@xavik ten bílý pigment jsem zkoušela také, ale od kreidezeitu, a vůbec nedoporučuji, tam kde bylo potřeba hadrem něco utřít, tak se to bílé setřelo a je tam "dřevěná" čmouha (viz 2x foto) , sháním cokoliv bílého čím to přetřu :(
@matkabohu nj,zase ten krajdecajt. Ja umlel-utrel titanovou belobu ale daval do oleje, tak malo,ze to neni videt. Teorie rika,ze pigment brani zesednuti,bila prosvetluje. Ty uz to mas bily docela dost. A ze tak drahy produkt nadela takovy psi kusy,na to nemam slov.
Ahojte banda :), dlhsie som tu nebol lebo sme mali naozaj vela prace s pripravou pozemku pre nas srubik...ved to asi vsetci poznate. ALE SRUB STOJI !!!...a my sme neskutocne happy...parta z OK PYRUS to stavala 3 cele dni a my sme len pozerali jak sa nam sen plni pred ocami....proste nadhera.
A rovno by som sa chcel poradit. Chalani nam rovno povedali, aby sme nevahali a rovno to cele ponatierali olejovym zakladom. A vidim, ze sa tu akurat prebera tato tema tak by som sa chcel spytat cim to vlastne natret? Akym zakladom najlepsie. Mozem nato rovno davat spominany svetlicovy olej od Fichemy?
OK pyrus nam doporucil firmu LIVOS - http://www.ekobarvy.cz.
Pridavam par fotiek :)
@corneg tak to teda čumím a gratuluji. Ještě nedávno jsi dělal výběrové řízení a už to stojí. V době, kdy jsou na srubaře dlouhý fronty. Tak hlavně aby to nenasekali jak Baťa cvičky.
S těmi nátěry je to na delší povídání, budeš si to muset pročíst, tipuju tak 200 stran dozadu :-D . Ale ve zkratce máš tři možnosti.
- buď to natřeš drahýma značkovým plechovkama (základ i lazury Kreidezeit, Osmo, Livos...),
- nebo víc eko bez různých aditiv (před tím je dobrý aplikovat nějaký biocidní prvek - v interiéru jsem vynechal),
- nebo nenatřeš vůbec ( zčerná ale na fci nemá vliv ) :-) .
.
Půjdeš-li přírodnější cestou, tak základ v exteriéru je lněný olej (ředění pomerančovým). Někdo by možná poradil i fermež. Světlicový je do interiéru a to i na hotovo. Každopádně čím dřív natřeš, tím později to zčerná. Pokud to ovšem nedáš co nejdřív pod střechu, tak...no, byla by to škoda :-)
@corneg interiér má hodně z nás světlicí od fichemy, exteriér většinou kreidezait (dělají základ i pigmentovou lazuru). každopádně počítej s vyšší cenou (tipuji cca 50% navrch) než když si to namícháš sám při koupi oleje od neznačkového výrobce. jít vlastní cestou je fajn, ale chce to mít předem alespoň trochu vyčekované. pokud na to budeš spěchat, asi ti nezbyde nic jiného než koupit hotové namíchané lazury nebo hodit experiment a děj se vůle boží...
@corneg Krása! Tuto euforii jsme prožívali před měsícem, je to paráda, takže jsme jen kousek před tebou. Teď už to máme pod střechou, budeme natírat zvenku a děláme příčky a záklop. Tak hodně štěstí.
Ještě bych se chtěla zeptat vás, co už máte za sebeou příčky. Srubaři nám vyřezali na ně ty dvě drážky, ale nevydlabali pak to dřevo mezi nimi. U Geodeta v albu jsem si všimla, že je vydlabané má. Jak to máte vy ostatní? Nám srubaři vysvětlovali jiný systém, jak se tam "připojit", ale neumím ho tady popsat, bavili se s manželem. Kdyžtak přidám postup k večeru. Jak to máte vy ostatní? Moc díky
@hankahorakova nj, zpusobů je mnoho, resp. každý má ten svůj. Já to taky dlabal a zapustil do stěny kvůli stabilitě, překrytí bude lištou zasunutou do drážky v srubovině, hluboké tak, aby nebyl vidět žádný nezakrytý trojúhelníček. Napojení příčky na čela klád jsem udělal svislou latí a drážky v čelech i zdivu. Každopádně to musí být celý suvný.
