Nesmysl 9/2022 a ceny

Zobraz úvodní příspěvek
Profilova fotka
Čau všem! Prosím pozor - bude to upřímné, dlouhé a bude to zajímavé sledovat (doufám) - rozhodně si zapněte oznámení! Dlouho jsem se k tomu ukecával... Cílem této diskuse je, že se pokusím ukázat / popsat, jakej cenovej nástřel (nesmyslnej) v ČR panuje. A že to teda ne a uvidíte sami (už teď to mohu napsat), že to jde - cíl této stavby / projektu / mise je ukázat, že to prostě "nežerte" co vám kdo nabízí a píše se v médiích a já už nevim co. Budu se snažit to napsat tak, aby to bylo "čtivé". Vesměs to bude kruté k "na klíč" firmám. Ty máš tu páku - ne oni. Díky! Lehce: Modrou Střechu sleduji cca 1 rok bez 2 měsíců a chtěl bych něco zkusit - udělal jsem si kvůli tomu registraci (už jsem prostě nemohl). Respektive chci něco dokázat. Protože jsem zjistil, že se tu uživatelé dělí (opravdu jsem to cíleně vyhledával a zapisoval) na: uživatele, kteří opravdu potřebují pomoc (sám, jako laik - opravdu laik, jsem zde čerpal), uživatele, kteří tu nenápadně "lobují" za práci a ceny (v pořádku), uživatele, kteří se tu vesměs smějí tomu neštěstí co se momentálně děje a jsou "na koni" (ano, ti, kteří postavili v roce 201x) a uživatele, kteří zde hledají inspiraci. A proto to vše je jak je (bavíme se tu hlavně o stavbách RD). Chápu, že naštvu dost těch na koni a lobbistů - v pořádku. Pro začátek: Rozhodl jsem se postavit dům (svépomocí / tendrem) - tendr rozuměj "nabízet" určité etapy stavby řemeslníkům (bez mojí "práce"), kamarádům a nebo prostě chápeme se. Ne stavebním firmám (těm s větším dosahem a dvěma účetníma). Už teď mohu lehce přitopit - "máme práce na dva roky" - kecy 🙂) málem mi urvali ruce 🙂 Je na co se těšit. Takže pokud máš zájem, sleduj toto téma a každý pátek (30.9.2022 start) zde napíši sumarizaci (shrnutí) co se vlastně dělo, děje, bude dít (tvrdý fakta) a že to není tak šílené, jak se to prezentuje. Už teď to lítá ve "stovkách tisíc" rozdíl a to chceš vědět, že jo, než kopneš ty. To je momentálně alfa omega v této zvláštní době. Těšim se! Už tento pátek 🙂
Odpovědět
@jozkakomosny bude to dům, co svět neviděl 😛
Odpovědět
@martinam76 Bingo! 🙂
Odpovědět
@martinam76 A jestli se ten dům bude stavět tak chaoticky, jak ten člověk píše, tak to opravdu bude dům, jaký svět neviděl. 🙂 🙂 🙂
Odpovědět
Přesně jak nadpis , nesmysl. Nic zatím nemá hlavu ani patu .
Odpovědět
@michal_rybar Par vet a jsem z toho moudrejsi nez ze zakladatale prispevku. 😆
Odpovědět
@yesman Protože se nepotřebuje předvádět.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak tento pátek nic, nebo už konečná?
Odpovědět
Jak rychle začal, tak rychle skončil 🤦‍♂️
Odpovědět
si říkám, jestli s tím byl už autor u specializovaného lékaře v oboru psychiatrie? Aby něco neprošvihnul, nemoci se mají podchytit včas
Odpovědět
Řekl bych, že se ještě ozve. Však víte jak to je, čím méně rozumu, tím více sebevědomí.
