když jste v podstatě jen dva byli a takto samému ti to jde také od ruky tedy. no ono máš tam tu jistotu že si to neodflákneš když si to stavíš sám že?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od sellir:

@zubr487 ano i takoví lidé existují co by chtěli …
@sellir Odfláknuť to určite neodfláknem, pretože to staviam pre seba. Ale či bude všetko správne a perfektne a ako má byť, tak takú istotu samozrejme nemám, ale to nemá nikto. Určite na kopu vecí existuje mnoho lepších postupov, ktoré nepoznám, ale tak nejak som sa s tým zmieril.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od sellir:

@zubr487 ano i takoví lidé existují co by chtěli …
@sellir Já jsem to měl hotové s partou pěti šikovných kluků se zdravým selským rozumem tak proto to šlo stejně rychle. A hlavně když použiješ jednovrstvou konstrukci z cihel tak myslím že i časově máš vyhráno.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenekk12:

@sellir Já jsem to měl hotové s partou pěti šikov…
@zdenekk12 To se mýlíte. Z jednovrstvého zdiva nepostavite ani rychleji a ani bezpečněji. Je zde mnoho možností, jak si zadelat na tepelné mosty.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@sellir Odfláknuť to určite neodfláknem, pretože …
@roman_ No dobře a když stavíš sám tak jak si můžeš být jistý že jsi postupoval správně? Jak chápu jedna z možností je že nedopadneš jako Past a Mat a dům ti drží 😃 (dokdy 😃). Ale přece jen nedá se zavolat na pomoc nějaký stavbyvedoucí?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenekk12:

@sellir Já jsem to měl hotové s partou pěti šikov…
@zdenekk12 Ale já bych se asi obával také těch tepelných mostů při takovém nezateplování. Jakože četl jsem toho hodně, ale reálně si to nějak neumím představit.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od sellir:

@roman_ No dobře a když stavíš sám tak jak si můž…
@sellir Základom je kvalitný a podrobný projekt. Ďalšia dôležitá vec je mať dobrý stavebný dozor (ktorý aj tak mať musíte, keď staviate svojpomocne). To sú hlavné zdroje informácií. Ďalší zdroj sú technologické postupy výrobcov materiálov, ktoré máte v projekte a ak taký postup neviete nájsť, napíšte alebo zavolajte priamo výrobcovi, väčšina odpovie na mail do druhého dňa. S výberom materiálu môžu pomôcť aj v stavebninách. To posledné miesto, kam by som šiel po radu je zedník, čo to robí 30 rokov furt rovnako. Mám zásadu, keď už na práci ušetrím fakt dosť, tak na materiáloch šetriť nechcem.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@dali1bor obvykle není problém postavit hrubou za…
@zubr487 Za rok? Není to nějak dlouho? Jestli to je myšleno na nějaký dvoupodlažní dům asi. Jako nějaké takové to základní nářadí si myslím, že má doma každý kutil, popřípadě půjčí od rodinného příslušníka. A takový ten originál váleček na maltu si myslím, že také stačí půjčit, protože toho tak často nevyužiji.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@zdenekk12 To se mýlíte. Z jednovrstvého zdiva ne…
@zubr487 Ale furt ty tepelné mosty. Každý se ohrazuje jen na to a přitom znám xy lidí, kteří mají reálně tato postavená a žádné tepelné mosty nemají. Vy máte jakou zkušenost vlastně se stavbami z cihel? Pochybuji že to říkáte proto, že jste postavili takový dům a následně se vám vytvořily tepelné mosty tak jste si postavili druhý a tam už ty tepelné mosty nebyly. Já chápu že sto lidí sto chutí a také vycházím z vlastní reálné zkušenosti.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenekk12:

