Nejlepší recepty z listového těsta: Sladké i slané pochoutky, které jsou jednoduché, rychlé a plné chuti
Listové těsto je skvělým základem pro mnoho sladkých a slaných dobrot. Protože jeho domácí příprava může být zdlouhavá, klidně sáhněte po hotovém těstu z obchodu. Ušetříte tak čas a můžete se pustit do pečení kdykoli. Připravili jsme pro vás výběr nejlepších receptů z listového těsta, které oceníte i při nečekané návštěvě.
Nejlepší sladké recepty z listového těsta: S ovocem, tvarohem i pudinkem
Příprava tohoto sladkého dezertu je velmi jednoduchá. Většinu základních ingrediencí máte vždy doma. Pojďme na to.
Ingredience:
- hotové listové těsto
- jablka
- cukr
- skořice
- rozpuštěné máslo
- vejce
Postup:
- Připravte si jablka. Oloupejte je, nakrájejte na tenké plátky a posypte cukrem a skořicí.
- Listové těsto rozválejte, nakrájejte na obdélníky a na každý položte jablka.
- Potřete je rozšlehaným vejcem.
- Pečte v předehřáté troubě (200 °C) dozlatova.
Nemáte rádi jablka? Použijte hrušky, švestky, třešně nebo jiné ovoce podle chuti nebo toho, co máte právě v lednici. Pokud jste se přece jen rozhodli pro jablka, ale přijdou vám příliš obyčejná, můžete kromě skořice přidat i rozinky nebo oříšky. Fantazii se meze nekladou. Takto připravené koláčky z listového těsta můžete ozdobit rozpuštěnou čokoládou, vanilkovým pudinkem nebo posypat moučkovým cukrem.
Doporučujeme:
Nejlepší slané recepty z listového těsta: Nejchutnější záviny na světě
Princip je téměř stejný jako u sladkých dezertů. V podstatě budete potřebovat jen hotové listové těsto, různé druhy náplní a vejce na potření. Zopakujme si to.
Ingredience:
- hotové listové těsto
- náplň (šunka, sýr, zelenina, olivy, bylinky)
- vejce
Postup:
- Vámi zvolené ingredience si nakrájejte na malé kousky a smíchejte, abyste vytvořili náplň.
- Listové těsto rozválejte, potřete ho náplní a srolujte. Výsledkem bude krásný závin.
- Takto srolované těsto naplněné vámi vybranými ingrediencemi potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte v předehřáté troubě (200 °C) dozlatova.
Experimentujte s různými kombinacemi přísad. Můžete přidat například i pesto, různé druhy sýrů, tuňáka nebo špenát. Do náplně nezapomeňte přidat i různé bylinky a koření, například rozmarýn, tymián, černý pepř apod. Namísto závinu můžete z listového těsta vytvořit košíčky a naplnit je.
Tipy a triky pro práci s listovým těstem
Máme pro vás několik důležitých rad, jak pracovat s listovým těstem, aby vám vaše dezerty nebo slané pochoutky opravdu vyšly tak, jak si to představujete:
- Listové těsto musí být při zpracování studené. Pokud se začne příliš zahřívat, odložte ho do lednice.
- Pracovní povrch a váleček si lehce poprašte moukou, aby se těsto nelepilo.
- Snažte se ho rozválet na stejnou tloušťku, aby se v troubě propeklo rovnoměrně.
- Zbytky listového těsta klidně zamrazte a použijte později.
- Před pečením těsto propíchejte vidličkou, aby se nenafouklo.
Experimentujte a objevujte nové chutě
Listové těsto je úžasné, protože z něj můžete vytvořit nekonečné množství chutných a originálních receptů. Pokud máte chuť na sladké, smíchejte tvaroh, cukr a vanilku, potřete touto směsí rozválené těsto, posypte skořicí a ořechy, srolujte a upečte. Můžete také vytvarovat košíčky, které naplníte ovocem, pudinkem nebo zmrzlinou. Pokud preferujete slané chutě, naplňte těsto šunkou, sýrem, špenátem, potřete pomazánkou a posypte bylinkami. Dokonce i obyčejný kečup a sýr promění listové těsto na chutnou svačinku.
P.S. – Věděli jste, že originální inspirace do zahrady, nápady na projekt domu a rady do domácnosti najdete také u našich sousedů? Navštivte naši slovenskou Modrou střechu.
Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ
Zdroj foto: iStock
Jaká opatření jste dělali pro splnění blower door testu při stavbě zděného domu?…