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě bych flintu do žita neházel. Myslím že autor jsem určitě postupně přidá projekt a porovnání. 😉
Odpovědět
Ze začátku jsem si od toho fakt sliboval víc. Z vlastní zkušenosti, ty ceny jsou šílené, ale občas se dá něco sehnat třeba za třetinu nebo i desetinu běžné ceny. Nicméně, je to šílené shánění a obvykle to znamená půjčit si dodávku, jet na druhý konec republiky a zpátky, vlastní nakládka a vykládka... Takhle už jsem ušetřil vyšší statisíce, na druhou stranu jsem tím už strávil v součtu možná 2-3 měsíce čistého času. Tedy čekal jsem od autora něco v tomto smyslu a třeba nějaké praktické rady. Ale zatím je to jen totální zmatený blábol bez hlavy a paty.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@m_i_r_e_k takovej normální seriál 😉 to tě vždycky nalákají upoutávky ....pak tě v prvním díle navnadí , že se jako něco bude dít a pak už jen čekáš, kdy se to teda rozjede ...😁
Odpovědět
@m_i_r_e_k 100% souhlas. Ale tak jsem hoď své zkušenosti Ty! Myslím, že nejen já, bychom to ocenili... 🙂
Odpovědět
Pokud jste něco čekali, proč jste od začátku plivali a kydali hnůj? Možná stačilo dát tomu šanci, “promovaní” inženýři…?
Odpovědět
Profilova fotka
@madejull No já tady teda nic nekydal. Ale reakce některých se dala čekat, kord když JQ86 psal, že to tu nějakou dobu sledoval...
Odpovědět
Já jsem nic nekydal, ale ono už to od začátku znělo nějak přitažené za vlasy. Moje zkušenosti: mám seznam materiálu, který budu dříve či později potřebovat - např. polystyren, dřevotříska, spotřebiče atd. Doplňte si svoje. Projdu inzeráty, klidně třeba 200 km daleko. Když mám chuť a najdu nějaké inzeráty, tak to obvolám, usmlouvám. Pronajmu si velkou dodávku (skříňovku) a jedu. Naposled jsem třeba koupil 16 kubíků polystyrenu za 4000 Kč. Těch 16 kubíků je maximum, co se tam vešlo. Je třeba k tomu připočíst něco za půjčení, něco za palivo, takže celková cena když do toho opravdu počítám naftu, oběd, komplet vše, tak řekněme 7500 Kč, běžná cena je někde ke 40 tisícům. Tedy za jeden den práce přes 30 000 Kč ušetřeno. Kdybych si to klasicky objednával, tak musím pravděpodobně stejně přijet na barák a minimálně půl dne bych tam stejně strávil. Navíc mě baví řídit a zkoušet různá vozidla, takže projížďku dodávkou beru spíš jako formu odpočinku. Nikomu tohle nevnucuju, někdo třeba nemá volné víkendy a nebo si potřebuje odpočinout. Asi tě to musí trochu bavit a pokud takovou práci bereš jenom jako opruz, tak to za ty ušetřené peníze asi nestojí. Já to mám jako zpestření a kolikrát je to i záminka vypadnout z domu a vyčistit si hlavu od intelektuální práce.
Odpovědět
@marvac Najednou.... Předtím jste mu lezla někam.
Odpovědět
@marvac A nedivte se mně, že se do Vás trefuju. Ale byla jste docela hnusná. No nic, každý někdy naletí...
Odpovědět
Profilova fotka
@m_i_r_e_k Souhlasím taky jsem takto ušetřil i když teda tím stylem že jsem sháněl materiál přes bazar s předstihem, třeba minerální izolaci na bazaru za 44 tisíc i s dopravou, týpek to dovezl komplet, cena klasika cca 70-80 tisíc, ušetřili jsme na hydroizolaci a polystyrenu přes známé taky slušný ranec, takže ano dá se takto ušetřit, to samé nové věci, radši si sednu večer k PC a projdu několik e-shopu a klidně si to zboží nahážu do košíku a porovnávám a taky se dá dost ušetřit, koukat po akcích atd. Ale je pravdou že tě to musí bavit a musíš tomu obětovat ten čas. Což mě osobně nevadí za ty ušetřené peníze.