@zubr487 Ale furt ty tepelné mosty. Každý se ohra…
@zdenekk12 Až Vám niekde za skriňou alebo v rohoch alebo okolo okien narastie pleseň, pretože to tam bude vlhnúť, tak to býva najšastejšie kvôli tepelným mostom. A že takých príspevkov je, kde majú ľudia plesnivý dom alebo mokré okolo okien.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@sellir Základom je kvalitný a podrobný projekt. …
@roman_ Proč poslední místo zedník se zkušenostmi? Tam bych se popravdě obracel asi hnedka na prvou 😅 Či myslíš že by měl zastaralé technologické postupy a nerozuměl se nejakým novinkám a vychytávkám? A není to stavění z cihel furt stejné jestli to bylo 30 let dozadu nebo teď?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od sellir:

@roman_ Proč poslední místo zedník se zkušenostm…
@sellir Pretože klásť jednu tehlu na druhú nie je žiadna veda, nič, k čomu by tie skúsenosti boli skutočne ku prospechu. Maximálne to dokáže urobiť rýchlejšie, pretože má na to triky a vychytávky. Ale tiež veľa vecí odbyje slovami "to bude dobré, to sa schová" a potom zaplatíte za omietky dvojnásobok a to môže byť vo výsledku rádovo v desiatkach tisíc drahšie, ak to chcete mať na záver rovné. Materiály a technologické postupy sa menia a neustále vylepšujú. Kedysi boli úplne iné materiály, odchýlky rádovo v centimetroch nikoho netrápili, pretože sa to všetko zrovnalo maltou medzi šármi alebo hrubou omietkou. Dnes sú tehly (aspoň u niektorých výrobcov) presné na milimetre, muruje sa na penu alebo 2 mm tenkú vrstvu malty a podobne. U mňa napríklad má výrobca v technologickom postupe, že sa rohy murujú na tupo, bez preväzovania a vkladajú sa kotvy. A myslíte, že by si to takýto skúsený murár prečítal? Načo, veď on má prax a tehla je furt len tehla. Osobná skúsenosť: známy mi bol pomáhať, celý barák si postavil sám, tak som bral, že má roky skúseností. No a s prekvapením som potom zistil, že v živote nenaťahoval na stenu lepidlo, že vždy nahadzoval všade iba klasickú hrubú, ktorú si sám miešal z cementu vápna a piesku. No a keď sa mu to lepidlo nechcelo odlepiť od lyžice, tak doň začal primiešavať piesok, aby sa mu to dalo "nahodiť". Asi si viete predstaviť, ako to, čo nahodil vo výsledku vyzeralo, plus celý pytel rozrobeného epidla bol na vyhodenie. Ak niekto drží krok s dobou a vzeláva sa, tak to beriem. Ale to títo experti nepotrebujú, majú predsa roky skúseností.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od roman_:

@sellir Pretože klásť jednu tehlu na druhú nie je…
@roman_ Tak to máte rozhodně pravdu. Já osobně jsem například taky ten typ člověka co jde radši podle návodu, hlavně tehdy když se mi nějak zdá balení novější nebo něco je prostě jiného, víte jak to myslím 😄 Samotný můj táta je takový že jde podle ověřených postupů co zná několik let a když mu něco zamudruju tak se tváří rozhorčene i když pak zjistí že jsem měl pravdu 😄
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@sellir Pretože klásť jednu tehlu na druhú nie je…
@roman_ Mám podobné zkušenosti, původně jsem si myslel, že mi bude pomáhat starší rodinný zedním. Musel jsem se ale vymluvit, protože klidně zaplácával půlky nebo mezery normálními cihlami taky se slovami, že se to schová. Prdlajs, jezdím kolem domu, který stavěli podobným způsobem a po letech jsou přesně vidět, kde jsou normální cihly. V těchto místech jsou výrazné tepelné mosty a zeď v těchto místech plesniví.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@zdenekk12 Až Vám niekde za skriňou alebo v rohoc…
@roman_ Tak nemám s tím problém za ty roky co bydlím a neznám nikoho komu by vznikli tepelné mosty z jednovrstvé konstrukce. Spíš co mají zatepleno polystyrenem tak díky rosnému bodu jim to tam plesnivý.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenekk12:

