Ahoj, určitě také někoho z vás zaujaly typové domy Kubis 631 a 632 od RD Rýmařov. Nás zaujal zejména velice příznivou cenu v poměru k užitné ploše domu. Budu ráda, pokud přispějete do diskuse vy, kteří ho už stavíte i vy, kteří by jste stavět chtěli.
@bzulenka :-D :-D :-D nic nového, kuchyň stále není a stěhovat se v nejbližší době nebudeme ;-( , přestože internet už je zaveden ;-) ... teď se začlo makat hlavně kolem domu, zeteplení soklu, a chodník a plot, protože bez toho "nezkoulaudujeme" :-( ... ale že to jsi ty, tak nějaké fotky přidám ;-) :-)
@mojsha ahoj :-) zateplení soklu si necháváme dělat (jen jsme si okopali barák do požadované hloubky, aby jsme aspoň trošku ušetřili ;-)), i na další práce máme firmu - nemáme s touto prací žádné zkušenosti a trápili bychom se s tím ;-) Co půjde si příp. uděláme sami, ale asi toho moc nebude :-( Ten sokl nás bude stát cca 13 tis. bez polystyrenu - přesnou cenu ještě nemáme ... Taky moc nechápu, proč to RDR nedělají, před montáží to chápu, ale mohli by to udělat třeba s omítkou, no nedá se nic dělat ...
@andydrzka děkuji za info ;-) budeme natom obdobně - též jsme bez zkušeností :-D takže další částka navíc s kterou počítat... je škoda že to nedělají... ]-(
Ahojky holky, děkuji moc za všechny informace, takže ještě sokl, no tak to by nás s manželem asi nenapadlo. Děkuji za všechny mouchy, které do diskuze vložíte. Jsem za ně moc vděčná. Ještě bych se ráda zeptala, jestli máte udělanou nějakou přípojku vody a elektřiny ze vně baráku (na kropení trávy, na sekačku:). Má to RDR ve standartu?Děkuji moc.
@mojsha . Ahojky, děkujeme za tipy ohledně kamen a sedačky. S kamnama to vidím úplně stejně , půjdou na stranu jídelní soupravy. Rádi bychom si nechali udělat také venkovní komín. Nevíš jestli půjde nechat si udělat jen zatím díru a komín dodat později?
Máte komín od RDR, nebo jste si komín koupili sami a případně od koho? Děkuju Eva
@evapetrikova myslím že co se týče těch venkovních zásuvek, světla atd. tak to se řeší při konečný specifikaci a jestli je to za příplatek by mohla vědět @andydrzka
@mojsha, @evapetrikova ono to zateplení soklu se dá udělat až později (ve smlouvě nebo v projektu je teda tuším do tří měsíců od předání stavby) - hodně lidí tady z diskuzí to řeší třeba za rok ..., ale my to řešíme už teď, protože se nám pak kvůli tomu nechce rozkopávat třeba chodník, který musíme mít ke "kolaudaci" ...
A jinak na domě máme venkovní nezámrzný ventil, už nevím, jestli jsme za něho něco připláceli, if ano, budou to nějaké drobné (v porovnání s celkovou částkou) a nezapomeňte si o něho říci při KS (nejlépe i do výkresu zakreslit umístění - nám ho totiž udělali jinde než potřebujeme :-/ ). A co se týče elektřiny, tak v rozvaděči jsou nějaké jističe navíc (máte v projektu) a je dobré při stavbě ZD si rozvést nějaké kabely navíc dle potřeby (př. na zahradu)...
My si necháváme dělat jen přípravu pro komín a zpevnění podlahy pod kamna. Jinak komín od externín firmy a co se týče vodovodního ventilu na zahradu, tak ten je v ceně a umístění si řeknete při konečné specifikaci. A venkovní zásuvka je v ceně jedna a další si připlácíte ranec, ale to za všechno.... holt chceme dřevostavbu a nechceme aby nám vyhořela...jinak si ty peníze za zásuvky neumím vysvětlit :-D
@katunkaj vodoměrnou šachtu nemusíte mít, protože budete mít vodoměr v domě (je právě pro ten vodoměr). A kanalizační šachtu třeba ani nemáte, pokud u vás není obecní splašková kanalizace. To pak ale musíte řešit buď vyvážecí jímkou nebo ČOVkou - záleží, co vám v místě povolí ...
