A konečně odborný vyraz průvlak to je to slovo které jsem zapomněl Huraa mockrát děkují :-D
a to že trámy strop opticky snižují mne vůbec nenapadlo mockrát děkuji za názory kasho a pavelk x-) :-D
@pajalu Základový půlkuláč by rozhodně měl přesahovat základ, srubáci je dávají přes vnější hrany základů, typuji tak cca 5 cm přesah. Koukni na foto, je to trošku vidět. Tu drážku je těžko vyfotit, není vidět-jen ji nahmatáš rukou-prostě zářez cca 1x1cm kousek od kraje. Ale je tam nutná, aby voda nestékala pod kuláč.
Výška stropu se u srubu počítá právě spíše výška ke stropákům, ne k záklopu. My máme nyní k záklopu 2,7m. Průvlak máme v místě, kde je pod ním zeď, aby tak nerušil. Takže u vás bych řekla také dát výš.
@pajalu :) http://www.modrastrecha.cz/fotoblog/k... koukni tady, je to sice zdaleka, ale určitě musí spodní přečuhovat - kvůli NEhnilobě,,,, a drážka je ze spod malinká 1cm drážka, aby voda, která stéka nedošla do prostoru dřevo-polystyren-základ, ale ukápla,,, ,,, ju? chápeš? drážka je blízko krajíčku,,,
...průvlaky a sloupy a výšky - to všechno umí projektanti,,, nebo si to stavíte od pasu?? :-D jinak my máme určitě výšku nejméně 3metry :)
kk
@pajalu Zdravím, my jsme po odchodu srubařů měli v místě měření 263 cm k záklopu, teď asi po 3 letech máme 249 cm, ale výška stropu je optimální a dostačující. Měla být původně vyšší, ale pak jsme se po nějakém tom přemýšlení rozhodli, že uděláme záklop o jednu kládu dřív, než bylo projektováno. Taky záleží na použitých kládách - myslím tlouťce, protože každá kláda je trochu jiná. :-) . Pokud ale budete mít ještě průvlak, tak bych taky na výšce přidala, už by byl hodně nízko :-|
@pajalu Nazdááár, budu teď chytrej...
Pro psychickou pohodu a mj i z ergonomického hlediska je lepší mít strop (záklop) kolem 3m nad podlahou, normální výška stropu je 2,6m ale v případech kde nejsou pohledové trámy (kuláče).
Kuláč působí mohutněji než hranol, takže ti strop opticky sníží ještě víc. Navíc, když ti přijde návštěva s "nadm." výškou třeba 2m, bude si připadat jak na horské chatě. Je to asi o vkusu, pocitech a potřebách, nicméně doporučuju projít pár domečků a něco tě osloví.
My to budeme mít ve 2,9m, spodek stropnic 2,65 a spodek průvlaku kolem 2,3. Otázka je jestli se to trochu nezmění, sehnal jsem jedli kolem 40cm střed a víc, takže jestli to zvedne jeřáb :-o , budeme to asi muset kapánek přepočítat =-)
Zdravím všechny
@vorelmato máme také přes 3 metry :),,, ale dnes změřím a napíšu,,, po 3 letech, nevím kolik to sedlo,,, jsme v tomto tak trochu nepořádníčci :)
JEDLI??? pamatuji si to dobře, že jedle v prvních letech smrdí ??? :)
jsem zvědavá na Tvé stavění, moc!! :)
kk
@kasha Pozor budu opět chytrej...
Jedle se kapku liší stavbou dřeva od smrku a ostatních jehličnanů (u nás běžných), kromě tisu a to tím že nemá pryskyřičné kanálky kt. rozvádějí pryskyřici (kt. má podobnou funkci jako v našem těle lymfa....). Kanálky jsou podél vláken i napříč letokruhy od středu ven, když se dřevo naruší tak z nich pryskyřice vyteče a voní.
Jedle podobně jako listnáče kanálky nemá a ochrannou funkci sice plní pryskyřice (mimochodem voňavější než u smrku), ale tato pochází z pryskyřičných váčků umístěných v kůře (když se dřevo naruší tak taky vyteče a zalije ránu atd.) Každé dřevo ale ještě obsahuje fyziologické tekutiny, které obsahují výživné, zásobní nebo odpadní látky a v nich i cukry které jak známo mají tendenci kvasiti.
Když se strom zabije motorovou pilou, šťávičky přestanou proudit, a začne probíhat kvašení - čím tepleji tím rychleji, dřevo nestíhá vysychat, zapaří se a to se začne projevovat barevnými změnami.....
