Kanadské sruby a zkušenosti s ním.

Zobraz úvodní příspěvek
Ahooj tak chceme stavět teda nechat si postavit kanadský srub...máte ho někdo? vaše zkušenosti co ano či co ne, jaká jsou negativa.....? Dík
Odpovědět
A konečně odborný vyraz průvlak to je to slovo které jsem zapomněl Huraa mockrát děkují :-D a to že trámy strop opticky snižují mne vůbec nenapadlo mockrát děkuji za názory kasho a pavelk x-) :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@pajalu Základový půlkuláč by rozhodně měl přesahovat základ, srubáci je dávají přes vnější hrany základů, typuji tak cca 5 cm přesah. Koukni na foto, je to trošku vidět. Tu drážku je těžko vyfotit, není vidět-jen ji nahmatáš rukou-prostě zářez cca 1x1cm kousek od kraje. Ale je tam nutná, aby voda nestékala pod kuláč. Výška stropu se u srubu počítá právě spíše výška ke stropákům, ne k záklopu. My máme nyní k záklopu 2,7m. Průvlak máme v místě, kde je pod ním zeď, aby tak nerušil. Takže u vás bych řekla také dát výš.
Odpovědět
Profilova fotka
@pajalu :) http://www.modrastrecha.cz/fotoblog/k... koukni tady, je to sice zdaleka, ale určitě musí spodní přečuhovat - kvůli NEhnilobě,,,, a drážka je ze spod malinká 1cm drážka, aby voda, která stéka nedošla do prostoru dřevo-polystyren-základ, ale ukápla,,, ,,, ju? chápeš? drážka je blízko krajíčku,,, ...průvlaky a sloupy a výšky - to všechno umí projektanti,,, nebo si to stavíte od pasu?? :-D jinak my máme určitě výšku nejméně 3metry :) kk
Odpovědět
@pajalu Zdravím, my jsme po odchodu srubařů měli v místě měření 263 cm k záklopu, teď asi po 3 letech máme 249 cm, ale výška stropu je optimální a dostačující. Měla být původně vyšší, ale pak jsme se po nějakém tom přemýšlení rozhodli, že uděláme záklop o jednu kládu dřív, než bylo projektováno. Taky záleží na použitých kládách - myslím tlouťce, protože každá kláda je trochu jiná. :-) . Pokud ale budete mít ještě průvlak, tak bych taky na výšce přidala, už by byl hodně nízko :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@pajalu Nazdááár, budu teď chytrej... Pro psychickou pohodu a mj i z ergonomického hlediska je lepší mít strop (záklop) kolem 3m nad podlahou, normální výška stropu je 2,6m ale v případech kde nejsou pohledové trámy (kuláče). Kuláč působí mohutněji než hranol, takže ti strop opticky sníží ještě víc. Navíc, když ti přijde návštěva s "nadm." výškou třeba 2m, bude si připadat jak na horské chatě. Je to asi o vkusu, pocitech a potřebách, nicméně doporučuju projít pár domečků a něco tě osloví. My to budeme mít ve 2,9m, spodek stropnic 2,65 a spodek průvlaku kolem 2,3. Otázka je jestli se to trochu nezmění, sehnal jsem jedli kolem 40cm střed a víc, takže jestli to zvedne jeřáb :-o , budeme to asi muset kapánek přepočítat =-) Zdravím všechny
Odpovědět
Profilova fotka
@vorelmato máme také přes 3 metry :),,, ale dnes změřím a napíšu,,, po 3 letech, nevím kolik to sedlo,,, jsme v tomto tak trochu nepořádníčci :) JEDLI??? pamatuji si to dobře, že jedle v prvních letech smrdí ??? :) jsem zvědavá na Tvé stavění, moc!! :) kk
Odpovědět
Profilova fotka
@kasha Na mé stavění je zvědavých tolik lidí, že se mi do toho ani nechce :-S , ale já jsem ještě zvědavější tak tak to musím zkusit ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kasha Pozor budu opět chytrej... Jedle se kapku liší stavbou dřeva od smrku a ostatních jehličnanů (u nás běžných), kromě tisu a to tím že nemá pryskyřičné kanálky kt. rozvádějí pryskyřici (kt. má podobnou funkci jako v našem těle lymfa....). Kanálky jsou podél vláken i napříč letokruhy od středu ven, když se dřevo naruší tak z nich pryskyřice vyteče a voní. Jedle podobně jako listnáče kanálky nemá a ochrannou funkci sice plní pryskyřice (mimochodem voňavější než u smrku), ale tato pochází z pryskyřičných váčků umístěných v kůře (když se dřevo naruší tak taky vyteče a zalije ránu atd.) Každé dřevo ale ještě obsahuje fyziologické tekutiny, které obsahují výživné, zásobní nebo odpadní látky a v nich i cukry které jak známo mají tendenci kvasiti. Když se strom zabije motorovou pilou, šťávičky přestanou proudit, a začne probíhat kvašení - čím tepleji tím rychleji, dřevo nestíhá vysychat, zapaří se a to se začne projevovat barevnými změnami..... Proto se na stavbu srubů používá dřevo ze zimní těžby, které neobsahuje tyto šťávičky (stromy v zimě spí a nerostou) a tudíž vysychá jen voda z mezibuněčných prostor a dřevo se nekazí. Proto ty modré fleky u Vás doma.....a dostáváme se příliš daleko od tématu. Tento rozdíl ve stavbě těla způsobuje, že zpracované dřevo smrku, modřínu, borovic příjemně voní - protože jsou pryskyřičné kanálky pootevírané broušením, řezem a tak. Jedle voní taky, ale velice jemně, protože prakticky veškerá pryskyřice je odstraněná při odkornění. Pokud je vytěžená ve špatném období - může tuto slabou vůni přerazit smrádek ze zkvašených šťáv v cévách. U těch voňavých dřevin to funguje úplně stejně, ale není to cítit, protože pryskyřice ten smrad přerazí. Howgh!
