Jak na pěstování bylinek? Jsem začátečník

Zobraz úvodní příspěvek
Ahojte, tak jsem se konečně rozhodla nekupovat předpěstované bylinky v obchodě, ale rozhodla jsem se pěstovat si bylinky doma. Nějakou představu bych už měla, ale jelikož tomuto tématu prd rozumím, byla bych hrozně moc ráda o rady, co udělat jak udělat apod. Má představa je následovná. Mám dvě dřevěné bedýnky cca 50*50cm, do kterých bych chtěla zasadit nějaké ty bylinky použitelné v kuchyni ( bazalka, pažitka, petrželka, atd. no ideálně čím víc tím líp :D ). Chtěla bych ale začít úplně od nuly, bednu už mám, substrát přímo pro bylinky vyhlídnutý, zbývá dokoupit semínka a pustit se do toho. Budu moc ráda za jakékoli tipy co udělat a nedělat. Zahradu za domem máme na jižní stranu, ideální by bylo, kdybych mohla bylinky na zimu přesunout i do kuchyně, aniž by nepoumíraly. Díky moc za jakýkoli nápad jak vymyslet promyslet a udělat :-)
Odpovědět
1
2
Mi se třeba moc líbí tohle řešení bylinkové pyramidy co jsem našel na netu. Žena už se těší, až bude sadit ... :-)
Odpovědět
Z vlastnej skúsenosti iba upozorňujem, že rýchlo rastú a treba si dať majzla na mätu, meduňku (hlavne ale tú mätu) a zasadiť ju ideálne do kbelíku alebo skruží lebo keď sa ,,oklepe,, je po celej záhrade - doslova :-) Je problém sa jej potom zbaviť alebo ju udržiavať na vymedzenom mieste. Ten kbelík je ideálny :-)
Odpovědět
Ahojte. No já pěstuji bylinky na zahradě a moc se jim nedařilo. Tak jsem si koupil malý plastový kompostér (http://www.puruplast.cz/kompostery/) a začal s pravidelným obohacováním půdy o humus a ejhle..jinak mam velmi malý záhon (1m x 4m), takže toho moc nemám - bazalka, oregáno, tymián, máta, meduňka, libeček
Odpovědět
@rosfol tak to je pecka ovšem!
Odpovědět
Profilova fotka
Je dobré bylinky rozdělit na skupiny, které potřebují hodně vody (např. pažitka, bazalka, petržel) a ty, které chtějí spíše sucho a chudší zeminu (např. máta, oregano, tymián, romarýn). Máta se opravdu rozroste všemi směry - ale nevadí, udělá se častěji mojito a prostě se vykope :-)
Odpovědět
Které bylinky přežijou zimu a které naopak nepřezimují? Třeba bazalka mi bohužel lehla. Díky za odpověď.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 letech
Profilova fotka
Rýmovník, rýmník nebo kubánské oregano je rostlina, která při dotyku (resp. pomíchání jejích listů) voní jako směs máty, meduňky a eukalyptu. Plectranthus argentatus se k nám dostal z teplejších oblastí jako je Austrálie, Afrika a Asie, kde se vyskytuje ve formě přibližně metr vysokých keřů.Přestože tato rostlina pochází z velmi vzdálených teplých oblastí, pěstovat ji můžete i doma. Zimu a mráz rýmovník nesnese, proto je v chladných částech roku potřeba udržovat jej uvnitř vaší domácnosti, ale během léta ho klidně můžete dát například na balkon či terasu ➡️ https://www.modrastrecha.cz/magazine/...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od denisahajdukova:

Rýmovník, rýmník nebo kubánské oregano je rostlin…
@denisahajdukova Tenhle zázrak máme taky doma, ale popravdě už ho je tolik, že ho nestíháme spotřebovat 🙃
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od zden77:

@denisahajdukova Tenhle zázrak máme taky doma, al…
@zden77 Tak pošli něco 😀 U nás každý jeden vykapal 😀
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?