Diskusi odebírá 59 lidí

Kanadské sruby a zkušenosti s ním.

Zobraz úvodní příspěvek
Ahooj tak chceme stavět teda nechat si postavit kanadský srub...máte ho někdo? vaše zkušenosti co ano či co ne, jaká jsou negativa.....? Dík
Odpovědět
Profilova fotka
@hankahorakova ja mam deska, hydro-radon izolace, tramkovy rost vycpany vatou (2x8 cm - mam skoro pocit ze jsem mohl dat jednu vrstvu z polystyrenu v tech mrazech mne prislo ze byla misty podlaha az moc studena), OSB desky a na tom dubova podlaha
Odpovědět
Pridam nasu skusenost s kurenim, kurime vylucne drevom. Na kila to neviem, ale ak je tak ako teraz - cize v noci nejdeme pod nulu alebo je okolo nuly, tak kurime raz (cela zaladovana komora splynovacej pece), alebo nie (ak svieti slnko v podstate nemusime) - dole mame okolo 19 stupnov a hore okolo 21. To je pripad, ze svieti slnko - mame velke okna a bol tak robeny projekt trocha podla principov pasivneho domu (len s integrovanym vetranim :-p). Ak bolo -10 tak so slnkom bez kurenia 18 cez den, hore ca.20, navecer sme prikurili, ale ak nesvieti slnko tak v noci nam to dole pada aj na 16. V noci sme museli kurit len okolo tych -15 az -20, raz sme nezakurili a na prizemi sme mali rano 13, co uz celkom komfortne nebolo. Ale pri ozaj velkych mrazoch sme plnili pec az 3x za jeden den. Vseobecne mame tak 2-3 stupne rozdiel medzi poschodiami a ak svieti slnko, staci zakurit na vecer - tiez nam to zahreje akumulacnu nadrz a mozem si np. rano este doobeda prikurit z nadrze bez rozpalovania pece, len potom to treba vcas vypnut, lebo teplota vybehne aj na 24-25, tak to radsej hodku zvycajne pockam, kym nakuri slniecko :-).
Odpovědět
Profilova fotka
Milí přátelé, příznivci dřevěných domů a srubů zvláště, zde je nové video z hostinského domečku výrobce našeho srubu. Povídání na začátku můžete přeskočit. To je ten domeček, resp. jeden z těch domečků, které nás chytili za ❤️, na který nás náš výrobce dostal a kvůli kterému jsme pak podstupovali všechno to, co bylo potřeba podstoupit, abychom se k našemu domečku dopracovali https://yandex.ru/video/search?text=%...
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 Nádherný!
Odpovědět
@esmeralda2 Wow, krásný! Takový bych jednou taky chtěla :-o
Odpovědět
Profilova fotka
@hankahorakova @alkafoj děkuji za pochvalu. Ti chlapi jsou neskutečně šikovní. Dům je nádherný. Je na to, aby se ukazoval hostům, aby v něm přespali potenciální zákazníci. Naše kapsa (bohužel) na takový nestačí. Ale dá-li pánbůh, tak se tady takové (asi menší) také budou stavět
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 Tak to je mega barak :), na me trochu moc vseho - moc dreva, moc kamene, ale rozhodne pekna vykladni skrin firmy :). Lidi otazka do plena, jak jsem vas objizdel, nekteri maji izolacni dvojskla, nekteri trojskla - po zkusenostech letosni obcas dost minusove zimy, myslite ze trojsklo melo nekde realne vyznam u srubu? Vetsinou jsme se shodli na tom, ze vic uniku jde mimo oken, profukuje vic vsude kolem, nez aby problemem bylo sklo samotne, takze mozna otazka na ty, kteri maji velke prosklene plochy, jestli bylo znatelne citit chladno od oken, pokud mate "jenom" dvojsklo...?