Odpovědět
@vorelmato ty Vorle, ty bys měl dělat něco se dřevem ....
Odpovědět
Profilova fotka
@petrfrenk ty Peťo, mám pocit, že toho jednou budu mít plné zuby (až na schodech zakopnu :-o )
Odpovědět
Všem mockrát děkují jste tady skvěla partička :-D :-) více hlav vice ví :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@vorelmato Vorlíku, děkuji, bylo to krásně výživné!!!!! @pajalu tak jsem změřila výšku záklopu . 3,10 m :) kk
Odpovědět
Článek se načítá
zdravim vsechny stavitele,muze mi prosim odpovedet nekdo,kdo uz ma za sebou povrchovou upravu dreva?zajimaji mne pouzite vosky,laky atd.mam uz zakladni napusteni fermezi a na jare mne ceka finale,akorat jeste nejsem rozhodnut co pouziju.
Odpovědět
Profilova fotka
@hhanys ahojky, někde v diskuzích v tomto vlákně se tomu dlouze věnuji,,, jestli jsi už napustil fermeží (lněný olej?), tak nehrozí syntetika - tedy tenkostěné laky a to je dobře :)) venku se musí dát něco s uv filtrem - my máme kreidezeit - a uv filtry jsou vytvořeny jemně mletým barevným pískem a podobně :) určitě dva nátěry - ven... Dovnitř jsme dali vnitřní olej, vosky se velmi těžce nanášejí a musí se vyleštit, jinak dlouho schnou,,, také máme kreidezeit - jsou to přírodní leje,,, existuje jich více, Osmo - asi nejdražší varianta, pak kanadský PARA něco :) a dokonce jeden známý jel pro nějaký světlicový olej někam ke šluknovu,,, možná bych mohla sehnat kontakty, kdyby jsi chtěl :) to je z mé strany vše :) Máš SRUB? jaký a kde, jsme tady zvědaví :))) kk
Odpovědět
@hhanys Zdravím, my máme na srubu právě tu zmíněnou PARA něco :-) , je to kanadská lazura na dřevo na bázi lněných olejů, posílám ti odkaz, mrkni na to. Jak dlouho vydrží - to se uvidí časem, ale ještě nás čeká 2. nátěr. Vnitřek máme taky Paru, ale odstín transparent - má být bezbarvá, ale má lehce medový odstín. http://www.cf-centrumfasad.cz/str/bar... Zuzana
Odpovědět
Profilova fotka
@hhanys @kasha @skuzus ahoj, no přesně tohle téma je pro nás také aktuální..... na balkoně už nám schnou natřené 4 vzorky od Kreidez. a z ostatních firem se je snažím vymámit ;-) tak piště , radte!!
Odpovědět
Profilova fotka
@jptn více ze mně nedostaneš,,, někde v diskuzi je celá moje rozborka, jak jsem na co přišla,,, :) co a proč je levnější a škoda že tady nepřijde Boženka, nebot ta to celé natírala jen fermeží a byla bych ráda, kdyby napsala jak to vypadá,.,, :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kasha ;-) :-D
Odpovědět
ahoj všichni, tak ty hezké jarní snímky, co jsem dala do fotoalba už nejsou skutečností, přes noc přišla zima, ale docela to rychle taje :-) :-) :-) @hhanys My máme všechny nátěry od Kreidezeit -venku 1x základní olej, pak 2x lazura - pinie, uvnitř máme olej a vosk. Po vosku jsou klády krásně žluťounké.Ale např. v technické místnosti jsme použili na klády tvrdý podlahový olej ,kvůli vlhkosti.Vosk jsme použili i na palubky, ale to vůbec neschlo, to nedoporučuji, i když v Kreidez. nám řekli, že na palubky se to určitě hodí taky - ale to je blbost :-D Zvenku si to zatím drží krásně barvu, i z jihu ,kde na srub praží slunce. Máme natřeno cca asi 2 roky. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kanavi Zdravím Tebe i všechny ostatní :) každé ráno si na TEBE Ivi vzpomenu, nebto když jdu k autu, tak byť máme sněhu dost, ptáčci cvrlikají, jako kdyby bylo jaro,,, nějak se asi popletli, žejo, v lednu :) krásný den všem preji :) kk
Odpovědět
Profilova fotka
@kanavi zaujalo mě použití tvrdého vosku v tech. místnosti, kvůli vlhku. A co v koupelně, tam to máte taky tvrdým voskem? Kamarád do koupelny vosk nepoužil, jen olej. Prý mu to poradili z firmy, že voda na vosku dělá bílé tečky.