Něco mám v albu: https://goo.gl/22eGy4
Pak co vím @vorelmato má nafocen taky svůj styl: https://goo.gl/hgQFvz
a poslední eskamotér @tomas80 s @misa2015 : https://goo.gl/1mUJAc
Ještě jeden malý dotaz, můžete mi někdo vložit odkaz na stránky, kde kupujete světlicový olej do interiéru? A natíráte jen tímto nebo s něčím mícháte? A v kolika vrstvách? Moc děkuji
@hankahorakova Tady někdo zanedbává pravidelný čtení naší diskuze a to je jen pár příspěvků z5 :-) Oleje https://goo.gl/uFU7ne . Fichema není na trhu samozřejmě jediná, už mě to zde připadně jako reklamní kampaň :-) . Vrstev dej dle libosti. Já dal zatím jednu, později vytřu zbytek. Světlicový ředit nemusíš. Vosk jsem nezkoušel, zkusil jsem jen přimíchat bílý pigment.
@xavik Co ti mám povídat, asi horko :-). Nezanedbávám, četla jsem a dokonce jsem si udělala poznámku do notýsku, že firma Fichema. A pak se tak blbě zeptám.... Pardón :-), už mi hrabe :-)
@hankahorakova vzhledem k vašemu půdorysu musím konstatovat, ze v tomto případě by manželka 100% nemusela řešit, ze ji za roh špalety nevleze skříň :-D u nás se vše počítá pomalu na milimetry, aby vše fakčilo :-D plány jsou krásná věc, ale při projektu v 35 Cm kulatině se to v reálu všechno trochu posunulo, takže jsem začal improvizovat na place. Papír snese všechno, ale manželka ne :-)
@thomson@tomas80
Hoši, díky. A můžu se zeptat, jak dlouho vám trvalo natřít interiér. Zvenku nám bude srub natírat firma, uvnitř my. Tak ať víme, co nás bude čekat 😀.
@tomas80 A jaký máte půdory srubu? Myslíš, že my máme vetší? My máme 13x10, ale jen 10x10 je dům a zbytek bude vinotéka (prodejna).
@hankahorakova půdorys mame 7,7 x 10 M
Vevnitř jsem srub ještě nenatiral, ale myslim si, ze to zvládnu za 2 nebo 3 dny. Zvenku jsme ho natreli ve dvou lidech po odpolednech plus nějaká sobota asi za týden - základ plus olejová lazura. Exteriér je mnohem víc členitejsi. Taky záleží ,z čeho natíráš. Pokud máš obyčejné kozy a fošnu, nebude to taková hitparáda jako s pojízdným dvoupatrovým lešením.
http://www.ceskestavby.cz/clanky/proc...
@hankahorakova krásný domeček, gratuluji, druhá fotka mi velkým dílem připomíná náš, jen my jsme si dali zcela trojuhelníky do oken a fakt chutovka na mytí, tak nepřeháním,,,jen parapet zcela v kraji zůstává svému osudu,,, a koukám-třetí fotka-máte zastřešeno sklem??? coto? pročto? :)
@hankahorakova vnitrek 8x10 dva lidi za 12 hod.(resp.jeden den) jedna vrstva. Venku tak 40-50 hodin dve vrstvy. Mam velke pristrechy. Podhledy vetsinou natirane pred montazi. Jestli mate cas,zapojte celou rodinu a usetrite nakou kacku, neosidite si to, je to nenarocna prace pro cvicene opice. Tyto data uz zde taky byla psana.
@kasha Karin, děkujeme :-). Ta část terasy není zasklená, jen to polykarbonát, ale plný (ne ten dutý). A je to proto, že terasa je na východ a chtěli jsme tam mít dopoledne sluníčko, bez prosvětlení by tam bylo a si jen do 10 hod. A taky více světla ve srubu, pod tím prosvětlením bude francouzské okno.
Ještě prosím jdu s dotazem. Řešíme spodní koupelnu, resp. sprchový kout. Potřebujeme ho dát do rohu, kdy jedna stěna je příčka a jedna srubovina? Jak jste řešili tu srubovou stěnu za sprcháčem, aby to bylo ok, nedržela se tam vlhkost, neplesnivělo to a tak? Moc díky