Nejlepší recepty s houbami a tipy pro jejich zpracování
Houby jsou dary z lesa, které si našly místo na našich talířích díky jejich bohaté chuti a výživným vlastnostem. Mají jedinečnou texturu a z každého jídla udělají kulinářský zážitek. Vyšli jste si na houby a hledáte tipy na jejich zpracování? Nechte se inspirovat těmi nejlepšími recepty s houbami.
Nejlepší recepty s houbami
Mezi oblíbená jídla z hub patří například houbová polévka, houbová omáčka nebo plněné houby. Jsou to jídla, která si můžete připravit na různé způsoby, základ přípravy však zůstává stejný.
Houbová polévka
Ingredience:
- čerstvé houby
- olivový olej
- cibule
- česnek
- brambory
- mletý pepř
- tymián
- sůl
- petržel
- vývar
- smetana ke šlehání
- máslo
Postup: V hrnci orestujte nasekanou cibuli, česnek a tymián. Přihoďte nakrájené houby, osolte a opepřete. Přidejte naškrábané a na kostičky nakrájené brambory. Chvilku poduste a základ zalijte horkým vývarem. Přikryjte a vařte přibližně 20 minut, dokud houby a brambory nezměknou. Dohladka rozmixujte, přilijte smetanu a lžíci másla. Podávejte s krutony.
Doporučujeme:
Houbová omáčka
Ingredience:
- máslo
- houby
- šalotka
- vývar
- plnotučné mléko
- smetana ke šlehání
- sůl
- mletý pepř
Postup: Na pánvi rozpusťte máslo. Přidejte očištěné a nakrájené houby. Promíchejte a po chvilce přidejte nakrájenou šalotku. Krátce duste. Podlijte vývarem, přilijte mléko a přidejte mletý pepř podle chuti. Promíchejte, zakryjte a vařte asi 20 minut. Když jsou houby měkké, přidejte smetanu ke šlehání a podle chuti sůl. Krátce převařte. Podávejte s vařenými bramborami a vajíčkem.
Plněné houby
Ingredience:
- houby
- pórek
- šunka
- máslo
- sůl
- černý mletý pepř
- strouhaný sýr
- tavený sýr
- česnek
- olivový olej
Postup: Houby, ideálně žampiony, očistěte. Vnitřek vydlabejte. Spolu s nožičkami ho nakrájejte na malé kousky. Stejně tak nakrájejte pórek a šunku. Smíchejte se strouhaným sýrem, olivovým olejem a prolisovaným česnekem. Směs orestujte. Přidat můžete také tavený sýr. Osolte a opepřete. Žampiony naplňte směsí a potřete česnekovým olejem. Zasypte strouhaným sýrem a uložte na pekáč vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě zahřáté na 180 °C přibližně 30 minut. Podávejte s topinkami, křupavou bagetou nebo zeleninovým salátem.
Tipy pro správný výběr a přípravu hub
Pokud chcete vytvořit lahodné recepty s houbami, nejdůležitější je použít čerstvé houby. Jak je ale poznat? Máme pro vás pár tipů:
- Při výběru hub si je dobře prohlédněte. Čerstvé houby mají jasnou barvu, jsou bez tmavých skvrn nebo plísní na povrchu.
- Zvolte houby s pevnou a neporušenou strukturou.
- Pokud jsou houby vlhké nebo lepkavé, jejich použití se v jídle raději vyhněte.
- K houbám nezapomeňte také přivonět. Čerstvé mají příjemnou, typicky houbovou vůni. Pokud vám jejich vůně nelahodí, nejezte je.
Houby před zpracováním musíte také správně očistit. Nejprve z nich odstraňte viditelné nečistoty a půdu. Houby byste měli čistit nasucho. Můžete k tomu použít nožík, štěteček, papírovou utěrku, maximálně vlhký hadřík. Houby krájejte na stejné kousky, abyste si usnadnili jejich přípravu. Klidně to mohou být plátky nebo kostky, avšak stejné velikosti.
Pokud chcete, aby si houby během přípravy jídla zachovaly svou typickou chuť a texturu, připravujte je při střední až vysoké teplotě. Snažte se použít co nejméně vody. Houby můžete dusit, péct nebo grilovat. Každé chutnají jinak. Používejte k jejich dochucení kvalitní koření, bylinky a oleje, abyste podpořili jejich přirozenou chuť a aroma. Díky těmto radám se i vy můžete stát absolutním specialistou na přípravu jídel s houbami, které budou výživné a plné autentických chutí.
Jak skladovat houby
Správným skladováním hub můžete zachovat jejich čerstvost a chuť opravdu dlouho. Houby můžete mrazit, sušit nebo si z nich udělat houbové koření.
Houby zamrazte syrové nebo upražené
Chcete-li houby zamrazit, důkladně je očistěte, nakrájejte na kousky a dejte je do mrazničky. Můžete je před mražením upražit. Mražené houby skladujte maximálně 12 měsíců.
Doporučujeme:
Houby usušte na slunci, v sušičce nebo v troubě
Očištěné houby nakrájejte na tenké plátky. Čím tenčí, tím lepší. Můžete je sušit přímo na slunci, v sušičce na potraviny nebo v troubě při nízké teplotě. Skladujte je ve vzduchotěsné nádobě nebo v sáčku na chladném a suchém místě. Potom je při přípravě namočte do teplé vody. Stačí 15 až 30 minut.
Houbový pepř využijete v mnoha jídlech
Doma si můžete připravit i houbové koření. Stačí nasušit a namlít oblíbené jedlé houby. Skladujte jej v dobře uzavřeném obalu na chladném a suchém místě, abyste zachovali jeho čerstvost a chuť.
Prozraďte nám, jaké jsou vaše oblíbené recepty s houbami a tipy pro jejich zpracování. Zapojte se do diskuze v našem Fóru ZDE: Recepty s houbami, tipy na zpracování a sušení hub
P.S. – Věděli jste, že originální inspirace do zahrady, nápady na projekt domu a rady do domácnosti najdete také u našich sousedů? Navštivte naši slovenskou Modrou střechu.
Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ
Zdroj foto: iStock