Odpovědět
Profilova fotka
@pekbit Ivka napsala, že dali tvrdý podlahový olej :).....(mimochodem si myslím, že vosk lépe chrání proti vlhkosti, nebot vnikne hloubš),,,,, my máme všude olej a myslím, že to je dobrá volba,, také to medovatí a vosk je příliš náročný na aplikaci :) No a chodívala tady Boženka, která natírala celou roubenku jen fermeží a říkala, že ji velmi překvapiko to, že když jsou v koupelně, nikde se nic nasráží (zrcadlo a podobně) stromy si s vlhkostí poradí :)) kk
Odpovědět
Profilova fotka
@pekbit jo zapomněla jsem napsat, že ani u vylívání podlahovky se nikde nic nezarosilo,,, stromy si poradí :) není proč to řešit - kdyby to ovšem byly palubky, zalakované natvrdo, aby nedýchaly, tak to ne problém,,, kk
Odpovědět
Profilova fotka
@pekbit jj je to oříšek, ted to řešíme a jde mi z toho hlava kolem..... ]-(
Odpovědět
Profilova fotka
@kasha no jo, máš recht. Blbě čtu a pak se blbě ptám :-D Ale abych si to potvrdil, stačí olej a klády nezačnou tmavnout? A Boženku jsem tedy nepochopil vůbec =-) @jptn taky mi z toho jebe, ale občas mám pocit, že to moc žeru a měl bych tomu dát větší volnost. Nějak to dopadne :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@pekbit máš ještě čas ;-) stejně se nakonec budeme muset rozhodnout každý sám...... cos nepochopil s Boženkou???
Odpovědět
@pekbit Tvrdý podlahový olej (není to vosk) - nám doporučili na klády, tam kde bude prý více vlhko nebo pára. Dělá se to i v kuchyních, ale tam jsme ho nedali. Koupelnu máme v podkroví, tam jsou palubky , tam jsme ho použili také . Měl by být i prodyšný, jak píší v návodu.Nikde žádné potíže s vlhkostí nemáme. :-) , je pravda jak píše Karin,, že klády si s tím umí poradit. Vlastnosti Podlahového tvrdého oleje :(opsáno z návodu) Podlahový tvrdý olej Kreidezeit proniká do podkladu a vytváří dobrou, silnou a trvanlivou impregnaci. Je schopný difuze a odolný nečistotám a vodě. Podlahový tvrdý olej je vyroben z přírodních, stále narůstajících a nejedovatých látek. @kasha Karin, mě tu taky zpívají ptáčci ,tak asi už to jaro příjde brzy. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@pekbit ANO, když uvnitř natřeš olejem, tak přirozeně zezlátnou,,, nepůsobí tam UV paprsky a vítr a déšť :)))), prý přes okna neopaluje :))) a co s BOZENKOU - ta natřela celý dum olejem a když se kdysi psrchovala v paneláku, tak měla zarošené zrcadlo a ted nic,,, už? :) jo? :-D Naštěstí jsem si záhy udělala úplné jasno, že žádnou syntetiku nechci a pak už jen záleží na peněžence - Osmo je dost drahé a užasně bio :))) a kreidezeit má skvělou tradici a Para asi také, tak záleží na ceně... a ony samozřejmě nesedí ani ty jejich propočty, kolik toho vynatíráš,,, nebot i kdyby to byl profík jako bič, nic nenadělá s tím, že moje klády sajou jako savý papír,,, :) a tak to u nás bylo, chlemtaly to jako hladové :) a to je dobře,,, druhý nátěr plánujeme letos, nebo napřesrok, podle mnoha detailů :) kk mimochodem - co je tam tak komplikovaného?? ještě zopakuji - čím dražší tím více přírodního ředidla, tím více kláda pije a tím větší spotřeba a tím více peněz,,, ted jsem koukla na kreidezeit, oni už nemají naši barvu,,, nová bříza :))) hmm jinak není na závadu začít od světlejší barvy, nebot vždy to ztmavne a vždy mužeš jít do tmavší :)) ... jo tvrdý podlahový olej sjme dali na schody :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kasha mají ,přišla mi ve vzorečku, máme ji " našmrdlanou" na prkýnku ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kasha Boženku jsem už pochopil, já hledal nějakej špek v té fermeži :-D. Že dřevo bere vlhko, to naštěstí gómám :-D @jptn S kreide teď komunikuju, ale trochu se mi rozchází nabídnuté barvy s nabídkou odstínů na stránkách. bereš od nich i natěrače, nebo jedete sami?
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?