Recepty z levandule: Vyzkoušejte sušenky či zmrzlinu

  • 22.06.2024

„Jsi má, levandulová…“ si můžete prozpěvovat, když budete v kuchyni připravovat tyto recepty z levandule. Levandule je známá zejména pro své léčivé účinky, ale své místo má také v kuchyni. Má výjimečnou vůni a chuť, kterou těžko nahradit jinou surovinou. Pokud jste ji dosud nezkoušeli, je nejvyšší čas to napravit. Vyzkoušejte chutné recepty z levandule, které osvěží váš letní jídelníček.

recepty z levandule
Zdroj: iStock

Levandulové sušenky

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 120 g másla
  • vejce
  • 1 PL levandulových květin (čerstvých nebo sušených)

Postup přípravy:

  1. Změklé máslo smícháme se všemi surovinami a vypracujeme z něj těsto.
  2. Takto připravené těsto necháme odpočívat v ledničce přibližně hodinu.
  3. Potom ho rozválíme na tloušťku asi 5 mm a vykrajujeme z něj sušenky.
  4. Plech vyložíme pečícím papírem, poklademe na něj sušenky a pečeme při teplotě 170 °C zhruba 15 minut.

Recepty z levandule osvěží vaše léto

Levandule má mnoho léčivých vlastností. Je známá svými protizánětlivými, antiseptickými a uklidňujícími účinky. Je výborným přírodním repelentem proti hmyzu. Kromě toho je populární v aromaterapii pro uklidňující a relaxační vlastnosti.

Levandulový džem

Suroviny:

  • 500 g čerstvých levandulových květin
  • 1 kg cukru
  • 500 ml vody
  • 1 citron
Levandulový džem
Zdroj: iStock

Postup přípravy:

  1. V hrnci smícháme vodu, cukr a šťávu z citronu. Pomalu zahřejeme směs, aby se cukr rozpustil.
  2. Potom přidáme levandulové květy a za občasného míchání vaříme 20 až 30 minut.
  3. Hrnec odstavíme, směs necháme trochu vychladnout a poté znovu vaříme přibližně 10 minut, aby se levandulový džem zahustil.
  4. Hotový džem nalijeme do sklenic a sterilizujeme.

Levandule pochází z oblastí Středomoří, zejména z regionů Francie, Itálie a Španělska. Existuje více než 450 druhů levandule, které se pěstují po celém světě.

Levandulový sirup

Suroviny:

  • 2 hrníčky vody
  • 2 hrníčky cukru
  • ½ šálku levandulových květin (čerstvých nebo sušených)
  • 1 citron

Postup přípravy:

  1. V hrnci smícháme vodu s cukrem a vaříme ve střední intenzitě do doby, až se cukr rozpustí.
  2. Přidáme levandulové květy a vaříme je přibližně 10 minut.
  3. Do vychladlého sirupu přidáme šťávu z jednoho citronu, promícháme a přecedíme přes sítko, abychom se zbavili zbytků levandulového květu.
  4. Hotový levandulový sirup přelijeme do lahví a skladujeme na chladném místě, nejlépe v ledničce.

Tip od Modré střechy!

Levandulový sirup můžeme přidat do limonád, koktejlů, smoothies, dezertů nebo zmrzliny.
Levandulová zmrzlina
Zdroj: iStock

Levandulová zmrzlina

Suroviny:

  • 500 ml šlehačkové smetany (2 šlehačkové smetany)
  • 1 hrnek mléka
  • ¾ hrníčku cukru
  • 4 žloutky
  • 2 PL levandulových květin (čerstvých nebo sušených)
Levandulová zmrzlina
Zdroj: iStock

Postup přípravy:

  1. V hrnci smícháme mléko s levandulí a přivedeme ho k varu.
  2. Odstavíme z ohně a necháme půl hodiny vyluhovat, aby se do mléka dostatečně přeneslo levandulové aroma.
  3. Mléko přecedíme, abychom odstranili levandulové květy.
  4. V misce vyšleháme žloutky s cukrem. Pomalu k nim přidáváme mléko a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Důležité je, aby se nespálily žloutky. Měla by se vytvořit krémová konzistence.
  5. Když směs zhoustne, odstavíme ji z ohně a necháme ji úplně vychladnout na pokojovou teplotu. Nyní přidáme šlehačkovou smetanu a pořádně mixujeme, aby se suroviny propojily do rovnoměrné konzistence.
  6. Připravenou levandulovou zmrzlinu nalijeme do misek nebo formiček na zmrzlinu a necháme minimálně 4 hodiny ztuhnout v mrazničce.

Které recepty z levandule si připravíte vy?

P.S. – Věděli jste, že originální nápady na projekt domu či rady do domácnosti najdete také u našich sousedů? Navštivte naši slovenskou Modrú strechu.

Autor: Dana Račko

Zdroj foto: iStock

Diskuse na téma článku