Kanadské sruby a zkušenosti s ním.

Zobraz úvodní příspěvek
Ahooj tak chceme stavět teda nechat si postavit kanadský srub...máte ho někdo? vaše zkušenosti co ano či co ne, jaká jsou negativa.....? Dík
Odpovědět
@viola2505 to je pravda, jde to obtížně, ale některé firmy při objednání cca nad 15m3 izolace nabící bezplatné zapůjčení speciálního elektrického nože a tím to jde jak po másle :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@trn2005 jo,jo, už o něm víme-bosh aligátor,nebo tak nějak..my konopí kupovali přímo ze skladu,takže tam tyto vymoženosti nenabízeli :-)
Odpovědět
@viola2505 jo přesně tak nějak se to jmenuje :-) klasické nože na tepelné izolace nejsou moc platné.
Odpovědět
@trn2005 netuším odkud taháš ty cifry, ale ještě předloni si Kraus za kubík cedru počítal 18000.
Odpovědět
Profilova fotka
A co takhle uhlíková stopa panáčci? Co budou lidi na světě - tím více se bude neustále zvyšovat produktivita práce a mechanizace výroby - tím více bude lidí bez práce - a co vymyslí člověk aby se uživil v době kdy je všechno vymyšlené? Většinou nějakou ptákovinu, na kterou se ostatní chytí a za každou cenu ji musí mít - hlavně když je logicky zdůvodnitelná. Dřevo tůjí, cypřišů a sekvojí někde v Kalifornii nebo tam kdesi, je vhodné hlavně kvůli velkému množství, svým dimenzím a jednoduchému pořezovému plánu, na výrobu stavebního řeziva na skvělé sendvičové stavby - tam kdesi - v prvé řadě proto, že tam jiného dřeva (které je dražší a tím pádem těžko prodejné (bo amerika je ekonomická velmoc)) moc není. Na dokreslení skvělého původu tohoto dřeva a jeho ceny - těží se na těžebních claimech, které si koupí velké dřevařské společnosti a odlesňují se mechanizovaně plochy cca 30 - 40ha, většiny kusů se lidská ruka dotkne až při stavbě (a to i v případě, že se toto řezivo plaví do Evropy) - jestli je jeho cena na našem trhu reálná, toť otázka. Ale kdyby se mělo v americe stavět z českého modřínu, jeho cena tam by byla asi velice podobná a počet staveb z něj by asi korespondoval s počtem cedrových staveb u nás, si myslim. Samozřejmě Investor by musel být náležitě zpracován spoustou zaručených čísel a studií o jeho jedinečnosti. Já ty vlastnosti nezpochybňuju, ale máme tu začít pěstovat v lese cypřiše, protože to je terno? Když tu máme vlastní, původní a vůbec ne špatné dřevo, které při těžbě pomůže zaměstnat lidi, (kteří díky tomu nevymýšlejí ptákoviny) a navíc to má tradici? Podotýkám, že s pravým cedrem, který je kvalitou a někde mezi borovicí a smrkem - toto dřevo nemá nic společného (a to by byla teprve cena za m3), když ho sem někdo dovalí. Bojím se chvíle, kdy nějaká "chytrá" hlava vymyslí, že je super stavět domy z borovice pěstované na Brazilských lignikulturních plantážích - protože... nebo, co takhle bambus - je to trvanlivé, plné vzduchu, hladké (nemusí se to taky brousit a natírat) Sorry, nějak jsem se rozvášnil
Odpovědět
Profilova fotka
@vorelmato Marťos zcela s TEBOU souhlasím!!! :) Není nad naše stromečky :), krásné 100 let rostlé v okolí :) @trn2005 děkuji za přednášku, ale nějak se mně netýká,,, a ani nebudu nikomu radit že cedr je lepší,,, Mám zkušenosti se smrkem a opravdu jsem si nádherně užívala při broušení, nebot to famozně voní!! a hlavně když jsem narazila na smolničku,,, jeeee :)) a natírá se jak chceš a třeba i nenatřeš,,, a když jsi na oleji, tak už nikdy nic nebrousíš, leda tě někdo divně zpracuje na tenkovrstvou lazuru :) No a potřetí se PTAM :) přehlížíš, nebo nechceš napsat? cože jsi postavil a v čem bydlíš, či snad to někde stavíš?? kk
Odpovědět
