Zdraví z přírody: Recepty z medvědího česneku pro vitalitu a chuť
Medvědí česnek je úžasná bylinka, která má množství blahodárných účinků. Kromě toho je i chutnou ingrediencí při vaření. Přesvědčte se o tom sami. Sesbírali jsme pro vás ty nejlepší a nejchutnější recepty z medvědího česneku.
To nejdůležitější, co o medvědím česneku víme
Medvědí česnek má na zdraví člověka vícero blahodárných účinků. Od antibakteriálních a antibiotických přes posilujících imunitu a paměť až po příznivý vliv na léčbu astmatu a zápalu průdušek. Je toho však ještě o dost více. Medvědí česnek snižuje vysoký krevní tlak, pomáhá při nespavosti a přispívá k optimálnímu trávení.
Daří se mu v listnatých a lužních lesích s dostatečnou vlhkostí. Kvete brzy na jaře, koncem března až do května. Nespleťte si ho však s konvalinkou. Pokud medvědí česnek nevoní a nechutná jako česnek, není to česnek.
Po nasbírání medvědí česnek namočte i se stonky do vody a skladujte v ledničce. Uskladnit ho můžete i v mrazáku nebo ho můžete usušit, i když sušením ztratí svoji typickou intenzitu.
Doporučujeme:
Recepty z medvědího česneku i na snídani
Chléb z medvědího česneku zní opravdu lákavě. Když ho vyzkoušíte, nezapomeňte povrch chleba posypat nasekaným medvědím česnekem nebo ho podávejte s máslem, do kterého jste předtím rozmíchali nasekaný medvědí česnek a sůl.
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sušeného droždí
- 1 hrnek medvědího česneku (nasekaného)
- ¾ hrnku teplé vody
V misce smíchejte mouku, sůl, cukr a sušené droždí. Přidejte nasekaný medvědí česnek a pomalu dávkujte teplou vodu, dokud nevytvoříte hladké těsto. To nechte v teplé místnosti kynout asi hodinu nebo dokud se nezdvojnásobí objem těsta. Na namočenou desku vyklopte těsto a zpracujte ho do požadovaného tvaru chleba. Položte ho na plech na pečení a nechte znovu asi 30 minut kynout. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 až 30 minut nebo dokud chléb není pěkně zlatohnědý.
Doporučujeme:
Recept na polévku z medvědího česneku, která zahřeje
Další chutný recept, který můžete vyzkoušet, je polévka z medvědího česneku. Určitě vás zahřeje a dodá vám i potřebné vitamíny.
Ingredience
- 3 hrsti medvědího česneku (umytého a nasekaného)
- 1 velká cibule (nasekaná)
- 4 brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
- 1 litr zeleninového vývaru
- sůl a černý pepř podle chuti
- olivový olej
Na pánvi si rozehřejte trošku olivového oleje a na něm osmahněte nasekanou cibulku, až zesklovatí. Potom přidejte umytý a nasekaný medvědí česnek a smažte dalších pár minut. Přidejte nakrájené brambory a zalejte zeleninovým vývarem. Když jsou brambory vařené, polévka je hotová. Rozmixujte ji do hladka, osolte a opepřete podle chuti. Podávejte ji ozdobenou kousky medvědího česneku a můžete si udělat i domácí krutony.
Recepty z medvědího česneku zkoušejte i během hubnutí
Pokud hledáte recept na něco lehkého, chutného a výživného, tak salát s cherry rajčátky, mozzarellou a medvědím česnekem vás určitě okouzlí.
Ingredience
- 3 hrnky medvědího česneku (nasekaného)
- 1 hrnky cherry rajčátek
- listová zelenina podle chuti
- 1 mozzarella
- čerstvá bazalka
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- sůl a černý pepř podle chuti
V misce smíchejte nasekaný medvědí česnek s cherry rajčátky a kousky mozzarelly. Doplňte listovou zeleninou podle chuti. V malém hrnku promíchejte olivový olej, balzamikový ocet, sůl a černý pepř, než vám vznikne zálivka. Tu nalejte na zeleninovou směs a důkladně promíchejte. Podávejte posypané čerstvou bazalkou.
Omáčka na těstoviny z medvědího česneku
A nakonec pro vás máme tip na výbornou omáčku z medvědího česneku, která nejlépe chutná s těstovinami, například špagetami.
Ingredience
- 2 hrnky medvědího česneku (nasekaného)
- ½ hrnku olivového oleje
- ¼ hrnku nastrouhaného parmezánu
- mletý černý pepř
- sůl podle chuti
Na pánvi si rozehřejte olivový olej, přidejte nasekaný medvědí česnek a smažte ho, než začne vonět. Když bude mít zlatohnědou barvu, přidejte nastrouhaný parmezán a dobře promíchejte. Osolte a okořeňte podle chuti. Nakonec omáčku smíchejte s těstovinami podle vlastního výběru. Ozdobte parmezánem a podávejte.
Na závěr nám nezbývá nic jiného, než vám popřát dobrou chuť a podpořit vás, abyste do svého jídelníčku toto jaro určitě medvědí česnek zakomponovali. Jestli máte svoje vlastní recepty, určitě se s námi o ně podělte.
P.S. – Věděli jste, že originální inspirace do zahrady, nápady na projekt domu a rady do domácnosti najdete také u našich sousedů? Navštivte naši slovenskou Modrou střechu.
Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ
Zdroj foto: iStock