A zase dům do 1500000 Kč, lze to?

Zobraz úvodní příspěvek
Profilova fotka
Ahooj vsichni, tak ja se ptam jako spousta neznalych zda-li by slo postavit svepomoci dum do 1500000 o rozmerech 10x10 m2 ,na vlastnim pozemku,nepodsklepeny, jednoducha strecha ,vytapeni kotlem. Dam sem nakres, ale nedokazu odhadnout realnou cenu (jsou to ciste rozmery bez zdiva apod.) Chteli jsme si nechat nakreslit uz projekt,ale nevim,zda za nej davat penize ,kdyz ani nevim,kolik si pujcit....odhadli jsme to tak na 1,6 mil. ,ale s hypotekou je to tim padem na stiru-nemame zadnou vlastni hotovost a pozemek ma malou cenu.....je tu nekdo,v obdobne situaci a postavil? Nebodokaze alespon poradit? Jsem tu ze vsech tech rozpoluplnych nazoru tumpach!! D E K U J U. !!!!!!!!!
Odpovědět
@leonik fakt levnější? :-) to by byla výborná zpráva :-D tady se všude možně dočítám, jak levně / draho kdo stavěl a je to dost rozdíl, asi záleží, co kdo chce mít, to jo.. Koukala jsem, že máte asi takovou zlatou střední cestu, tak to teda chválím, že jste postavili tak levno, o takové částce se mi ani nezdá.. :-N :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@leonik za tyhle penize postavit tak si piskame :-) smekam :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@deyana Mám čerstvou hypo u spořky, věk je sice do 70ti let, ale existuje spousta vyjímek. U nás např. se bral věk mladšího žadatele, protože to pak vycházelo líp. A když si bereš hypo ve 40ti, pořád máš 30 let na splácení, což je docela dost dlouho. Stejně to každý musí mít spočítaný tak, aby to splatil dřív, do 70ti nikdo z nás vydělávat desetitisíce nebude ;-)
Odpovědět
@deyana Když jsem pročítala tuto diskuzi, ztotožňuji se naprosto se vším, co je tady napsáno. Každopádně z Vašeho psaní mám dojem, že jste rozumní a máte to srovnané. Pokud jste schopni platit nájem 12 tisíc, což je pro mě za byt opravdu hodně vysoká částka, jste ve stejné situaci jako s hypotékou. Když se něco přihodí, tak je jedno, jestli bude problém s platbou hypotéky nebo nájmu. Rozdíl je v tom, že v domě budete vědět, že to je "Vaše" nebo, že to jednou bude Vaše, u bytu to tak s největší pravděpodobností nikdy nebude. Pokud je manžel šikovný a máte kolem sebe lidičky, kteří pomohou, tak bych se do stavby pustila.
Odpovědět
@deyana no právě, záleží co kdo chce mít. My jsme měli danou finanční částku do které jsme se museli vejít, abychom se nezadlužili na celý život. Takže jsme si nemohli moc vymýšlet. Navíc kdyby muž nebyl zedník a většinu neudělal sám a s pomocí známých, tak bychom do stavby nešli vůbec, protože bysme neměli na to, aby jsme stavbu zadali firmě ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@leonik fakt? Dekuji za optimistictejsi info, nez tu ctu....jak jsem tu psala-kuchyn ,poradnou postel a koupelnu-na to jsou moje naroky nejvetsi...vestavene skrine udajne plati hypo,takze ty nejmenuji,ale chtela bych,ale buhvi jestli je to pravda...
Odpovědět
@anetinka77 Všechno chce svůj čas, ale zbytečně bych to nevzdával :) My jsme si celý domeček stavěli sami, jen okna a podlahy nám dělala firma. Nikdo z nás není ze stavebního oboru, všechno jsme nastudovali na internetu a odvahu nám dodali známí, toho času též stavebníci. Projekt jsme si nakreslili vlastní a pak jen sehnali studenta s kterým jsme to konzultovali, překreslil to do formální podoby a sehnal nám potřebná razítka (myšleno legálně, ne že si někde splašil nějaký razítko :)). Projekt na vodu, topení, kanalizaci, elektro a podobně jsme sháněli individuálně, vždy kolem 1-4 tisíce. Komplet nás projekt vyšel pod 30 tisíc. Stavěli jsme po práci a hlavně o víkendech. Můj názor je, že přízemní domek 10x10m svépomocí za 1.5mio není problém. A věřím, že by se to dalo i pod 1 mio, ale tam už jsou potřeba zkušenosti - kde a jak kupovat levně materiál, jaký kupovat, jak stavět kvalitně a přitom levně. To se všechno člověk učí až při stavbě.
