Kuřecí prsa s máslovo-vínovou omáčkou a špenátem
Pokud milujete chutné a jednoduché vaření, tento rychlý recept na kuřecí prsa s máslovo-vínovou omáčkou a špenátem se určitě zapíše i do vaší kuchařské knihy. Na jeho přípravu budete potřebovat jen 5 surovin a koření k dochucení. Zapomeňte na dlouhé stání u sporáku. Tento oběd se uvaří skoro sám!
Suroviny:
- kuřecí prsa
- máslo
- česnek
- bílé víno
- čerstvý špenát
K dochucení:
- sůl
- černý mletý pepř
- mletá sladká paprika
- čerstvý nebo sušený tymián
Postup přípravy:
Umytá kuřecí prsa osušíme a odblaníme. Takto celá, bez krájení, je z obou stran osolíme, opepříme a posypeme sladkou mletou červenou paprikou. Tou rozhodně nešetříme, protože v tomto receptu hraje důležitou roli. Maso jí doslova bohatě posypeme a přidáme tymián.
Tip od Modré střechy:
Máte doma spoustu čerstvého tymiánu a nestíháte ho přidávat do jídel? Udělejte si z něj čaj nebo použijte větvičky do limonády. Zajímavou chuť dodá čerstvý tymián i alkoholickým nápojům.
Do pánve nebo hrnce dáme rozehřát máslo. Protože máslo tvoří základ omáčky, kuřecí maso v něm musí doslova plavat. Do rozehřátého másla vložíme kuřecí prsa a každou stranu opečeme přibližně 5 minut. Kuřecí prsa jsme nepřekrojili, aby si maso zachovalo šťavnatost. Proto jej v této fázi potřebujeme propéct na středně silné teplotě.
Doporučujeme:
Než se maso opeče, očistíme si libovolný počet česnekových hlaviček (podle toho, jestli máme rádi česnek), které buď promačkáme nebo nakrájíme na drobné kousky. Česnek přidáme ke kuřecímu masu a chvíli osmahneme. Nakonec maso podlijeme alespoň 200 ml bílého, nejlépe suchého nebo polosladkého vína, a necháme dusit asi 15–20 minut, než se zredukuje omáčka. V pravidelných intervalech maso otočíme, případně podlijeme ještě vínem nebo přidáme máslo.
Po uvaření hrnec odstavíme z plamene a na kuřecí maso naskládáme bohatou vrstvu čerstvého špenátu. Přikryjeme poklicí a špenát necháme trochu podusit na páře, která zůstala v hrnci. Špenát nedusíme na ohni, taková tepelná úprava mu stačí, aby byl al dente. Hotová kuřecí prsa s máslovo-vínovou omáčkou a špenátem podáváme s pečenými bramborami nebo bramborovou kaší.
Přejeme vám dobrou chuť!
Jaké jsou vaše oblíbené recepty z kuřecího masa? Napište nám je do komentářů a inspirujte ostatní střecháče.
Autorka článku: Dana Račko
Zdroj foto: iStock