Proto se na stavbu srubů používá dřevo ze zimní těžby, které neobsahuje tyto šťávičky (stromy v zimě spí a nerostou) a tudíž vysychá jen voda z mezibuněčných prostor a dřevo se nekazí. Proto ty modré fleky u Vás doma.....a dostáváme se příliš daleko od tématu.
Tento rozdíl ve stavbě těla způsobuje, že zpracované dřevo smrku, modřínu, borovic příjemně voní - protože jsou pryskyřičné kanálky pootevírané broušením, řezem a tak.
Jedle voní taky, ale velice jemně, protože prakticky veškerá pryskyřice je odstraněná při odkornění. Pokud je vytěžená ve špatném období - může tuto slabou vůni přerazit smrádek ze zkvašených šťáv v cévách.
U těch voňavých dřevin to funguje úplně stejně, ale není to cítit, protože pryskyřice ten smrad přerazí.
Howgh!
zdravim vsechny stavitele,muze mi prosim odpovedet nekdo,kdo uz ma za sebou povrchovou upravu dreva?zajimaji mne pouzite vosky,laky atd.mam uz zakladni napusteni fermezi a na jare mne ceka finale,akorat jeste nejsem rozhodnut co pouziju.
@hhanys ahojky, někde v diskuzích v tomto vlákně se tomu dlouze věnuji,,, jestli jsi už napustil fermeží (lněný olej?), tak nehrozí syntetika - tedy tenkostěné laky a to je dobře :))
venku se musí dát něco s uv filtrem - my máme kreidezeit - a uv filtry jsou vytvořeny jemně mletým barevným pískem a podobně :) určitě dva nátěry - ven...
Dovnitř jsme dali vnitřní olej, vosky se velmi těžce nanášejí a musí se vyleštit, jinak dlouho schnou,,, také máme kreidezeit - jsou to přírodní leje,,, existuje jich více, Osmo - asi nejdražší varianta, pak kanadský PARA něco :) a dokonce jeden známý jel pro nějaký světlicový olej někam ke šluknovu,,, možná bych mohla sehnat kontakty, kdyby jsi chtěl :)
to je z mé strany vše :)
Máš SRUB? jaký a kde, jsme tady zvědaví :)))
kk
@hhanys Zdravím, my máme na srubu právě tu zmíněnou PARA něco :-) , je to kanadská lazura na dřevo na bázi lněných olejů, posílám ti odkaz, mrkni na to. Jak dlouho vydrží - to se uvidí časem, ale ještě nás čeká 2. nátěr. Vnitřek máme taky Paru, ale odstín transparent - má být bezbarvá, ale má lehce medový odstín.
http://www.cf-centrumfasad.cz/str/bar...
Zuzana
@hhanys@kasha@skuzus ahoj, no přesně tohle téma je pro nás také aktuální..... na balkoně už nám schnou natřené 4 vzorky od Kreidez. a z ostatních firem se je snažím vymámit ;-) tak piště , radte!!
@jptn více ze mně nedostaneš,,, někde v diskuzi je celá moje rozborka, jak jsem na co přišla,,, :) co a proč je levnější a škoda že tady nepřijde Boženka, nebot ta to celé natírala jen fermeží a byla bych ráda, kdyby napsala jak to vypadá,.,, :)
ahoj všichni, tak ty hezké jarní snímky, co jsem dala do fotoalba už nejsou skutečností, přes noc přišla zima, ale docela to rychle taje :-) :-) :-)
@hhanys My máme všechny nátěry od Kreidezeit -venku 1x základní olej, pak 2x lazura - pinie, uvnitř máme olej a vosk. Po vosku jsou klády krásně žluťounké.Ale např. v technické místnosti jsme použili na klády tvrdý podlahový olej ,kvůli vlhkosti.Vosk jsme použili i na palubky, ale to vůbec neschlo, to nedoporučuji, i když v Kreidez. nám řekli, že na palubky se to určitě hodí taky - ale to je blbost :-D Zvenku si to zatím drží krásně barvu, i z jihu ,kde na srub praží slunce. Máme natřeno cca asi 2 roky. :-)
@kanavi Zdravím Tebe i všechny ostatní :) každé ráno si na TEBE Ivi vzpomenu, nebto když jdu k autu, tak byť máme sněhu dost, ptáčci cvrlikají, jako kdyby bylo jaro,,, nějak se asi popletli, žejo, v lednu :)
krásný den všem preji :) kk
@kanavi zaujalo mě použití tvrdého vosku v tech. místnosti, kvůli vlhku. A co v koupelně, tam to máte taky tvrdým voskem? Kamarád do koupelny vosk nepoužil, jen olej. Prý mu to poradili z firmy, že voda na vosku dělá bílé tečky.