@vorelmato s ekologickou stopou to máš jistě pravdu a v mnohém ostatním se dá taky souhlasit, jen ekologická stopa i po dovolené, na kterou jsme letěli letadlem je tak velká, že i kdybychom se proměnili v samotný strom -jako ten wolf nebo který to byl :-) tak ji stejně nesmažem. neznám ty výpočty, ale pokud se těží 300-500 let staré cedry tak pravděpodobně do sebe nasoukaly 3x-5x více CO2 než naše 60-100 leté smrky, čili v ekologii tady asi vítězí - nevím. nevím ani zda se těží i v kalifornii, tam spíše na filmovém plátně, ale určitě je největším producentem cedru britská kolumbie v kanadě od které se v ekologii a zacházení s lesy myslím můžeme ještě dlouho učit. Určitě není ekologická doprava byť je lodí, ale i tak je pro mě s podivem, že cena oproti našeho dřeva, které není náročné na onu dopravu, je tak nízká. S tou prací našich lidí je to taky trochu smutná realita, neboť naše dřevo těží a zpracovávají hlavně němci a rakušané a my ho jen draze kupujeme, ale hrdě se bušíme do hrudi, že je naše 8-) já se nesnažím vyzdvihovat jedno nad druhé, jen jsem reagoval na klišé, že je cedr popř. cedrový sendvič drahý, protože ve skutečnosti je to jen jakási nálepka nepodložená konkrétními fakty :-) @kasha - a víš jak famózně a krásně voní ten cedr? jeeeeeeeéééé to je taky parádička. a když ho brousíš nebo do něj vrtáš, to je vůůůůně. vždycky jsem si myslel, že mi stačí TV s uhlopříčkou 50cm, než jsem u známého viděl film či sportovní přenos na uhlopříčce 100 cm - je třeba nemít předsudky a mnohdy zastaralé názory a je potřeba taky poznávat a objevovat mnohé nové a někdy už i našimi předky dávno objevené, jen zapomenuté ;-) a s fotkama to je složité, manželka se nerada prezentuje a já jí to respektuji, tak někdy v budoucnu, není to že bych přehlížel :-)
Odpovědět
@kanavi sorry, mám zpoždění se čtením, běhám na běžkách po Šumavě - PARÁDA!!! Ivo, jak jste zesílili izolaci, aby se nerosila folie? - tomu nějak nerozumím, když nerozebereš šikminy s izolací, tak jí nepřidáš, ne....? dík Petr
Odpovědět
Profilova fotka
@trn2005 :))) chichi, ale cedr se přece nebrousí, tak nevím co bych tam brousila a máte v trámech motýlky? my ano :)) a Nám naše dřevo fakt zpracovali naši lidé - nicméně vím co jsi měl na mysli... (a víš jak je krásně bez televize? :-D) A poslední poznámečka, krátká a ftipná :-D FAKT, nepotřebujeme vidět manželku, normálně to všechno nafoť bez ní a nebo když máš fotky, tak to ořež :-D (dobré viď?),,, nicméně to někdy v budoucnu znám velmi dobře,,, nejde nejde, ok krásný den fšem :) kk
Odpovědět
@kasha a to já bych se na manželku klidně i podíval ... Zoncna rumpluje a když jsme za celý únor měli nasvícených na solárech 15 hodin, tak dneska po 6 dnech března už je to 25 hodin ... ale prý už zase na čas končíme ... škoda ... @trn2005 o tom zateplení nějakou vlnou nebo konopím nebo deskami zvnějšku uvažuji ( v horizontu mnoha let) - ještě o tom dáme řeč ... PF
Odpovědět
Profilova fotka
@petrfrenk NOJO, chlap :-D ale mně zajímá domeček, ne žena, ale trn se muže cvaknout se sekyrkou nebo vrtačkou u cedru :))) což? ad soláry - tak ti je trochu závidím, ale v dobrém a těším se na naše někdy v další pětiletce :-D a řekni mi, to ty jsi takový punťa a všechno si píšeš a nebo to něco na soláru zaznamenává ? :) ad izolace? cože? Ty by jsi svou cedrovou chaloupku uzoloval zvnějšku? určitě jsi počítal s tím, že se musím zeptat, cože tě k tomu vede? Děkuji a krásný den, ještě sluníčkový!! :) kk
Odpovědět
@kasha no, záznamy se snažím vést, ale nedávno mi dítka všechny 3 roky staré smázly rukou nedílnou a společnou. Jinak soláry mají své počítadlo, takže jednou za měsíc zachytím stav a je to... No to zateplení .... spíše taková rozmařilost než nutnost ... nevím, nechci udělat hůře než to teď je ... a peníz stejně není, takže .... rozhodně by zvnějšku zase přišel cedr, takže velká změna by to nebyla ... už se zatahuje, konec slunka