Odpovědět
@mikeone ahoj, ja som dal do celeho zrubu trojsklo. Mam dve francuske okna 320 tak som to neriskol. V podkroví to može spraviť svoje. Cenovo to nie je až tak velky rozdiel
Odpovědět
Profilova fotka
taky máme trojsklo. cenově to vychází o něco málo dráž, jak píše kamenica. uvažoval jsem tak, abych minimalizoval tepelné úniky tam, kde to je možné. u sruboviny tepelné ztráty neovlivníš, u oken ano.
Odpovědět
Profilova fotka
@mikeone otazka co je to citelny chlad od oken :-D u @kasha v koupelne je to napr. verze okno bez skla :-D :-D toto srovnani tezko nekdo nabidne, bud maji lidi 3skla nebo 2skla, ja mam 2skla ve stresnich oknech vsude jinde 3skla a citelny chlad nejde ani skrz jedno, ale stresni okna maji proti napr. francouzkemu oknu minimalni velikost, ale jak uz zde pise @tomas80 na oknech si 3skly clovek urcite neuskodi a u mne napr. byl cenovy rozdil zanedbatelny oproti tomu ten obcasny profuk je proste vlastnost, ktere se da zbavit tak max. pretmelenim po dokonceni sesychani stavby
Odpovědět
Profilova fotka
@mikeone my mame trojskla a mame z nich velmi dobry pocit.
Odpovědět
Profilova fotka
@mikeone na to nikdo z nás nedokáže odpovědět. Nikdo z nás ještě neměnil okna z dvoj na trojsklo a u výrobců oken je nyní stav takový, že všichni dělají standartně trojskla a dvojsklo, jako zvláštní přání, tě vyjde na stejné peníze, protože je to kusová výroba.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@mikeone pro trojsklo hovori jeden dulezity fakt - diky vyssi povrchove teplote skla vevnitr (protoze lip izoluje) na nem vevnitr nekondenzuje vlhkost - i kdyz ve srubu ji moc nebude...
Odpovědět
Profilova fotka
Fšem: vím, že všichni zde diskutující jste své domy brousili. Když jsme se dívali na vaše domy a četli, komu jak dlouho trvalo broušení, odhadli jsme broušení našeho srubu na tolik hodin, že jsme hledali také jinou možnost. Teda, abych se nechlubila cizím peřím, někdo nám to poradil. Máte nějakou povědomost o pískování? Proč vlastně všichni brousí? Proč firma, která tyto práce nabízí, praví, že pískování je výrazně dražší než broušení? Jestliže pískování by v našem případě bylo časově asi 10% oproti broušení, kde je ta cena? Pískovačky se dost běžně prodávají i půjčují, a nejsou to žádné katastrofální peníze. Opískovat si ten barák člověk také může sám, zrovna tak, jako obrousit. Jako bonus je pak opracování míst, která jsou těžko dostupná pro flexu, která se hadicí otryskají za chvíli. Děkuji za jakoukoli zkušenost nebo radu.
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 zajimava otazka nikdy mne nenapadlo ze piskem by to vlastne mohlo jit i lepe, ze se to dostane o tam kam flexa ne vyssi cena tak max. ze piskovacka bude asi trochu drazssi nez flexa a nevim zda se pouziva obycejny pisek nebo nejaky specialni a hlavne kolik ho je potreba - predpokladam ze se da pouzit i vicekrat
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 my nebrousili, my měli klády ohoblované a vypadá to krásně! Pak už jen nátěr
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett pieskuje sa kukuricou http://www.drevoastavby.cz/vse-o-drev...
Odpovědět
Profilova fotka
@hankahorakova myslíš, že vám to nepřebrousili? my máme taky srub ohoblovaný, ale po těch x měsících stavby u výrobce pod širým nebem dostala vizáž na prdel, takže nám ho před převozem obrousili... jinak to hoblování dodnes nechápu. prej to jinak nesaje barvu. sloupy na balkón nemáme ohoblované (pouze obroušené), protože jsme si je dělali sami a barva na nich po obroušení drží stejně jako na srubu. @esmeralda2 chce to zkusit. pokud to bude po opískování chlupaté, bude to o ničem. aby to negungovalo, jak pásová bruska... ta taky dělá paseku. akorát počítej s tím, že ti ten písek zůstane v prasklinách, ale měl by jít částečně vysát stejně jako prach. za pokus to stojí...