Odpovědět
Profilova fotka
znamej usetril nekolik milionu, protoze nakonec stavet nezacal 😉
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett Dobře ty 🤣🤣 Ale místo domu má ty milióny jenže k čemu mu budou 🤔😀
Odpovědět
Profilova fotka
@m_i_r_e_k A když už jsme tedy u těch cen tak dám příklad co mě teda dostal. Objednával jsem dřevo konkrétně BSH hranoly a KVH hranoly, porovnával jsem více e-shopů a skončil jsem dle cenových nabýdek u dvou konkrétně Hapex a český Tesař nicméně o cca 10 tisíc byl levnější český Tesař objednal jsem přivezlo to auto s rukou a byla to firma Hapex 😀 která byla dražší tak to jsem se v tu chvíli smál a nechápal jsem.
Odpovědět
Profilova fotka
@jozkakomosny protože mlčení by znamenalo souhlas, tak budu raději „docela hnusná“a abych ti vymluvila to, že bych někomu lezla někam, tak jediný , co na to můžu říct je : víš co mi můžeš?? 😉 ...... jen tak mimochodem, zakladatel tématu je člověk, takže i když sliboval každej pátek, tak se mohlo stát cokoliv třeba od nemoci po nečekanou pracovní cestu bez noťasu 🤔 ... zkrátka kdo si počká,ten se dočká... a byť to může vypadat, že jsem najednou proti němu, tak jsem jen použila příměr co mě napadl , protože tyhle pocity mám u sledování čehokoliv na pokračování ...a když dám něčemu like , tak to nutně nemusí znamenat, že souhlasím s každým slovem, nýbrž třeba jen s určitou částí , pro mě důležitou
Odpovědět
Profilova fotka
@marvac Něco podobného jsem chtěl napsat, souhlasím s tebou 😉 Sám vím jaká je to starost stavět dům a do toho řešit věci okolo. Toho času je opravdu málo. Pokud si tu tedy @jonyquest86 nedělá legraci což si osobně nemyslím.
Odpovědět
Profilova fotka
@jarin1 normalka, ja poptaval tasky nejdriv u nejblizsi firmy ode mne kvuli usetreni za dopravu, ale cenove byly treba o 20-30t drazsi, tak jsem vzal firmu podle ceny a ve finale mne to privezla ta nejblize od nas 🙂
Odpovědět
@jarin1 Jste mi pripomel nasi story, my jsme SVJ bytoveho domu, mame plynovou kotelnu, byla potreba vymena kotlu oprava cca 600tisic, vybrali jsme tedy z 6 firem nejlevnejsi nabidku, po-te prijela firma a chlapci meli na sobe monterky s logem firmy co jsme vyradili ze byli nesmyslne drazi. Holt je to jeden velky komplot. 🙂
Odpovědět
@jonyquest86 Jsem na sebe hrdý, kousl jsem se a fakt jsem to dal a dočetl do konce. Zaplať pánbůh, že pokračování již další pátek nebylo. Fakt se to nedá. Váš elaborát šlo vměstnat tak do 5ti souvětí.
Odpovědět
@jarin1 Dost často vídám, že si jedna firma udělá víc názvů a mají třeba několik internetových stránek, které jsou jenom jinak nastylované, ale jinak téměř totožné. Například zámečnické pohotovosti takhle zaplevelí třeba celou první stránku vyhledávače, takže vždycky ve výsledku skončíte u jedné a té samé firmy. Nebo zase stavebniny jsou dost často jenom přeprodejci, kteří nakupují zase v dalších stavebninách. A jenom díky těm objemům si dokážou vyhandlovat lepší ceny, než na jaké se dostane jednotlivec.
Odpovědět
Profilova fotka
@m_i_r_e_k Je to tak těchto e-shopů je spousty, mělo by se to trochu regulovat, je toho moc a kolikrát zbytečně.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?