Medvědí česnek – kde roste, recepty a uskladnění

  • 25.03.2024

Podle dávné legendy je medvědí česnek první rostlinou, kterou medvěd zkonzumuje po dlouhém zimním spánku. Právě proto získal přívlastek medvědí. Tato bylina je nejen zdravá, ale také chutná. Pro svou výraznou chuť a léčivé účinky je známá již tisíce let.

medvědí česnek
Zdroj: iStock

Účinky medvědího česneku

Medvědí česnek obsahuje vitamíny B, C, alicin, bílkoviny, draslík, flavonoidy, jód, sacharidy, sodík, vlákninu a železo. Díky nim má medvědí česnek několik blahodárných účinků na zdraví člověka:

  • antibakteriální a antibiotické účinky
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • léčba srdečně-cévních onemocnění
  • posiluje imunitu
  • podporuje paměť
  • pomáhá při nespavosti
  • přispívá k optimálnímu trávení
  • zmírňuje bolesti hlavy
  • příznivě ovlivňuje léčbu astmatu a zánětu průdušek
  • pomáhá zmírnit průjem, plynatost a zácpu
  • podporuje při léčbě křečových žil
  • pročišťuje zahleněné plíce

Sklizeň medvědího česneku

Medvědímu česneku se daří v listnatých a lužních lesích s dostatečnou vlhkostí. Kvete v době časného jara koncem března až do května. Roste na břehu potoků a v blízkosti vod a listnatých stromů. Listy medvědího česneku se sklízejí před rozkvětem. Na podzim lze sbírat nejen listy, ale také cibulky.

kde roste medvědí česnek
Zdroj: iStock

Kde roste medvědí česnek

  • Veselí nad Moravou
  • Třešť – výskyt na Vysočině
  • Břeclav
  • lužní lesy podél Labe
  • Vranovice, Uherčice, Pouzdřany
  • Lesy u Uherského Ostrohu
  • Kryštofovo Údolí
  • Popovice u Rajhradu – místní obora
  • Žamberk
  • Starý Kolín
  • Polanský les u Ostravy…

Jak rozeznat medvědí česnek od konvalinky?

I nejzkušenějším sběratelům medvědího česneku se může stát, že si ho spletou s konvalinkou. Zatímco medvědí česnek je jedlý, konvalinka je jedovatá. Otrava konvalinkou se projevuje nevolností, křečemi, poruchami srdečního rytmu a kolapsem. Je důležité vyvolat zvracení a přivolat lékařskou pomoc. Abyste se při sklizni dokázali snáze zorientovat, připravili jsme pro vás přehlednou tabulku. Naleznete v ní hlavní rozdíly mezi medvědím česnekem a konvalinkou.

Zdroj: Canva a redakce Modré střechy

Jak uskladnit medvědí česnek

Prvním způsobem, jak uskladnit medvědí česnek, je namočit ho i se stonky do vody a skladovat jej v ledničce. Další možností je vložit medvědí česnek do skleněné nebo umělohmotné dózy. Česnek přikryjte vlhkým papírovým ubrouskem, nádobu zavřete a vložte do ledničky.

Lze ho skladovat i v mrazničce. Předtím je důležité, abyste jej umyli a osušili. Mokré listy medvědího česneku by se více znehodnotily. Mrazem se struktura česneku stejně změní, proto je praktičtější listy nasekat na menší kousky a poté zamrazit.

Jelikož medvědí česnek je bylinka jako každá jiná, lze jej i usušit. Sušením však ztratí svoji typickou intenzitu. Tato forma uskladnění česneku je proto vhodnější pro ty, kteří nemají rádi výraznou chuť česneku.

Recepty z medvědího česneku

Medvědí česnek má v kuchyni opravdu široké využití. Oblíbenou a chutnou formou je například pesto nebo méně známá sůl z medvědího česneku. Vyzkoušejte tyto recepty a oživte svůj jarní jídelníček.

Pesto z medvědího česneku

Ingredience:

  • medvědí česnek
  • olivový olej
  • ořechy (vlašské, kešu, lískové, piniové)
  • sůl

Tip od Modré Střechy!

Máte alergii na ořechy? Namísto nich můžete do pesta z medvědího česneku přidat nastrouhaný parmazán.

Medvědí česnek umyjte a usušte. Vložte jej do mixéru a přidejte olivový olej, ořechy a posolte. Vše spolu pořádně rozmixujte. Hotovým pestem z medvědího česneku naplňte uzavíratelné sklenice. Skladujte v ledničce. Takto připravené pesto vydrží i déle než měsíc. Pesto z medvědího česneku je výbornou pochoutkou na těstoviny, topinky, maso nebo do polévek a pomazánek.

Recepty z medvědího česneku
Zdroj: iStock

Sůl z medvědího česneku

K přípravě soli z medvědího česneku budete potřebovat:

  • 250 g hrubozrnné soli
  • 100 g listů medvědího česneku

Umyté a usušené listy rozmixujte přibližně se 100 gramy soli na hustou pastu. Zbylých 150 gramů soli nasypte do misky a přimíchejte k nim pastu. Vše spolu důkladně promíchejte a vysypte na pečící plech vystlaný papírem. Sůl z medvědího česneku nechte usušit volně 24 hodin nebo v troubě při teplotě 40 stupňů 2 hodiny. Hotovou sůl uskladněte do uzavíratelných sklenic.

Autor článku: Dana Račko

Zdroj foto: iStock, Canva, redakcia Modrej strechy

Diskuse na téma článku