Nepečený dezert jen ze dvou surovin

  • 23.11.2024

Někdy nemáme čas nebo chuť vypékat složité dezerty. Když však přijde chuť na něco sladkého, tak je nejlepší volbou nepečený dezert. Jeho příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek stojí za to. Tento nepečený dezert nás zachrání i tehdy, když nás překvapí nečekaná návštěva a naše lednička je poloprázdná. A to díky tomu, že na něj potřebujeme opravdu jen dvě suroviny!

nepečený dezert recept
Foto: iStock

Suroviny na nepečený dezert

  • 100 gramů kvalitní hořké čokolády (obsah kakaa alespoň 70%)
  • 1 středně velký banán

Toto je základní poměr surovin, kterým se budeme při přípravě dezertu řídit. Kolik kusů z něj připravíme záleží na velikosti formiček na muffiny, které máme. Můžeme použít silikonové nebo papírové formičky. Pokud máme plechovou formu na muffiny, otvory vysteleme kousky pečicího papíru. Tento nepečený dezert je také dobrý způsob, jak spotřebovat přezrálé banány.

suroviny na nepečený dezert
Foto: iStock

Věděli jste, že…

Kvalitní hořká čokoláda patří mezi superpotraviny? Má vysoký podíl antioxidantů a jiných látek prospěšných pro naše zdraví. Mezi nejznámější účinky hořké čokolády patří schopnost snížit krevní tlak, předcházení vzniku deprese či cukrovky. Zlepšuje schopnost lépe si pamatovat, zvyšuje odolnost vůči stresu a podporuje správnou činnost srdce.

Postup přípravy

Kousky hořké čokolády vložíme do hrnce a za stálého míchání v mírné teplotě čokoládu rozpustíme. Čokoládu není třeba roztát ve vodní lázni. Stačí, když zvolíme mírnou teplotu varné desky a poctivě mícháme.

Do roztáté čokolády přidáme rozmixované banány a směs pořádně promícháme. Připravenou hmotou naplníme formičky na muffiny a necháme je ztuhnout v ledničce.

Tip od Modré střechy!

Nepečené muffiny vložíme do ledničky až po jejich úplném vychladnutí. Nezapomínejme, že teplé jídlo do ledničky nepatří. Teplé jídlo v ledničce zvyšuje její výkon a tím i spotřebu elektrické energie. Pravidelné odkládání teplého jídla do ledničky ji navíc časem může poškodit.

Ztuhlé nepečené muffiny před podáváním vyklopíme na talířek a můžeme je dochutit a dozdobit šlehačkou. A nepečený dezert ze dvou surovin je hotov!

Přejeme vám dobrou chuť! 🙂

Autor článku: Dana Račko

Zdroj foto: iStock

Diskuse na téma článku