@roman_ Tak nemám s tím problém za ty roky co byd…
@zdenekk12 Keď zateplia hrubú tehlu 5-10 cm polystyrénom, tak sa problémy očakávať dajú. Rovnako tak keď niekto premaltuje 2 cm hrubú závislú spáru u jednovrstvej konštrukcie klasickou maltou, pretože im blbo vyšiel dorez.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenekk12:

@roman_ Tak nemám s tím problém za ty roky co byd…
@zdenekk12 Evidentně nevíte, co to je rosný bod a hlavně za jakých podmínek dochází k problémům.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@zdenekk12 Keď zateplia hrubú tehlu 5-10 cm polys…
@roman_ Přesne tak. Hrubou cihlu netřeba prostě zateplovat, nevím co s tím furt někteří mají. A když už tak bych použil tu zateplenou cihlu. @zubr487 Myslím si že to dobře ovládám 🙂🙂 "Rosný bod je teplota, na kterou by musel být vzduch ochlazen (za konstantního tlaku), aby byla relativní vlhkost 100 %, tedy stav, kdy již nemůže vzduch přijímat další vodu v plynné formě a je zcela nasycený vodou."
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenekk12:

@roman_ Přesne tak. Hrubou cihlu netřeba prostě z…
@zdenekk12 rosný bod v zime v obvodovej stene vždy niekde je. Záleží ale na skladbe steny, či je v zateplení, v stene, alebo v lepidle. Voda tam kondenzuje a zase záleží na skladbe steny kam sa dostane. Ide cestou najmenšieho odporu a na konci steny sa pri vhodných podmienkach odparí. Polystyrén je pre vodu dosť veľký odpor, takže si volí cestu do interiéru. A tam môže spôsobiť v chladných rohoch vlhnutie a pri nedostatočnom vetraní plesne. Preto je dôležité, aby sa pri zateplení polystyrénom rosný bod nikdy do tehly nedostal, čo splní cca 15 cm polystyrénu a viac (je treba vždy spočítať konkrétnu skladbu steny). Pri jednovrstvej konštrukcii toto problémy nerobí. Ale problémy robia spáry medzi tehlami, preklady a vlastne čokoľvek, čo má v tej stene výrazne nižší tepelný odpor, ako samotná tehla. V týchto bodoch sa potom rosný bod posúva viac do interiéru a môže sa dostať až k povrchu, kde zase spôsobuje kondenzáciu, vlhnutie a pri zlom vetraní plesne. Suma sumárum, oba spôsoby, keď sa urobia dobre budú fungovať bez problémov, ale sendvičová konštrukcia je blbuvzdornejšia a cena je plus mínus rovnaká.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenekk12:

