Hokkaido polévka: Vyzkoušejte ji s touto ingrediencí

  • 03.10.2024

Podzimní dny jsou ideálním obdobím pro vaření a pečení ze sezónní zeleniny a ovoce. Favoritem podzimu jsou jednoznačně dýně. Mezi nejoblíbenější druh patří dýně hokkaido. A mezi nejoblíbenější recept z ní patří krémová hokkaido polévka. Existuje několik variací tohoto chutného jídla. My vám přinášíme tu naši, obohacenou o ingredienci, díky které bude mít hokkaido polévka fantastickou chuť.

Hokkaido polévka
Zdroj: iStock

Suroviny:

  • máslo
  • cibule
  • dýně hokkaido
  • mrkev
  • brambory
  • zázvor (pokud nemáte rádi, vynechejte)
  • sůl
  • mletý pepř černý
  • čerstvá bazalka (když nemáte, použijte sušenou)
  • kysaná smetana nebo kokosové mléko
  • citronová šťáva

Věděli jste, že…

Hokkaido je nejen druh dýně, ale také ostrov v Japonsku? Své pojmenování získala tato všestranná zelenina právě po ostrově, který se nachází v zemi, odkud dýně hokkaido pochází.
překrojená hokkaido dýně
Zdroj: iStock

Postup přípravy:

Na másle osmahněte nakrájenou cibuli, ke které přidáte umytou a nakrájenou dýni hokkaido. Starosti s loupáním si nedělejte, dýni hokkaido totiž nemusíte loupat. Dále do hrnce přidáte pár kusů nakrájené mrkve a brambory. Nyní přidáte ingredienci, díky které získá hokkaido polévka jemně pikantní, ale zároveň svěží chuť – zázvor.

Kousek zázvoru očistěte, nakrájejte a přidejte k ostatním surovinám. Pokud jste ještě neochutnali tuto kombinaci, jistě si ji zamilujete. Pokud zvolíte menší množství zázvoru, určitě vyhovíte i těm, kteří nemají zátvor rádi. Lépe chutná hokkaido polévka s čerstvým, ale pokud jej nemáte, můžete ji dochutit i sušeným zázvorem.

Dýně hokkaido je vitamínová bomba

Dýně posiluje imunitu, pomáhá udržovat dobrý zrak a zlepšuje kondici srdce. Díky nízkému množství sacharidů je výbornou zeleninou při hubnutí. Kromě toho je dobré ji konzumovat zejména v době těhotenství, neboť obsahuje vitamíny, které podporují zdravý vývoj plodu.
nakrájený zázvor
Zdroj: iStock

Suroviny pořádně promíchejte, osolte, opepřete a přidejte pár listů bazalky. V případě, že nemáte čerstvou, použijte sušenou. Do hrnce nalijte tolik vody, aby zakryla zeleninu a nechte ji vařit, dokud nebude měkká. Chcete-li méně hustou polévku, použijte vody více. Po uvaření zeleninu rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte citrónovou šťávou.

Hokkaido polévku servírujte se zakysanou smetanou nebo kokosovým mlékem. Ozdobit a dochutit ji můžete krutony, dýňovým olejem a osmaženými dýňovými semínky.

Přejeme vám dobrou chuť! 🙂

P.S. – Věděli jste, že Modrou střechu najdete také u našich sousedů? Navštivte slovenskou „Modrú strechu“ a poraďte se s dalšími „střecháči“.

Autor článku: Dana Račko

Zdroj foto: iStock

Diskuse na téma článku