@pekbit Ivka napsala, že dali tvrdý podlahový olej :).....(mimochodem si myslím, že vosk lépe chrání proti vlhkosti, nebot vnikne hloubš),,,,, my máme všude olej a myslím, že to je dobrá volba,, také to medovatí a vosk je příliš náročný na aplikaci :)
No a chodívala tady Boženka, která natírala celou roubenku jen fermeží a říkala, že ji velmi překvapiko to, že když jsou v koupelně, nikde se nic nasráží (zrcadlo a podobně) stromy si s vlhkostí poradí :))
kk
@pekbit jo zapomněla jsem napsat, že ani u vylívání podlahovky se nikde nic nezarosilo,,, stromy si poradí :) není proč to řešit - kdyby to ovšem byly palubky, zalakované natvrdo, aby nedýchaly, tak to ne problém,,,
kk
@kasha no jo, máš recht. Blbě čtu a pak se blbě ptám :-D Ale abych si to potvrdil, stačí olej a klády nezačnou tmavnout?
A Boženku jsem tedy nepochopil vůbec =-)
@jptn taky mi z toho jebe, ale občas mám pocit, že to moc žeru a měl bych tomu dát větší volnost. Nějak to dopadne :-D
@pekbit Tvrdý podlahový olej (není to vosk) - nám doporučili na klády, tam kde bude prý více vlhko nebo pára. Dělá se to i v kuchyních, ale tam jsme ho nedali. Koupelnu máme v podkroví, tam jsou palubky , tam jsme ho použili také . Měl by být i prodyšný, jak píší v návodu.Nikde žádné potíže s vlhkostí nemáme. :-) ,
je pravda jak píše Karin,, že klády si s tím umí poradit.
Vlastnosti Podlahového tvrdého oleje :(opsáno z návodu)
Podlahový tvrdý olej Kreidezeit proniká do podkladu a vytváří dobrou, silnou a trvanlivou impregnaci. Je schopný difuze a odolný nečistotám a vodě. Podlahový tvrdý olej je vyroben z přírodních, stále narůstajících a nejedovatých látek.
@kasha Karin, mě tu taky zpívají ptáčci ,tak asi už to jaro příjde brzy. :-)
@pekbit ANO, když uvnitř natřeš olejem, tak přirozeně zezlátnou,,, nepůsobí tam UV paprsky a vítr a déšť :)))), prý přes okna neopaluje :))) a co s BOZENKOU - ta natřela celý dum olejem a když se kdysi psrchovala v paneláku, tak měla zarošené zrcadlo a ted nic,,, už? :) jo? :-D
Naštěstí jsem si záhy udělala úplné jasno, že žádnou syntetiku nechci a pak už jen záleží na peněžence - Osmo je dost drahé a užasně bio :))) a kreidezeit má skvělou tradici a Para asi také, tak záleží na ceně... a ony samozřejmě nesedí ani ty jejich propočty, kolik toho vynatíráš,,, nebot i kdyby to byl profík jako bič, nic nenadělá s tím, že moje klády sajou jako savý papír,,, :) a tak to u nás bylo, chlemtaly to jako hladové :) a to je dobře,,, druhý nátěr plánujeme letos, nebo napřesrok, podle mnoha detailů :)
kk
mimochodem - co je tam tak komplikovaného??
ještě zopakuji - čím dražší tím více přírodního ředidla, tím více kláda pije a tím větší spotřeba a tím více peněz,,, ted jsem koukla na kreidezeit, oni už nemají naši barvu,,, nová bříza :)))
hmm
jinak není na závadu začít od světlejší barvy, nebot vždy to ztmavne a vždy mužeš jít do tmavší :))
... jo tvrdý podlahový olej sjme dali na schody :)
@kasha Boženku jsem už pochopil, já hledal nějakej špek v té fermeži :-D. Že dřevo bere vlhko, to naštěstí gómám :-D
@jptn S kreide teď komunikuju, ale trochu se mi rozchází nabídnuté barvy s nabídkou odstínů na stránkách. bereš od nich i natěrače, nebo jedete sami?