Recepty z levandule: Vyzkoušejte sušenky či zmrzlinu
„Jsi má, levandulová…“ si můžete prozpěvovat, když budete v kuchyni připravovat tyto recepty z levandule. Levandule je známá zejména pro své léčivé účinky, ale své místo má také v kuchyni. Má výjimečnou vůni a chuť, kterou těžko nahradit jinou surovinou. Pokud jste ji dosud nezkoušeli, je nejvyšší čas to napravit. Vyzkoušejte chutné recepty z levandule, které osvěží váš letní jídelníček.
Levandulové sušenky
Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 120 g másla
- vejce
- 1 PL levandulových květin (čerstvých nebo sušených)
Postup přípravy:
- Změklé máslo smícháme se všemi surovinami a vypracujeme z něj těsto.
- Takto připravené těsto necháme odpočívat v ledničce přibližně hodinu.
- Potom ho rozválíme na tloušťku asi 5 mm a vykrajujeme z něj sušenky.
- Plech vyložíme pečícím papírem, poklademe na něj sušenky a pečeme při teplotě 170 °C zhruba 15 minut.
Recepty z levandule osvěží vaše léto
Přečtěte si také:
Levandule má mnoho léčivých vlastností. Je známá svými protizánětlivými, antiseptickými a uklidňujícími účinky. Je výborným přírodním repelentem proti hmyzu. Kromě toho je populární v aromaterapii pro uklidňující a relaxační vlastnosti.
Levandulový džem
Suroviny:
- 500 g čerstvých levandulových květin
- 1 kg cukru
- 500 ml vody
- 1 citron
Postup přípravy:
- V hrnci smícháme vodu, cukr a šťávu z citronu. Pomalu zahřejeme směs, aby se cukr rozpustil.
- Potom přidáme levandulové květy a za občasného míchání vaříme 20 až 30 minut.
- Hrnec odstavíme, směs necháme trochu vychladnout a poté znovu vaříme přibližně 10 minut, aby se levandulový džem zahustil.
- Hotový džem nalijeme do sklenic a sterilizujeme.
Levandule pochází z oblastí Středomoří, zejména z regionů Francie, Itálie a Španělska. Existuje více než 450 druhů levandule, které se pěstují po celém světě.
Přečtěte si také:
Levandulový sirup
Suroviny:
- 2 hrníčky vody
- 2 hrníčky cukru
- ½ šálku levandulových květin (čerstvých nebo sušených)
- 1 citron
Postup přípravy:
- V hrnci smícháme vodu s cukrem a vaříme ve střední intenzitě do doby, až se cukr rozpustí.
- Přidáme levandulové květy a vaříme je přibližně 10 minut.
- Do vychladlého sirupu přidáme šťávu z jednoho citronu, promícháme a přecedíme přes sítko, abychom se zbavili zbytků levandulového květu.
- Hotový levandulový sirup přelijeme do lahví a skladujeme na chladném místě, nejlépe v ledničce.
Tip od Modré střechy!
Levandulový sirup můžeme přidat do limonád, koktejlů, smoothies, dezertů nebo zmrzliny.
Levandulová zmrzlina
Suroviny:
- 500 ml šlehačkové smetany (2 šlehačkové smetany)
- 1 hrnek mléka
- ¾ hrníčku cukru
- 4 žloutky
- 2 PL levandulových květin (čerstvých nebo sušených)
Postup přípravy:
- V hrnci smícháme mléko s levandulí a přivedeme ho k varu.
- Odstavíme z ohně a necháme půl hodiny vyluhovat, aby se do mléka dostatečně přeneslo levandulové aroma.
- Mléko přecedíme, abychom odstranili levandulové květy.
- V misce vyšleháme žloutky s cukrem. Pomalu k nim přidáváme mléko a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Důležité je, aby se nespálily žloutky. Měla by se vytvořit krémová konzistence.
- Když směs zhoustne, odstavíme ji z ohně a necháme ji úplně vychladnout na pokojovou teplotu. Nyní přidáme šlehačkovou smetanu a pořádně mixujeme, aby se suroviny propojily do rovnoměrné konzistence.
- Připravenou levandulovou zmrzlinu nalijeme do misek nebo formiček na zmrzlinu a necháme minimálně 4 hodiny ztuhnout v mrazničce.
Které recepty z levandule si připravíte vy?
P.S. – Věděli jste, že originální nápady na projekt domu či rady do domácnosti najdete také u našich sousedů? Navštivte naši slovenskou Modrú strechu.
Autor: Dana Račko
Zdroj foto: iStock