Čau všem!
Prosím pozor - bude to upřímné, dlouhé a bude to zajímavé sledovat (doufám) - rozhodně si zapněte oznámení! Dlouho jsem se k tomu ukecával... Cílem této diskuse je, že se pokusím ukázat / popsat, jakej cenovej nástřel (nesmyslnej) v ČR panuje. A že to teda ne a uvidíte sami (už teď to mohu napsat), že to jde - cíl této stavby / projektu / mise je ukázat, že to prostě "nežerte" co vám kdo nabízí a píše se v médiích a já už nevim co. Budu se snažit to napsat tak, aby to bylo "čtivé". Vesměs to bude kruté k "na klíč" firmám. Ty máš tu páku - ne oni. Díky!
Lehce: Modrou Střechu sleduji cca 1 rok bez 2 měsíců a chtěl bych něco zkusit - udělal jsem si kvůli tomu registraci (už jsem prostě nemohl). Respektive chci něco dokázat. Protože jsem zjistil, že se tu uživatelé dělí (opravdu jsem to cíleně vyhledával a zapisoval) na: uživatele, kteří opravdu potřebují pomoc (sám, jako laik - opravdu laik, jsem zde čerpal), uživatele, kteří tu nenápadně "lobují" za práci a ceny (v pořádku), uživatele, kteří se tu vesměs smějí tomu neštěstí co se momentálně děje a jsou "na koni" (ano, ti, kteří postavili v roce 201x) a uživatele, kteří zde hledají inspiraci. A proto to vše je jak je (bavíme se tu hlavně o stavbách RD). Chápu, že naštvu dost těch na koni a lobbistů - v pořádku.
Pro začátek: Rozhodl jsem se postavit dům (svépomocí / tendrem) - tendr rozuměj "nabízet" určité etapy stavby řemeslníkům (bez mojí "práce"), kamarádům a nebo prostě chápeme se. Ne stavebním firmám (těm s větším dosahem a dvěma účetníma). Už teď mohu lehce přitopit - "máme práce na dva roky" - kecy 🙂) málem mi urvali ruce 🙂 Je na co se těšit.
Takže pokud máš zájem, sleduj toto téma a každý pátek (30.9.2022 start) zde napíši sumarizaci (shrnutí) co se vlastně dělo, děje, bude dít (tvrdý fakta) a že to není tak šílené, jak se to prezentuje. Už teď to lítá ve "stovkách tisíc" rozdíl a to chceš vědět, že jo, než kopneš ty. To je momentálně alfa omega v této zvláštní době. Těšim se! Už tento pátek 🙂
Tak koukám příběh nepokračuje, protože tady je dost blbců a lidí co umí akorát urážet a ve skutečnosti by si člověk o něj neopřel ani kolo. Machýrci, co všechno ví a umí a každého pošlou někam.....ach jo....škoda. Pánovi se ani nedivím. Na střeše jsem dlouho jako pozorovatel a co tu někteří plodí, je fakt zblití.....prostě takový ten, co na silnici vytahuje prostředníček, jako soused je problémový, jako stavitel machr a kritik sousedních domů největší, v práci - že se s ním nedá vydržet, atd....
Tak se nenechte otrávit. slušní zůstanou slušnými i v diskuzích , debil bude debilem , i kdyby si hrál na kdovíjakého chytráka.
@kotatko77 Sama píšete dost urážlivě ("je tady dost blbců", "člověk by si neopřel ani kolo") atd.
Ani původní autor tady zatím nedal žádné užitečné informace krom házení špíny na stavaře, že mají asi podle jeho názoru příliš vysoké marže.
Takže co takhle raději napsat něco k tématu.. máte zkušenosti se stavěním, víte jak na něčem ušetřit, tak to sem napište. To je jediný způsob, jak vybřednout z toho začarovaného kruhu urážek a blábolení.
Mě by třeba zajímalo, jestli má někdo zkušenost s nákupem materiálu ze zahraničí - např. z Polska, ale i od jinud. Kde nakupujete a jak to řešíte logisticky.
@m_i_r_e_k
Ten nákup materiálu ze zahraničí by mě taky zajímal, hlavně to Polsko, takže pokud tam někdo nakupujete na stavbu domu, budu rád za reference a zkušenosti 🙂
@puhelin a nemáte nějaké info, zda se tam dají koupit pálené cihly Porotherm ? Já an to koukal na netu a nic takového jsem na jejích stránkách nenašel, asi to spíš bude na obklady, sanitu atd.
@samot07 Baumax u nás , je to samé jako Merkury market na Slovensku a v Polsku. Cenově nejlíp Polsko. Aspoň nám to tak před 2 roky vyšlo. Máme to stejně do Ostravy-Žiliny -Těšína