@roman_ Přesne tak. Hrubou cihlu netřeba prostě z…
@zdenekk12 opsal jste to dobře, ale evidentně nechápete význam. Vy si zřejmě myslíte, že jakmile se použije zateplení pomocí EPS, tak tam vždy dochází ke kondenzaci a vzniku plísní. Tak to opravdu není. Řeč je samozřejmě o opravdovém sendviči s tenkou nosnou stěnou a silnou izolací. V tom případě k žádné kondenzaci nedochází a ani nikde nic neplesnivý.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@zdenekk12 rosný bod v zime v obvodovej stene vžd…
@roman_ Vaše věta " Polystyrén je pre vodu dosť veľký odpor, takže si volí cestu do interiéru. A tam môže spôsobiť v chladných rohoch vlhnutie a pri nedostatočnom vetraní plesne." a pokračování je taky nepochopení. Tak to není. Vodní pára se nikam nevrací. Ke kondenzaci dojde za určitých podmínek určených relativní vlhkostí a teplotou. Nemá to nic společného se zateplením. Je to především problém tepelných mostů. Ty způsobí pokles povrchové teploty, tím dojde ke kondenzaci a následně plísně. Větráním se snižuje relativní vlhkost a tím se zvyší kondenzační teplota a tím se následně omezí možnost vzniku plísní. Jak jsem psal, vůbec to nesouvisí se skladbou konstrukcí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@sellir Pretože klásť jednu tehlu na druhú nie je…
@roman_ Vau tak tohle by mě v životě asi nenapadlo. Ale máte pravdu ono kvůli něčemu ta doba přeci jen jde vpřed a hledají se nové spůsoby stavění a taky jak si tu stavbu co nejefektivněji ulehčit.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@zdenekk12 rosný bod v zime v obvodovej stene vžd…
@roman_ Souhlasím. Jasné že se prostě přes zimu dělá více vodní páry, to se dá čekat. A proto by jsi mĚl člověk tu stavbu správně přispůsobit. Jako ať si dělá každý jak chce, ale hlavně ať je to uděláno správně a efektivně. Já stavěl jednovrstvové zdivo z cihel Heluz 50 a jsem rád že jsem šel do tohto variantu nakolik jsem s cihlami při stavbě neměl žádný problém, jelikož do sebe zapadali krásně ukázkovo jak lego, jenom větší 🙂
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od dali1bor:

@roman_ Souhlasím. Jasné že se prostě přes zimu d…
@dali1bor Trošku popíráš zákony fyziky a opravdu se to nedá čekat. V zimě je většinou množství vody ve vzduchu podstatně nižší než v létě (souvisí to s venkovní teplotou). Správně větrané domy mívají v zimě problém s příliš nízkou vlhkostí a v létě naopak.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@zdenekk12 rosný bod v zime v obvodovej stene vžd…
@roman_ V podstatě ano. Když se cokoliv udělá správně tak by to mělo i vydržet. Proto tady není potřeba zhazovat jestli někdo přeferuje zateplení nebo ne. Je to každého volba. @dali1bor Jo, tohle se mi také na tom líbilo že nebyli žádné odskoky, nemusel jsem nic uplácavat maltou ale fakt to byla jedna velká skládačka.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od dali1bor:

@roman_ Souhlasím. Jasné že se prostě přes zimu d…
@dali1bor Jak to myslíš že jak lego? Copak to má nějaký click systém ? 😃 To bys pak nepotřeboval ani maltu ani pěnu nic.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od radim2015:

@dali1bor Trošku popíráš zákony fyziky a opravdu …
@radim2015 jakože v létě je víc vlhko jako v zimě mi chceš říct? 😃 no nevím to mi nějak nevychází. no každopádně když stavím dům tak mi jde o to abych tam vlhko neměl vůbec a za druhé aby i ta klima uvnitř byla přežitelná :) @sellir ne to zas ne, jasně že to upevňuješ maltou nebo pěnou 😄 ale myslel jsem to jak i @zdenekk12 napsal, že se tím tak vyvaruješ tepelních mostů.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od dali1bor:

@radim2015 jakože v létě je víc vlhko jako v zimě…
@dali1bor No relativní vlhkost souvisí s teplotou a samozřejmně bývá v létě ve vzduchu podstatně více absolutní vlhkosti (v g/m3). Nejlépe to jde zjistit podle rosného bodu u nás je nyní 15,2°C (chtěl bych takový vidět v zimě).
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od dali1bor:

@radim2015 jakože v létě je víc vlhko jako v zimě…
@dali1bor Áno, v lete je vo vzduchu výrazne viac vlhkosti (absolútnej) ako v zime. Ak tomu neveríte, nájdete to v učebnici fyziky základných škôl.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od dali1bor:

@radim2015 jakože v létě je víc vlhko jako v zimě…
@dali1bor aha rozumím. a co je podle tebe lepší? je v tom vůbec nějaký rozdíl nebo kdy se používá co? malta mi přijde že bude pevnější, odolnější, no s pěnou se zas pracuje podle mně lépe jednoduše.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?