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@petrfrenk znám to s tou ztrátou dat, ale vyrovnala jsem se tím velmi hladce, k mému podivu :), ad zateplení - jo tááák, představit konopí a cedr,,, jako že by jsi ještě méně portopil, jo? :) a už jsi tam měl termokameru? Jestli je cedr tak skvělý izolant, tak by se prachy za takové zateplení nikdy nevrátily :) si myslím,,, a užší výzor, nové venkovní parapety,,, :) jsem na TEBE zvědavá, vidím, že by jsi už zase něoc budoval,,, nudíš se jo? 8-) přije´d na brigádku na pořádný SRUB :-D zolcna ještě u nás rumpluje, tak si mraky nechte ... :) kk
Odpovědět
@petrfrenk Taky jsem běžkovala ... na Lipně a bylo super. Stála jsem na tom potřetí v životě, ale dobrý :-D Sice mě všichni předjížděli, hlavně při sjíždění kopců... já plužila jako blázen, z kopců mám hrůzu... raději jezdim po rovince. :-D K té izolaci: Přidali jsme izolaci - ne do střechy.. tam žádnou nemáme, ale na půdu do podlahy. Tam je to odkryto. Pouze je tam pár prken pro chození. Takže to teplo co odcházelo přes strop z podkroví do půdičky, tak se tomu tímto zabránilo.Volně se položila na tu stávající. Samozřejmě teplo procházelo jen určitými místy (podle termokamery), ale my jsme přidali izolaci po celé půdě. Dali jsme tam isover - pásy. Jestli chceš, tak to nafotím. Ještě něco prochází kolem vstupu na půdu, ale už to není tak hrozný. Na to máme připravený extrudovaný polyester. Ještě se samozřejmě uvidí až přijdou větší mrazy. Při těch je to nejvíc vidět. Ale už jsme to kontrolovali a bylo asi -5 stupňu a žádná námraza na folie se neobjevila, ani se to nikde nerosí. Iva
Odpovědět
tak teď se zeptám já, my se tady s manželem střídáme....jaké máte sklo v oknech dvoj nebo trojsklo?
Odpovědět
@barborka53 v podstatě jsme měli v úmyslu dát dvojsklo, ale dodavatel v rámci lednových akcí nabízel trojskolo v ceně dvojskla tak máme trojskla. Jinak není řečeno, že musí být všude stejná okna, naopak se někdy doporučuje na jižní slunečné strany dávat dvojsklo a na severní strany trojskolo (na jihu pro tepelné zisky a na severu pro lepší izolační vlastnosti). Někdy je i vhodné mít trojskla na straně od cesty - vyšší útlum.
Odpovědět
Profilova fotka
@barborka53 my máme také trojskla.. stejně jako u" trn "byly v akci za cenu dvojskel.... ale musím říct, že ted když je slunečno, i přes trojskla sluníčko místnost krásně prohřeje.....
Odpovědět
Profilova fotka
@barborka53 Ahoj, máme taky trojsklo, podle výrobce dělají dvojsklo velmi výjmečně.
Odpovědět
@pekbit díky a třeba rozdíly, co je lepší, nám nabízejí obojí...
Odpovědět
Profilova fotka
@barborka53 :)) máme dvojsklo,,, dělá se úplně normálně a TROJSKLO je opravdu vhodné z 90% na snížení HLUKU, nic více nedá i když jsou čísla všelijaká :))), TROJSKLO - myslím si - bude muset mít tlustší rámy a to Vám nidko levněji nedá, to je více dřeva. Před asi 7 lety byly šířky rámu 68 klasika, nyní se už prosazují větší a větší tloušťky. My máme myslím 74 nebo 78. Nabízeli 82, 92 a podobně,,, ale cena skutečně jiná a pravdědopodně tam bude zanedbatelný rozdíl v tepelném prostupu, který totálně popře špatně a nebo dobře utěsnění a osazení oken. :-D tak to cítím a vidím já :) holka z hor :)) Krásný den Vám přeji fšem,... kk p.s. barborka - trochu se ještě podívejte na kliky a jiné drobnosti, to se rádo opomíjí a pak se po dvou letech mění :( když natrefíte na vychytralce,,, a jdete do dřeva? tam je veliký finanční rozdíl v europrofilech, smrku, jiných dřevinách, masivu - v masivu nevidím velkou přednost, i když je dražší :-D, nebot musí být hodně dobře vysušené,,, u europrofilů je třeba ohlídat spoje dřeva a vybrat vhodné finální ošetření...