@songs a co se týče elektriky, tak pro stavbu stačí nějaký staveništní rozvaděč ...
A co se týče dešťové vody, tak tu možná doporučuju řešit až po montáži okapů (domu) - my měli trubky v zemi připravené (do vsakovací jímky), ale okapy nám na to pak úplně přesně neseděly. Naštěstí si s tím teď chlapy, co dělají úpravy kolem domu, poradili, aniž by museli něco rozkopávat ...
Zkuste se poradit na diskusi "RD Rýmařov a zkušenosti s nimi?" - tam jsou zkušenější, ochotní a hodně mi tam poradili ;-)
Já tak miluju úřady :-( nechápu za je platí. Brrrrrrrrrrrrrrrrrr Po 3. týdnech na naše papíry ještě paní ani nešáhla. A ještě k tomu byla arogantní.
@andydrzka přípojky jste si dělali sami? My jsme oslovili firmu co dělá základovku a zdá se mi to drahý.
@songs úplně tě chápu, my teď řešíme přepsání pozemku, pro jistotu přes advokáta, který má asi taky na vše dost času... už 14 dní připravuje smlouvu ]-( grrrr přitom ji dostal už jen ke zkontrolování a případnýmu doplnění údajů... ale tučně si to nechá zaplatit :-|
Kubisáci, máte už někdo (asi z Vás, kteří už máte postaveno), spočítáno, kolik Vás stálo navíc všechno zařizování a vyřizování kolem, které prostě muselo být a není součástí té základní inzerované ceny Kubisu? Myslím tím třeba stavební povolení, zaměření geodety, usazení domu na pozemek, projek na ZD, připojení inž. sítí do domu, nebo třeba to zateplení soklu, co tu teď řešíte a nevím co vše ještě dál...??? Prostě pokud by jste vzali Kubis za 1 999 999,- a nevymysleli by jste si ani jednu změnu či příplatek navíc, tak o kolik se cena vyšplhala za takové ty věci, které si prostě musíte dozařídit a doplatit chtě nechtě :-D Snad mě pochopíte a někdo odpoví :-) :-)
@andydrzka Ahojky, mám taky prosbičku, na pozemku máme elektřinu (panel) ale vodu a kanalizaci máme asi cca 1 m od hranice pozemku. Nezjišťovala jsi to, jak se to dělá. Co já vím, musí nám to zaměřit projektant, pak zavolat na kanalizaci a vodovody s nima uzavřít smlouvu -) na Stavební úřad a ostatní úřady pro schválení, pak vykopat strouhu a pak to vod. a kanal. zapojí. Nevíš jestli by Rýmařov nám šachtu vykopal? Nebo jak jste to řešili vy? Moc děkuji za info. Pááá Eva
@mojsha fakt mě to dost štve. Ještě mi paní řekla, že doufá, že to tam máme všechno, tak jsem jí řekla, že doufám, že mi 30. den neřekne že tam něco chybí. tak se trochu zarazila. Stačí jednat slušně, že? :-)
@flowerbl NO to hodně záleží na tom, co si uděláte sami a co si necháte dělat. My si všechno necháváme dělat ostatními, takže to něco stojí - projekty pro stavební úřad (11.000,-) antoníček (15.000,-) revize elektriky (?), napojení na sítě (?), měření radonu (2500,-), geodet (?), pokud budete mít hypotéku - odhad nemovitosti (cca 5000,-), doplatek na základovku - krb, radon, bleskosvod.. (?), a dál ještě nevím, zatím dal nejsme :-), mimo soklu nevím jestli v ceně od RD jsou i revize komína, bleskosvodu... ale řekla bych že ne.
@mojsha To nám právník udělal smlouvu na darování pozemku do druhého dne, podrobně popsal, kde se co musí okolkovat, podat a tak a pak to ještě hlídal a informoval, v jaké je to zrovna na úřadě fázi a chtěl za to tuším 2 tisíce.