Zdravím vospolok,
chcela som sa spýtať, či niekto staval kombinovaný dom zrub+sendvičová stena, volá sa to Post+Beam, napr. firma Ceder na SK to robí. Nejaké skúsenosti?
@argyro firma Ceder SK staví to nejlepší, co jsem viděla v reálu. Naprosto dokonalá práce. Akorát mám za to, že post-and-beam není kombinace srubu a sendviče, ale zvláštní konstrukce spojování klád, je to to vodorovné nahoře pod střechou na tomto obrázku : http://www.modrastrecha.cz/blog/esmer...
zdarec @fredd1e, jsem se dneska stavil na kávu a nikde nikdo - to jen na vysvětlení těch ohryzaných rohů a prokopnutých dveří ;-)
Nevadí, stavím se jindy...
@janinka606 my zase byli u Pacáků a mám příjemný dojem, což ještě nesvědčí o kvalitě stavby. Asi úplně nejlepší dojem na mě udělal Jakub Gajda, ale ten nestaví z sibiřského cedru.
@tomas80 zapadni cerveny cedr se pohybuje okolo 1000-1200 USD plus doprava do CR. v kulatine se vyvazet z kanady a usa nesmi.
tady je rec o sibirskem cedru, ten se pohybuje okolo 20tis bez dph. Mozna by byli schopni dovezt i kulatinu.
@esmeralda2 dakujem za referenciu na tuto firmu, popravde ju kontaktujeme uz dva tyzdne a nie a nie si dohodnut stretnutie - trosku nas ta tazkopadna komunikacia odradila, tak som rada, ze mas skusenosti, budeme skusat dalej. Oni stavali napr. toto, tak nejak si to predstavujeme, no a prečo práve toto @vorelmato? Pôvodne sme chceli zrub, ale žiaľ nemáme toľko času. Kým by sme čakali na sadanie, dokončovačky, atď. tak si deti to bývanie už neužijú. U nás je to tak že už včera bolo neskoro tak aj preto trošku ponáhľame. Najskor neboli peniaze, teraz su peniaze ale zasa firma ich nejako nechce :-D
@argyro ve srubu se dá bydlet úplně stejně rychle jako v tomto...
Záleží z čeho je výplň stěny...
Bohužel pro sruby je post & beam průchodnější varianta pro st. úřady, alespoň co se energetické náročnosti týče bo se pláště stěny dají vyplnit izolací a úředník neremcá...
Pokud je výplň stěny z kulatiny, chová se to takřka stejně jako srub, akorát že nemáš saddle notch na rozích
ale špatné to není...
@jumpmans aha, ale z hlediska tepelných vlastnosti je cedr lepší předpokládám, čili nepotrebuješ tolik masivu, co? Jak to zhruba poměrově funguje? Stavíme po plebejsku ze smrku, ale zajímá mě to :-)
@masar a další, jeřáb rozhodně nebrat přes dodavatele. Já tímto způsobem proti nacenění od Pacáků ušetřil 27 tisíc. Ale chce to mít domluvenou firmu na dobrou cenu a nad to se individuálně domluvit přímo s jeřábníkem, že vykáže třeba o půlku hodin míň a udělá to o třetinu levnějc než jste se dohodli s firmou.
Stav ideál samozřejmě je známý jeřábník, který se může utrhnout i se strojem pro vlastní melouch.
Po zaříznutí přesahujících klád (vaznice, průvlak atd.) se u některých v řezu objevil počínající hnědý hnilobný proces. Foto: http://jpeg.cz/images/2016/05/13/8weB... (Před naolejováním to samozřejmě nebylo tak výrazné)
Při stavbě to bylo zdravý, jen to pak trošku déle nebylo pod střechou. Prosím, řekněte, že to nic neznamená, že to máte taky, že to nikam nepronikne a není třeba panikařit.
@jumpmans takže "usetris" na sile stěny. Každopádně toto drevo je nad naše finanční možnosti, ale co se týká trvanlivosti dřevěnice, jsem jedine pro, i kdyby měla být ze železa :-) cedr je cedr