Odpovědět
@deyana Osobně bych ten pozemek koupil a pak teprv rozmýšlel co dál. Když jednou dojdete k tomu, že na něm stavět nechcete nebo nemůžete, tak ho prodáte. Ale je to nejlepší uložení peněz. Žena takhle koupila pozemek před deseti lety a pak pět let ležel, než jsme se rozhodli na něm stavět. Tehdy za něj dala 800 tisíc, dnes by byl prodejný za 2.5 milionu.
Odpovědět
@davescz To je otázka.. v té vesnici totiž není vůbec nic (což nám vyhovuje, ale jiným třeba ne, není tam ani hospoda).. nějak se nám nechce dát veškeré úspory někam, kde nevíme, zda to vůbec má hodnotu pro další prodej, kdyby něco.. Spíš je to tak, že pokud bychom to koupili, bylo by to myšleno jen a jen pro naši výstavbu a tím, že by nám to tam roky leželo, bychom přišli o čtvrtinu peněz, které drží obec a je tam právě ta lhůta na postavení, aby ty peníze vrátili, a není to málo, přece jen by za to bylo venkovní posezeníčko.. ;-) To vše se bude i odvíjet od toho, na kolik pozemek odhadnou, a toho se bojím nejvíc, že ho odhadnou na 30tisíc hodnoty a půjdeme se klouzat :-N :-N
Odpovědět
ano dá se postavit,ale nepočítejte už do toho terenní upravy a zařízení interieru mimo kuchyn,ta se nám do rozpočtu vlezla+ještě jedna koupelna a zachod
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Ahoj, já stavím 10 x 7 (3+kk) a vejdu se. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bertah :uka plany 😀
Odpovědět
Článek se načítá
@anetinka77 já se nebudu vyjadřovat k rozpočtu, ale ještě ten projekt dobře promyslete, ty pokoje co vypadají jako dvě nudle se budou hodně blbě zařizovat ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@anetinka77 Já osobně si myslím, že pokud máte vlastní pozemek, určitě to jde. :-) Asi bych začala tím, že bych si vybrala z typového projektu, který postaví fa na klíč do 2,5mil, abych si udělala nějaký obrázek. Nechala bych si ho upravit ku obrazu svému. Snažila bych se eliminovat zásadní věci, jako je členitost domu, rohy, oblouky, složitost střechy, s tím že, co se zařízení týče, počítala bych pouze s nutnostmi pro kolaudaci, i kdybych měla mít nějakej pátek hadry na polici z "papíru" a místo venkovních žaluzií, záclony po babičce. A z káždých našetřených peněz bych věci dopořizovávala hezké a kvalitní, za tu cenu, že to prostě hned nebude. Najednou z 2,5 mil máte 1,5 mil, pokud budete stavět svépomocí a ještě vám zbyde na pořádnou kuchyň. Je spousta "neznačkových" krásných dlažeb, podlah... Vše je jen o prioritách, pokud jdete za vidinou okamžitého luxusu, nejde to. Pokud stojíte nohama na zemi, a jde Vám hlavně o to, mít vlstní bydlení, se zahrádkou, klidem (taky z toho, že to finančně zvládnete) a budete se ráda těšit z každé nové pořízené věci.... Určitě se do toho dejte! Držím pěsti... Já jsem do toho také šla, a to jsem sama s čtyřletou dcerou... :-)
Odpovědět
@anetinka77 Tento domeček, jen trochu upravený. :-) http://www.nejlevnejsidrevostavby.cz/...
Odpovědět
@deyana Já myslím, že do budoucna těžko něco za takové peníze seženete spíše to bude všechno jen dražší. podle toho co jste psala bych do toho šel :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@xdagmar dekuju za podporu, u nas to neni o luxusu, spis o tom, ze se nam to libi i jdyz to bude treba z Polska..hlavni je z toho udelat domov... <3
Odpovědět
Profilova fotka
co to tu čtu o přípojkách? mě řekli na Eonu, že když máme dům v zastavěné oblasti (tedy BI) tak nám to tam dotáhnou nehledě na vzdálenost..je to povinnost z nějakého zákona snad...