Odpovědět
@barborka53 když bych si měl znovu vybrat, tak si opět vyberu trojska a to i na zmiňovanou jižní stranu - tepelné zisky jsou dostačující i u trojskel. Izolační vlastnosti oceníš při zimě jako letos, kdy toho slunce moc nebylo. U trojskla jsou i širší rámy - nepůsobí pak křehce, naopak. Ale podstatnější vliv na užitnou vlastnost okenní výplně a na tepelně izolační vlastnosti (více než trojsklo či dvojsklo) bude mít správný způsob usazení a použitá izolace mezi konstrukcí a rámem - zda běžně užívaná PUR pěna se všemi svými klady a zápory nebo pro dřevěné domy vyvinutá a velmi vhodná páska - illmod trio na utěsnění spár (opět se svými klady a zápory - cena!) U izolací je to o penězích, u dvojskla či trojskla ani ne protože výrobci v rámci akcí nabízejí trojskla za ceny blízké dvojsklu a někdy i za ceny stejné a pak už není co váhat. Ceny oken se nejlépe vyjednávají v lednu ;-) cenově se ale nejvíce prohneš právě u izolací, použitých materiálech na obkladech vnitřních příček, podlah apod. Například máš-li podlahovou plochu cca 100m2 na patro, pak při použití parádní masivní dubové podlahy OLD CHAPEL cena za m2 např. 2500,- jsi na 250 tis. jen za materiál (kde je izolace, práce, dokončující prvky). Pokud použiješ např. přírodní marmoleum v ceně za m2 cca 650,- pak jsi na ceně 65 tis. což je úspora 185 tis. (na jednom patře! ) - a máš smazaný rozdíl oproti cedru a smrku :-) - ale hlavně jsem tím chtěl říct, že tady to naskakuje a tady je potřeba hodně přemýšlet - to jsou největší m2 a potažmo m3 - podlahy s izolacema, střecha s izolacema atd. - polystyren oproti dřevovláknité desce vyjde na cca 1/4 ale žiješ pak v umělině s masivní dřevěnou slupkou? jestli dvojsklo nebo trojsklo - to bude při zamyšlení se nad výše napsaným a v porovnání s výše popsaným za chvíli to poslední co budeš řešit ;-)
Odpovědět
@barborka53 jo a už to stačila zmínit kasha, cenu u okna bude nejvíce určovat použitý materiál - u dřeva (dub, meranti, modřín, borovice, smrk - dokonce i cedr jsem viděl použít :-) a následně technologie a materiály povrchové úpravy - to vše bude mít i velký vliv na následnou životnost a komfort užívání.
Odpovědět
@trn2005 ó jak jsem spokojený s krásnou opravdu masivní dubovou podlahou za 800,-/m2 (bez papírů - prostě to "odendali" z jedné zakázky pro Holanďany...) + něco málo korun za položení. A když teď vidím, jak tomu prťata dávají na ... zadek ... svými aktivitami, tak opravdu nesním o OLD CHAPEL EXTRA SUPER 1A PRIMA EXCKLUSIVE... To bych si jen rval vlasy a mlátil dětičky, že zase někde ukápli sladkou šťávičku ... upustili hrneček ... šoupli židlí ... a tak .... No a v děcáku mají podlahu z našeho smrku z našeho lesa, která vypadá po 5 ti zimách jak okolí Verdunu po útoku ... taky žádná škoda... PF
Odpovědět
Tak už jsem konečně začali se stavbou roubenky, toto je výsledek 2,5 denní práce. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
paráda! ;-) !a s kým jste se teda nakonec rozhodli??
Odpovědět
Profilova fotka
@bilbery
Odpovědět
@jptn nakounec Roubenky Maléř, dostala jsem kontakt od Moonca.
Odpovědět
Profilova fotka
@bilbery tak držím palce, at to odsejpá:-D
Odpovědět
@jptn díky
Odpovědět
@kasha díky mooooooooc .... a všem .....
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?