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 nebrousili. Oni se nás ptali, jestli chceme brousit nebo právě místo toho hoblovat. A hoblování je takové hladké, nedělá ten semiš, který se nám moc nelíbil. A oni v lednu odkornili, ohoblovali, postavili u sebe a v dubnu jsme měli na pozemku. Klády pořád krásné. Nebylo co přebrušovat
Odpovědět
Profilova fotka
Pískovačka se dá půjčit za 700 - 2000 na den, včetně kukly a rukavic, kompresor k ní za podobné peníze. Jestli ale je dům opískován za 2 - 3 dny namísto za 2 - 3 měsíce, dejme tomu za 25 hodin namísto 250 hodin, pak snad ani není o čem diskutovat, ne? Jenom nevím, jestli mi něco neuniká. Našla jsem kontakt na jednoho srubaře, který toto dělá jako službu ke své stavbě, ale uvádí, že to pískování je výrazně dražší, než broušení, a tak všichni brousí a nikdo nepískuje. Nechápu. Když to někdo dělá na kšeft, tak přece ty hodiny práce jsou také drahé. Když si to někdo dělá sám pro sebe, tak samotný fakt, že tam člověk jede kvůli broušení třeba 40 - 50 krát namísto 2 krát, také má svoji hodnotu.
Odpovědět
Profilova fotka
@tonikslonik o té kukuřici jsem měla nějaké povědomí, ale nevěděla jsem, odkud. Děkuji za tip, podívám se pro pro tom
Odpovědět
tak u nás sa začalo brúsiť :) vonku mínus, fuka vietor.... zaslúžené peniaze
Odpovědět
Profilova fotka
@kamenica ten na tej židli :-) kdyby to viděl bezpečák, tak ho jebne :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 ono je i rozdíl obrušovat sestavený a rozebraný srub. rozebraný barák je 100% rychleji, důkladněji a snáz (viz.kamenica a židlař :-D )
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 zkus koupit kompresor a piskovaci pistoli v Lidlu za cca 5000,- a zkuste to. Kukuřicí to dělají Polaci.
Odpovědět
Profilova fotka
@vorelmato těma Polákama myslíš toho Poláka, co ti stavěl srub? Lidl má teď něco takového v nabídce? Jdu se podívat
Odpovědět
Písek ani kukurka se finančně nevyplatí, možná ani časově, taky jsem to kdysi hledal. Zapomeň na Lídl, to si Martin dělá srandel. Prolistuj net a určitě zjistíš i cenu. Obruste to za sucha a zavčas, než začně větší teplo. Vnitřek domu je stokrát horší, brrr, nic pro astmatiky apod. Pokud někoho najmete, tak je pohlídejte ať neprobrušují dosedací plochy, dejte na pečlivost, je to drahý, mnohdy to dělají brigádníci. Podle mne je ideální, když brousí stavitelská firma, ta si svoje dílo nemá tolik zájem ku..it.
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 jo ti Poláci to zkoušeli. @xavik jasně že v Lidlu za 5000,- grošů nekoupíš profisadu, ale třeba ty kompresory kupujeme do pojízdných dílen a celkem vydrží. Jest ovšem otázkou, zda to kapicitne dostačuje na pískování srubu.
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 my jsem také nebrousili, jak to postavili, tak jsme venkovní část natřeli ihned a vnitřní po 2 letech, ale nebrousili jsme ani metr. Někde by to asi neškodilo, ale to byl detail, který jsme objevili až při natírání.
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 @kamenica vím, že je to s křížkem po funuse, ale proč jste si nenechali udělat broušení při rozebírání srubu? chápu, že si to někdo dělá sám, aby ušetřil, ale takhle mně to příjde neefektivní...
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?