Odpovědět
@anetinka77 Ahoj, osobně si myslím, že dům nepodsklepený jednoduchý postavit do 1 500 000 jde, navíc jsi říkala, že máš chlapa zedníka? - ten si hodně věcí udělá sám, má určitě kamarády z oboru, kteří vám třeba pomůžou a rodina. Navíc většina lidí z oboru se zná, tak předpokládám, že má chlap kontakty na vodaře, elektrikáře, podlaháře atd... Udělala bych si pořádný rozpočet - to bych si fakt pořádně spočítala, abyste se měli čeho držet a pak bych ho striktně dodržovala. Když jsi doma na MD, můžeš brouzdat a hledat akční slevy na materiál a vybavení ( předpokládám, že tvůj muž má kontakty i ve stavebninách- takže množstevní sleva v některých z nich, když tam odeberete materiál na celý barák určitě domluvíte, když vám to vezmou dělníci na ičo, můžete mít i nižší DPH). My nakonec do stavby nešly ale to jen z toho důvodu, že pozemky jsou tu drahé. Udělejte si více nabídek na okna, dveře, kuchyň atd... rozdíly mezi nabídkami byly u nás docela značné. Navíc žijete teď v bytě- tzn. nábytek tam nějaký máte, který si do domku můžete vzít a není třeba mít všechno hned a nové ( my máme hotovou kuchyň, koupelnu, samosebou podlahy atd... ale nemáme ještě osvětlení- takže stylové objímky, čekají nás vestavné skříně - holt časem ale bydlíme úplně v pohodě a nic nám nechybí. Hodně lidí, co má napnutý rozpočet se před stavbou stěhuje k rodičům aby ušetřili na nájmu- šlo by to u nás? Někteří tu psali, že pak hodně peněz spolkne zahrada atd.... ano spolkne, ale je jen na vás, kolik to bude. Myslím, že než platit 12 000 nájem, je lepší jít do vlastního a pokud je u vás cena bytu a domu podobná. Zkontaktovala bych nějakého šikovného finančního poradce, který vám spočítá, kolik je pro vás optimální hypo, zda a jak ji budete schopni splácet a podle toho bych se rozhodla. My fin. poradkyni měli- vyřídila za nás jednání v bankách, vyjednala skvělý úrok, propočítala s námi výši hypo a naše možnosti a nakonec jsme s hypotékou naší na polovině maxima, které jsme udali a ještě pod optimem, které jsme udali. Hypo máme na 30 let hlavně z důvodu nižších splátek, abychom byli v klidu při MD, kdyby někdo z nás přišel o práci atd... splátky jsme chtěli nastavit tak, abychom je utáhli i z mého platu (který je rapidně nižší než manželův) - prostě i při ztrátě hlavního příjmu a spoříme bokem a můžeme tak dávat mimořádné splátky nebo úvěr splatit dřív. Nebo můžete koupit pozemek a stavět můžete začít až budeš mít po MD a budete mít 2 příjmy.... možností je více, záleží jen na vás, jaké máte podmínky, co by se dalo. ;-) Co se týká vašeho projektu- jak už tu někdo psal, ty pokoje jsou velmi úzké....tady jsou velikostně podobné.... http://www.nejlevnejsidrevostavby.cz/... nebo http://www.nejlevnejsidrevostavby.cz/... nebo http://www.nejlevnejsidrevostavby.cz/...
Odpovědět
@anetinka77 možnost s půdorysem 10x10
Odpovědět
Profilova fotka
@jenies super, dekuji za vycerpavajici odpoved 😊 jinak manzel zednik neni, ale obcas pricmrdoval na stavbach, takze vetsina veci staci parkrat ukazat.tady by spis slo o odborne prace...hyp.poradkyne by byla, je to od segriny kamosky, takze snad fer...tedbuz se jen k tomu rozhoupat a najit si cas na vykaceni zahrady a zboreni stodoly.taky nevim, jak je to s preklenovacim uverem-mate nekdo nejake zkusenosti? My ted nemame zadnou hotovost a cena ppzemku je podle me mala...takze asi uver ze stavebka a pak hypo...ale poradkyne mi prave rekla, ze sloucit to lez az nejak pp roce? To jsou 2 placeni...
Odpovědět
Profilova fotka
Taky se ted rozhodujem.. chceme taky jednoduchy bungalow.. chlap si 85% udela sam.. nejvetsi polozka v zarizovani bude kuchyn.. jinak s nabytkem se postehujem..mame nove vybaveny byt a hrablo nam v kouli po nakladne rekonstrukci jit do sveho :-( na neco musi clovek prijit roky... i kdyz jsem dopredu vedela, ze tento moment jednou nastane, manzel mi neveril.. pozemek mame kolem pul mega a rada bych se se stavbou k nastehovani vesla do 1,5mil. plus pozemek..tak ze 2mega rozpocet na pozemek a stavbu...
Odpovědět
Profilova fotka
@luciasnik no, tak uvidite, jak to vyjde..a mate nejake penizky do zacatku?
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?